Kalbini şekerden koru

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2019 Güncelleme 25 Nisan 2019, 07:58
Kalbini şekerden koru

İÇİNDEKİLER

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehdi Zengin, diyabetin toplumda hızla yaygınlaştığını söyledi. Şeker hastalığının, kalp ve damar sağlığını da bozduğunu belirtti. Şu bilgileri verdi:
Diyabetin vücuda zararları nedir? Şeker hastalarının yüzde 65'i, kalp hastalıklarından hayatını kaybeder. Diyabet tanısı konmuş hastaların kan şekerlerini normal seviyede tutabilmeleri için ilaç ya da insülin tedavisi altında olmaları gerekir. Diyabet, damar sertliğine de neden olur. Kalbi besleyen damarlar tıkandığında enfarktüs, beyin damarları tıkandığında inme ve felç, böbrek damarları etkilendiğinde böbrek yetersizlikleri ve göz damarları zarar gördüğünde de göz içi kanama ortaya çıkar.
Bu hastalıktan korunmak için nasıl beslenmek gerekir? Kiloluysanız, düzenli beslenme ile kilo verin. Dengeli ve düzenli beslenin, özellikle Akdeniz mutfağını tercih edin. Glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Günde 25-30 dakikalık yürüyüşler yapın veya yüzün. Damar sağlığı için risk oluşturan; sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.