MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT'in 85. Kuruluş yıldönümü nedeniyle gazete ve televizyonların Genel Yayın Müdürleri ve Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi. MİT'in Ankara Yenimahalle'deki merkez binasında "kokteyl" düzeninde verilen sohbet toplantısında önce MİT'i tanıtan filmler gösterildi. Ardından Hakan Fidan "teknik" konularda bilgi verdi.
Tabi o kadar çok gazeteci ve televizyoncu salonda olunca, kaçınılmaz olarak soru-yanıt faslına geçildi. Yeni ve genç müsteşar, 2 saat boyunca kürsüde kalarak "siyasetçilere taş çıkartan" bir performans sergiledi. Sadece söyledikleri ile değil, söylemedikleri ile de...
Özellikle Uludere konusundaki soruları "Yazılı açıklama hazırladık. Çıkışta size dağıtılacak" diyerek ustaca geçiştirdi. Tabi söz konusu istihbarat olunca, bir anlamda aynı işi yapan gazetecilerin meraklı soruları MİT Müsteşarı kürsüden indikten sonra da devam etti. İşte o sorulardan biri: Dünyanın en iyi istihbarat örgütleri hangi ülkelerde?
Hakan Fidan, en güçlü istihbaratın ABD'de olduğuna dikkat çekerek "gerek teknik, gerek kadro, gerekse istihbarat elemanı sayısı açısından" dikkate alındığında en iyisinin ABD olduğunu belirtti.
Fidan, iyi istihbarat örgütlerini sıralarken, Rusya'nın da bu alanda çok başarılı olduğunu, hatta Rusların istihbaratta bir ekol oluşturduğunu söyledi. Fidan'ın "en iyiler" listesine İngiltere, Almanya, İsrail" de girmeyi başardı. Peki Türk istihbaratı nerede?
Hakan Fidan, MİT'e ilişkin dışarıdan çok büyük övgüler aldıklarını, bölgede en iyi olduklarını ama hedeflerinin yeni kadro düzenlemeleri, yeni birimler ve yeni teknik olanaklarla birlikte dünyanın en iyi istihbarat birimleri arasında yer almak olduğuna dikkat çekti. Fidan "Diğer istihbarat örgütleriyle zaman zaman bir araya geldiğimizde 'siz çok iyisiniz' derler ama biz bölge ölçeğinde değil, global ölçekte ne kadar üst noktalara ulaşabiliriz, onun arayışı içerisindeyiz" dedi. Türkiye'yi istihbarat alanında güçlendirmek için neler yapılıyor?
Hakan Fidan'ın verdiği bilgilere göre, MİT'te reform yapılıyor. Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliği kuruldu. Bu birim Türkiye'deki genel istihbarat sorunları, iyileştirme çalışmaları, engeller, müşterek istihbarat gibi konular üzerinde çalışacak. MİT Müsteşarı'na bağlı olan birimde Genelkurmay, Dışişleri ve Emniyetten temsilciler de bulunacak.
Kurula "genel sekreter" ataması yapıldı.
İlk toplantı bu ay içerisinde yapılacak.
Devletin istihbarat kurumlarının ihtiyaçları belirlenerek süratle giderilecek.
Ancak bu birim, istihbarat örgütlerini birleştiren değil, istihbarat örgütleri arasındaki sorunları çözen bir birim olma özelliği taşıyor. Yeri gelmişken, Uludere olayına değinelim:
İstihbarat birimleri arasındaki işbirliğinin bu kadar güçlü olduğu bir dönemde "yanlış istihbarat"ın Uludere'de 35 vatandaşımızın can vermesine neden olduğu yolundaki iddiaların MİT'i üzdüğü dikkat çekiyor. Şimdiye kadar suskun kalan MİT, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açıklamalarına rağmen "yanlış istihbarat" suçlamalarının devam ettiğini görünce, suskunluğunu yazılı bir açıklama ile bozdu. Açıklamada; Uludere'ye ilişkin "istihbarat verilmediğinin" altı çizildi.
Fidan, görüntülü istihbaratın kendilerinde değil, Genelkurmay'da olduğuna dikkat çekerek şu bilgiyi verdi: "Elektronik istihbarat kapasitemiz var ama görüntülü istihbarat kapasitesi bizde değil. Türkiye'nin bu konudaki yeteneği sınırlı. Bu istihbaratı Predatörler, Heron'lar yapıyor. Şimdi Anka ile Türkiye de geliştiriyor. Görüntüler Genelkurmay'da değerlendiriliyor. Onlar kendisi alıyor ve askeri operasyon kararını kendileri veriyor." MİT'teki reform çalışmalarından en önemlisi Güvenlik İstihbarat Başkanlığı'nda yapıldı.
MİT Müsteşarı, Türkiye'ye her yıl 35 milyon insanın geldiğine dikkat çekerek, böyle bir ülkede; istihbarata karşı koyma ve kontrespiyonaj'ın çok önemli olduğuna vurguladı. MİT'in istihbarat ağını güçlendirmesinde en önemli adım Gölbaşı'ndaki Elektronik Sistemler Başkanlığı'nın Genelkurmay'dan MİT'e devredilmesi oldu. MİT'e bağlı Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı ile askeri dinleme tesislerininin birleştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.
Bu yıl içerisinde tamamlanacak birleşme çalışmaları MİT'i batı standartlarında elektronik istihbarat düzeyine ulaştıracak.
Gölbaşı Elektronik Sistemler Başkanlığı'nda 2 bin dönümlük anten tarlası bulunuyor. Bütün dünya, bu tarladan dinleniyor.
Toplam 3 bin dönümlük araziye kurulu Gölbaşı Elektronik Sistemler Başkanlığı'na 2 bin dönümlük arazi daha ekleneceğini belirten MİT Müsteşarı Fidan, 21. Yüzyılın en büyük elektronik köyünü oluşturacaklarını ve bu köyün kripto, siber güvenlik ve istihbarat merkezi olacağını söyledi. MİT'te 4. Müsteşar Yardımcılığı görevi ihdas edilmiş. Dış istihbarat ve Stratejik İstihbarat Başkanlığı ona bağlanmış.
MİT Müsteşarı Fidan "son yıllarda haber toplamaya yinelik operasyon ihtiyacımız arttı" diyerek dış istihbaratın önemine vurgu yaptı.
DİNLEME FAALİYETLERİ..
MİT Müsteşarı Türkiye'de dinleme faaliyetlerinin mahkeme kararı ile yapıldığını ama Avrupa ülkelerinde Bakanların talimatı veya başka yollarla da dinleme yapılabildiğini bildirdi. Son soru: MİT vatandaşlar açısından ne anlam ifade ediyor? Sorunun yanıtını medya mensuplarına gösterilen "imaj" filminden bir cümle ile aktaralım: "Biz MİT'iz.
Siz bilmeseniz bile sonsuza kadar sizin için çalışırız. Bu millet sonsuza kadar var olsun diye..."
ÖZEL HAYATI KALMADI
44 yaşındaki Hakan Fidan, MİT Müsteşarı olduktan sonra özel hayatında meydana gelen değişiklikleri şöyle anlattı: "Günde 16-17 saat çalışıyoruz. Cumartesi-Pazar diye bir şey yok. Zaten evim de MİT kampüsü içinde. Sinemaya ya da bir arkadaş toplantısına gidemiyorum. Ama kitap okuma konusunda epey mesafe katettim."


