Haydi İlyas

Türk futbolunun efsanesi daha ALS hastalığına yakalandı Eski milli futbolcu İlyas Tüfekçi'nin, 1.5 yıldır ALS ile büyük bir mücadele içinde olduğu ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2014 Güncelleme 10 Eylül 2014, 00:00
Haydi İlyas

İÇİNDEKİLER

ALS hastalığına dikkat çekmek için 183 ülkede başlatılan "Ice Bucket Challenge" furyası, Türkiye'de de görsel bakımdan hatırı sayılı bir ilgi gördü. Her ne kadar ünlü isimler bunu bir reklam malzemesi olarak kullansa da, dünyada milyonlarca dolar bağış toplandı. Türkiye, ALS'yi ilk olarak Fenerbahçeli Sedat Balkan'ın bu hastalığa yakalanmasıyla tanıdı. Balkan'ın mücadelesi sürerken Trabzonsporlu İsmail Gökçek'e ALS teşhisi konduğu haberi büyük üzüntü yaratmıştı. Şimdi de eski milli futbolcu İlyas Tüfekçi, bu hastalığın pençesine yakalandı.

DESTEK ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
1983-86 yılları arasında Fenerbahçe'de 1986-90 yıllarında Galatasaray forması ile büyük başarılar yakalayan İlyas Tüfekçi'nin, 1.5 yıldır ALS ile mücadele ettiği belirtildi. Tüfekçi'nin ALS hastası olduğu, medyaspor'dan Rıdvan Nicolas Erdem'in havalimanında yaşadığı olayı köşesine taşımasıyla ortaya çıktı. Ailesinin, İlyas Tüfekçi'nin bu hastalığı yeneceğinden hiç kuşkusu yok elbette. İlyas Tüfekçi'nin kızı İlkin, "babam her zorluğun üstesinden gelecek biri. Birlikte tüm engelleri yaşayacağız. Bu konuda bize destek çığ gibi büyüyor" dedi.

OYUNCU KIZINDAN DETAYLI AÇIKLAMA
Karadayı dizisinde 'Çitlembik' rolüyle hatırı sayılır bir üne kavuşan İlyas Tüfekçi'nin kızı İlkin Tüfekçi, sosyal medyadaki sayfasından konuyla ilgili açıklamalar yaptı. İlkin Tüfekçi, babasına tam olarak ALS tanısı konmadığını ama araştırmaların o yönde olduğuna dikkat çekti.

ALS NEDİR?
Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.