Asgari ücrete zam formülü

Memurların ve emeklilerin Ocak zammını gösterecek enflasyon verileri, yeni asgari ücretin belirlenmesinde de etkili olacak. Artış şimdiden işçi ve işverenlerin gündemine gelirken, veriler en az 15 bin lira seviyesinin aşılacağına işaret ediyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2023 Güncelleme 06 Ekim 2023, 06:58

İÇİNDEKİLER

Milyonların geliri yeni yılla birlikte artacak. Memurların ve emeklilerin zam oranı için enflasyon verileriyle ipuçları gelirken; bir artış da asgari ücretlilere yapılacak. Asgari ücretliler yeni yıla yeni maaşla girecek. Tabii bu artışın etkisi geniş olacak.

TÜM ÇALIŞANLARA YANSIR
Bu artışla birlikte daha yüksek maaşla çalışanların ücretleri de yeniden düzenlenecek. Ayrıca yeni asgari ücret kadar tutarın vergi dışı kalması nedeniyle brüt ücretle çalışanlara avantaj oluşacak. Ücret, maaş geliri elde eden çalışanların vergi dışı bırakılacak kazanç tutarı artacak. Asgari ücretlilerin rapor, tazminat gibi ödemeleri de artarken, işsizlik maaşından İŞKUR ödemelerine kadar pek çok alana etkisi olacak.

GÜNDEME ALDILAR
Yeni asgari ücret için komisyon çalışmaları Aralık ayında yapılacak ancak hem işçi hem işveren konfederasyonları konuyu şimdiden gündemine aldı. Türkİş ve TİSK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Aralık ayında çalışmalarına başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na talepleri araştırıp ve verileri ele alarak katılacak.


EN ÖNEMLİ VERİ ENFLASYON
Asgari ücretin tespiti çalışmalarında dikkate alınacak en önemli veri enflasyon olacak. Hem gerçekleşen hem hedef enflasyon verileri değerlendirilirken, bir refah payı da eklenecek. Temmuz'da yaklaşık yüzde 34'lük ara zam ile 11 bin 402 liraya çıkan asgari ücrete eğer bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyonun yansıtılması kararlaştırılırsa, yüzde 37.76 seviyesindeki OVP tahminine göre refah payı hariç yeni ücret 15 bin 707 liraya çıkabilecek. Yeni asgari ücret OVP'deki 2024 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 33'lük oran yansıtılırsa da refah payı hariç 15 bin 165 lirayı bulacak.

MEMUR ARTIŞI
Asgari ücrete memur maaşlarındaki artışın yansıtılabileceği yorumları da yapılıyor. OVP'deki enflasyon tahminine göre memur maaşlarının Ocak'ta yüzde 49.46 artması beklenirken, bu formüle göre refah payı hariç asgari ücret 17 bin 42 liraya ulaşacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN