Emeklilere yılbaşı ikramiyesi olacak mı? Emeklilere yılbaşı ikramiyesi var mı? Yılbaşı ikramiyesi verilecek mi?

Emeklilere yılbaşı ikramiyesi var mı? 2020 yılbaşına sayılı günler kala heyecan artmaya devam ediyor. Bayramlarda ikramiye alan emekli vatandaşlarımız yılbaşında ikramiye olacak mı? sorusunun cevabını araştırmaya başladı. İşte Emeklilere yılbaşı ikramiyesi var mı? Yılbaşı ikramiyesi verilecek mi? Konuyla ilgili açıklama yapılırsa haberimizde eklenecektir. 2019 yılının Aralık ayında çok büyük bir fark olmadığı takdirde işçi ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 6.65 olacak.

Giriş Tarihi 24 Aralık 2019, 09:23 Güncelleme 24 Aralık 2019, 09:23
Emeklilere yılbaşı ikramiyesi olacak mı? Emeklilere yılbaşı ikramiyesi var mı? Yılbaşı ikramiyesi verilecek mi?

İÇİNDEKİLER

2020 yılına artık bir hafta kala emekliler yılbaşı ikramiyesi alıp almayacağını merak ediyor. SSK, SGK ve Bağkur emeklilerine yılbaşı ikramiyesi var mı? Bayramlarda ikramiye alan emekli vatandaşlarımız yılbaşında ikramiye olacak mı? sorusunun cevabını araştırmaya başladı. 2020 yılbaşına sayılı günler kala heyecan artmaya devam ediyor. İşte Emeklilere yılbaşı ikramiyesi var mı? Yılbaşı ikramiyesi verilecek mi? Bu arada SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2019'un ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yapılacak. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 5.71 çıkarken; zam oranı beklenti anketine göre yüzde 6.29 olacak. Detaylar takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

EMEKLİLERE YILBAŞI İKRAMİYESİ VERİLECEK Mİ?

Konuyla ilgili açıklama yapılırsa haberimizde eklenecektir.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2019'un ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yapılacak. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 5.71 çıkarken; zam oranı beklenti anketine göre yüzde 6.29 olacak. En düşük maaş bin 256 liraya çıkabilecek. Memurlara ve memur emeklilerine ise yüzde 4 zam ve 2019'un ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 5'i aşarsa fark yansıtılacak. Temmuz-Kasım enflasyonuna göre zam yüzde 4.71'e ulaşırken, beklenti anketine göre yüzde 5.29 olacak.

Bu artış; aile yardımı, emekli doktorların ek ödemesi, evde bakım desteği, 65 yaş aylığı ve engelli aylığını da yükseltecek. Aile yardımı hariç en düşük memur aylığı 3 bin 334 liradan 3 bin 510 liraya, eşi çalışmayan, 6 yaş altı 2 çocuğu olanın aile yardımı 433 liradan 477 liraya çıkabilecek.
Emekli Sandığı kapsamındaki emekli doktorlara her ay yapılan ilave ödeme uzmanlarda 2 bin 478, uzman olmayanlarda bin 895 liraya ulaşabilecek.
637 lira olan 65 yaş aylığı, 671 liraya yükselebilecek. Bin 384 lira tutarındaki evde bakım desteği, bin 457 liraya çıkabilecek. Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 509 liradan 536, yüzde 70 üstü engeli olanların da 763 liradan 804 liraya ulaşabilecek.

İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Yani 2019 yılının Aralık ayında çok büyük bir fark olmadığı takdirde işçi ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 6.65 olacak.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Toplu sözleşme gereği yüzde 5'in üzerine çıkan enflasyon oranı da var olan yüzde 4'lük zammın üzerine eklenecek. Yani 6,65 enflasyon olacağı göz önüne alınırsa yüzde 4 + 1.65 olmak üzere toplamda 5.65 memur ve memur emeklisi zammı olacak.

YILBAŞI NEDİR?

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcıdır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Miladi (Gregoryen) takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.

Pek çok kültürde yılbaşı gecesi, özel olarak hazırlanmış yiyecekler ve içecekler tüketilerek, çeşitli eğlenceler düzenlenerek geçirilir.

DÜNYADA YILBAŞI

– 1 Ocak: Türkiye dâhil, dünyadaki çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi-Gregoryen takvime göre yılın ilk günü.

– Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

– Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.

– Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı 1 Ocak kutlanır ( Hz. İsa'nın doğum günü 7 Ocak ). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemişlerdir (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

– Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin'de yılın en önemli bayramı konumundadır.

– İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

– Tayland, Kamboçya ve Laos'da yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.