Hedef İstiklal

Terör bu kez İstanbul'da ortaya çıktı. Sabah saatlerinde İstiklal Caddesi'nde kendisini patlatan canlı bomba 4 can aldı. Alçak saldırıda ölenlerin tamamının turist olduğu belirlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mart 2016 Güncelleme 20 Mart 2016, 01:29
Hedef İstiklal

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi tehdit eden terör, masum insanları bu kez İstanbul'da vurdu. Taksim'de bir turist kafilesini hedef alan canlı bomba, İstiklal Caddesi'ni kana buladı. Patlamada biri canlı bomba 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. Yaralıların 2'sinin sivil polis, 12'sinin ise yabancı uyruklu olduğu belirlendi. 12 turist yaralı arasında 6 İsrailli, 2 İrlandalı, 1 İzlandalı, 1 Alman, 1 İranlı, 1 Dubaili olduğu açıklandı. Olay yerini güvenlik çemberine alan polis, İstiklal Caddesi'ndeki işyerlerini kapattırdı ve caddeyi boşalttı. Muhtemel ikinci bir patlamaya karşı önlem alındı. Taksim'e resmi araçlar, polis, itfaiye ve ambulans dışında araç girişine izin verilmedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamayla ilgili Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan 5 savcı görevlendirdi. Patlamada İsrail vatandaşları Simha Simon Demri (60), ABD'li Yonathan Suher (40), Avraham Godman (70) ile İran vatandaşı Ali Rıza Khalman, hayatını kaybetti.

SİYASİLERDEN TEPKİ
Başbakan Yardımcısı Numar Kurtulmuş, "Hain planı uygulamaya çalışıyorlar. Bu millet, sizin tuzaklarınıza asla teslim olmayacak" dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bunu yapan kişiye insan denebilir mi? Teröre karşı durmak, hepimzin görevidir" açıklamasını yaptı. MHP lideri Devlet Bahçeli de "Türk milleti topyekün ayağa kalkıp teröri yenecek. Hainler kazanamayacak" diye tepki gösterdi.

SOSYAL MEDYA TERÖRDEN BETER
Taksim'deki patlamadan kısa bir süre sonra, kirli eller sosyal medyada devreye girdi. "Nişantaşı, Bayrampaşa ve Kadıköy'de patlama oldu" yalanını yayarak, toplumda korku ve endişe yarattı. 2014 yılında Taksim Kazancı Yokuşu'nda, doğalgaz sıkışmasından kaynaklanan patlamanın fotoğrafları Nişantaşı'nda patlama oldu diye servis edildi. İstanbul'un farklı noktalarında eş zamanlı olarak patlama olduğu yönündeki iddialar halk
arasında büyük korku yarattı.

ALMAN TURİSTE OTEL UYARISI
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Taksim'deki patlama sonrası İstanbul'daki Alman turistlere otellerinde kalmaları uyarısında bulundu. Alman Haber Televizyon kanalı 'n-tv' 12.00 haber bülteninde Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın "İstanbul'daki Alman turistler kaldıkları otellerden dışarı çıkmasın" çağrısı yaptığını aktardı.

İNGİLİZ ŞARKICI SKİN DE ORADA
Ünlü İngiliz rock grubu Skunk Anansie'nin solisti Skin'in, İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sırasında Taksim'de olduğu ortaya çıktı. Canlı bomba saldırısının ardından Twitter'dan hayranlarına seslenen Skin, "Otelimizin dışında büyük bir bomba patladı. Sarsıldım ama iyiyim. İnsanlar öldü. Korkunç sahneler var" diye tweet attı.



PATLAMA ANI
İstanbul'u
hedef seçen canlı bombanın kendisini patlatma anı İstiklal Caddesi'ndeki güvenlik kameralarına yansıdı. Saat 10.45 gibi Taksim Meydanı tarafından caddeye giriş yapan canlı bomba Beyoğlu Kaymakamlığı önüne geldiğinde kendisini patlattı. Saat 10.50'de kameralara yakalanan canlı bomba İsrail, Almanya, İrlanda, İzlanda, Dubai ve İranlı turistlerin arasına geldiğinde kendisini patlattı. Kamera kayıtlarında elleri cebinde olarak tramvay yolunda yürürken görülen cani, önünde bir İranlı turist varken bombayı aktif hale getirdi. Bombanın aşağıdan patlaması, düzeneğin canlı bombanın ayağına kurulduğunu gösterdi. Caninin kendisini mi patlattığı yoksa uzaktan mı patlatıldığı anlaşılamadı. Patlamanın etkisiyle etraftaki dükkanlardan fırlayan cam parçaları, bombanın etkisini artırdı. Bu arada, cam parçalarının bombacının üzerinden de etrafa saçılmış olabileceği iddia edildi.

BİR BOMBA İKİ ŞÜPHELİ
Canlı bombanın kimliği hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Teröristin eski DHPK-C'li yeni DAEŞ'li 33 yaşındaki Savaş Y. olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Adana'da oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alındı. Öte yandan polisin, olay yerinde elde ettiği deliller üzerinden M.Ö. ismine ulaştığı öğrenildi. Polisin, eldeki fotoğraflar ve görüntüleri M.Ö'nün Gaziantep'teki ailesine gösterip bombacıyı teyit ettirdiği de kaydedildi.



EN KÜÇÜK KURBAN ASYA
Adana'dan İstanbul'a tatil için gelen 4 kişilik Başaran ailesi, dün erkenden gezmek için İstiklal Caddesi'ne gitti. Anne Çilem 2,5 yaşındaki kızı Asya'nın bindiği bebek arabasını sürerken, baba da 7 yaşındaki kızları Elçin'nın elinden tutarak yürüyordu. O sırada korkunç bir patlama meydana geldi. Taksim'deki patlamanın simgesi haline gelen 2.5 yaşındaki Asya bebek ağır yaralandı. Patlamanın etkisiyle kafasına cam parçaları saplandığı öğrenilen Asya bebeğin ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine alındı. 7 yaşındaki ablası Elçin Başaran'nın sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, baba Turgut Başaran'ın ise başka bir hastanede tedavisi devam ediyor.