İftiranın daniskası

MGK, Başbakanlık ve MİT, devletin belgelerini yayınlayan Taraf gazetesi ile muhabiri Baransu hakkında suç duyurusunda bulundu: 'İftiraya uğruyoruz'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2013 Güncelleme 06 Aralık 2013, 00:00
İftiranın daniskası

İÇİNDEKİLER

Bavuldan çıkan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) belgeleri, adliyelik oldu. Devletin kalbindeki üç kuruluş aynı gün ayrı ayrı Ankara Başsavcılığı'na gitti. MGK Sekreterliği, Başbakanlık ve MİT, gizli MGK ve Başbakanlık belgelerini yayınlayan Taraf gazetesi ile muhabiri Mehmet Baransu hakkında suç duyurusunda bulundu. MİT, kuruluş kanununun 27'nci maddesi gereği Taraf ve Baransu hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.

İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ
27'nci madde, MİT'in gizli belgelerini yayanlara 2 yıldan az olmamak üzere hapis öngörüyor. Başbakanlık ise Taraf'ın Müsteşar Efkan Ala hakkında iftira suçunu işlediğini vurguladı. MGK da 'kararların gizliliği kuralı'nın Taraf tarafından ihlal edildiğini ve yalan haber yapıldığını belirtti. Suç duyurularını inceleyen Ankara Başsavcılığı, gazetenin ve yazarın İstanbul'da bulunduğunu belirterek "yetkisizlik" kararı verdi. Başvuruları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yolladı.

MANEVİ TAZMİNAT
Başbakan Erdoğan da, dershanelerin dönüştürülmesini konu alan "Toptan Kapatın" başlıklı yazısında, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle, Taraf ve yazarı Emre Uslu'ya 50 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı.

3 İLA 8 YIL ARASINDA
MİT kanunun 27. maddesi istihbarat teşkilatına ait gizli bilgi ve belgeleri elde etme ve yayma suçunu düzenliyor. Bu suçu işleyenlere iki yıldan az olmamak üzere hapis cezası öngörüyor. Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme suçu için ise TCK 320'de 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu bilgileri açıklayanlar için ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.


Aliye ÇETİNKAYA