Patates operasyonu

Bakan Canikli, 312 bin ton patates stoklandığını ve 2 firmanın 70 bin tonuna sahip olduğunu açıkladı. Müfettişler firmalarda operasyon başlattı. Spekülatörlere ceza yağacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2015 Güncelleme 12 Mayıs 2015, 00:00
Patates operasyonu

İÇİNDEKİLER

Üretimin artmasına karşın patates fiyatlarının tavan yapması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Patates fiyatlarının son 2 ayda yüzde 56 artması üzerine harekete geçen Bakanlık, piyasayı mercek altına aldı. İncelemeler sonucu 312 bin ton patatesin stoklandığı belirlenirken, sadece 2 firmanın 65-70 bin ton civarında stoğu olduğu ortaya çıktı. Bakanlık ekipleri, elinde patates stoğu bulunanları yakın incelemeye aldı. Özellikle tek başına önemli bir stoğu olduğu belirlenen 2 firmaya ilişkin incelemeler detaylı bir şekilde yürütülüyor. Eğer kasti bir stok yapıldığı tespit edilirse, firmalara ceza yağacak. Edinilen bilgiye göre; firmaların, patates fiyatlarının artmasına bilinçli şekilde yol açtığı tespit edilirse, hem sebze meyve ticaretini düzenleyen yasa, hem de rekabet kanunu çerçevesinde ceza verilecek. Rekabet Kurumu tarafından, nihai karar tarihine en yakın mali yıl sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 10'una kadar idari para cezası verilebilecek. İdari para cezası kesilen şirketlerin yöneticilerine de, şirkete kesilen cezanın yüzde 5'ine kadar idari para cezası kesilebilecek.

FİYATLAR DÜŞÜŞTE
Hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yürüttüğü operasyon hem de Adana ve İzmir Ödemiş'ten alınan yeni mahsüllerin piyasaya çıkması, marketlerde kilosu 5 liraya kadar çıkan patatesin fiyatını düşürdü. TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, "Yeni mahsullerin gelmesiyle patates İstanbul halinde 1.60-2.10 liradan satılıyor" dedi. Ankara Toptancı Hali'nde de fiyat 1.70-2.30 lira arasında.

PARAMIZA GÖZ DİKTİLER
Spekülatörler özellikle patateste yeni ürünün çıkmadığı dönemlerde depolarda tonlarca ürünü saklıyor. Piyasada bulunmayan patatesin fiyatı katlanınca, ürünü piyasaya sürüyorlar. Bu yıl tarlada en fazla 1 lira olan patates, vatandaşa 5 liraya satılmıştı.