Kim bu adamlar?

Birileri silahla, birileri sopayla sokağa çıktı. Kimisi göstericileri kışkırttı, kimisi insanları eylemlere katılmaya zorladı. Halk böyle olunca geriye tek bir soru kaldı: KİM BU ADAMLAR?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Haziran 2013 Güncelleme 04 Haziran 2013, 10:36
Kim bu adamlar?

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı'ndaki ağaçlar için başlayan eylem, birçok kişiyi sokağa döktü. Sanal dünyadan yapılan çağrılar, "herşey yeşil alan için" gibi masumane sözlerdi. Fakat objektiflere yansıyan görüntüler, aslında işin içinde hiç de o kadar masum insanların olmadığını gösterdi. Yaşanan olayları fırsat bilen provokatörler, sahneye çıktı. Taksim'de eli silahları bir kişi, belediye otobüsünü durdurdu.
İçindeki yolcuları, silah tehdidiyle eyleme katılmaya zorladı.



YOLCULARA TEHDİT!
Elinde silah olan bu kişilerin görüntüsü, dün twitter'da en çok paylaşılan fotoğraflardan birisi oldu... Kimliği belli olmayan iki kişi, belediye otobüsünü zorla durdurup içindeki yolcuları eyleme katılmaa çağırdı...

ZORLA DIŞARI...
Yine İzmir'de, ellerinde sopalar olan siyah tişörtlü birileri, göstericileri darp etti. Polislerle çatışmaları yönünde zorladı. Bu konuda gelen yoğun şikayetler üzerine CHP milletvekili Aytun Çıray, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, "Eli sopalı bu kişiler kim?" diyerek soru önergesi verdi. Beşiktaş'ta ise yüzü maskeli bir grup, bir tinerciye bıçak vererek polisi bıçaklamasını istedi. Bir dehşet, son anda önlendi. Kanyon Alışveriş Merkesi'nde de koyu renk giyinmiş bazı gruplar, lokantalarda oturan insanları dışarı çıkarıp eyleme katılmaya zorladı. Tüm bu yaşananlar ise olayda "karanlık ellerin" bulunduğunun en net göstergesi oldu... Provokatörler halkı kışkırtmaya, zorla eylemci yapmaya çabalarken dün Taksim'de olay çıkmadı.
Buna karşılık Ankara karıştı.



HATAY'DAN ACI HABER: 1 ÖLÜ
Hatay'da bir vatandaşın kimliği henüz belirlenemeyen kişinin açtığı ateş sonucu yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildirildi.
Hatay Valiliği internet sitesinden yapılan açıklamada, 3 Haziran 2013 Pazartesi günü saat 23.35 sıralarında, merkeze bağlı Armutlu Mahallesi'nde Abdullah Cömert isimli vatandaşın kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin açtığı ateş sonucu ağır yaralandığı belirtildi.

Yaralı vatandaşın kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiği, olayla ilgili güvenlik güçleri tarafından geniş çaplı inceleme başlatıldığı kaydedildi.



BİNAYI YAKTILAR
Çoğunluğu liseli olan gençler, Milli Müdafaa Caddesi'nde toplandı. Polis ekipleri göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. İzmir'de de önceki gece Karşıyaka Girne Bulvarı'nda toplanan grup, slogan atarak yürüyüşe geçti.

Gruptakiler, AK Parti Karşıyaka ilçe binasını ateşe verdi.

Tunceli Cumhuriyet Caddesi'nde ise yaklaşık 400 kişi toplandı. Göstericiler Polis Merkezi ile TOMA araçlarına taş attı. Hatay'da toplanan 3 bin kişinin katıldığı eylemlere de polis müdahale etti. Olaylar sabah saatlerine kadar sürdü.



KAZADA ÖLDÜ!
İstanbul Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nde yol kapatma eylemi yapan iki göstericiye, olay yerinden kaçmak isteyen bir otomobil çarptı. Göztepe SSK Hastanesi'ne kaldırılan 22 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Aynı kazada yaralanan Seyit Kartal'ın ise durumunun ağır olduğu öğrenildi. Bu arada hayatını kaybeden Ayvalıtaş'ın Redhack üyesi olduğu tespit edildi...

CAMİNİN İÇİNDE MİNİ HASTANE!
Olaylar sırasında polisin gazlı müdahalesinden etkilenen eylemciler, Dolmabahçe'deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii'ne sığındı. Camiyi mini bir hastane gibi kullanan eylemciler, yaralananlara müdahale etti.



ÇİRKİN SALDIRI
AK Parti Güngören eski İlçe Başkanı, aynı zamanda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun akrabası olan Abdullah Başçı, önceki gün Merter Nadide caddesi üzerinde aracıyla seyir halindeyken bir grup göstericinin arasına girdi. Ancak yol isterken grup içerinde bulunan bir kişi tarafından bıçaklandı. Başçı, tedavi altına alındı.

TEZ YIKILDI...
Kastamonu İnebolu AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ferhat Küpoğlu, twitter'da "Gezi Parkı'ndan sonra Anıtkabir'i de yıkarız" yazdıktan sonra gelen tepkiler üzerine istifa etti. Yanlış anlaşıldığını belirtti.

1000 KİŞİ EVİNİ BASACAKTI
İçişleri
Bakanlığı, Gezi Parkı eylemlerinin ülke çapındaki bilançosunu çıkarttı. Son 5 gün içerisinde 75 il'de düzenlenen 300 ayrı eyleme yaklaşık 500 bin kişi katıldı. Çıkan olaylarda 3 bin 100 kişi gözaltına alınırken, 170 polis ile 90 gösterici yaralandı. Bu arada bin kişilik eylemci grubunun Başbakan Erdoğan'ın Keçiören'deki evini, 500 kişinin de Başbakanlığı basmak için aynı anda harekete geçtiği saptandı. Ancak emniyetin önceden aldığı istihbaratla bu iki yerdeki çevik kuvvet sayısını artırarak olası bir saldırıyı önlediği ortaya çıktı.



BAŞBAKAN'IN OFİSİNE KEPÇELİ TAARRUZ
Dolmabahçe'de önceki gece toplanan protestocu bir grup, Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne girmeye çalıştı. İnönü Stadı yıkım çalışmaları için getirilen iş makinesini ele geçiren eylemciler, Başbakanlık Ofisi'ni yıkmak istedi. Polisin müdahalesiyle Barbaros Bulvarı ve çevredeki ara sokaklara dağılan grup, kaldırım taşlarını sökerek yollara barikat kurup polise taş attı. Gruplar bankalara, reklam panolarına, otobüs duraklarına ve bazı işyerlerine zarar verdi. Yüzü maskeli bazı kişilerin kalabalık grubu yönlendirdiği gözlendi.

OLAYLAR GECE DE DEVAM ETTİ
Yüzü maskeli gruplar, Beşiktaş meydanını adeta savaş alanına çevirdi. Göstericiler, yolardan söktükleri parke taşlarını, Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne attı. Yollara barikatlar kurdu. Çöp tenekelerini yaktı. Ankara'da da eylemcilerle polis birbirine girdi.



YARIN HAYAT DURACAK
KESK Gezi Parkı olaylarına destek vermek amacıyla 4-5 Haziran'da greve gideceğini açıkladı. Alınan bu karar 11 sendikada toplam 240 bin kişiyi kapsayacak... Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Birleşik Kamu İş Konfederasyonu gibi bazı memur ve işçi sendikalarınca tüm Türkiye genelinde, kamu kurum ve kuruluşlarında iş bırakılacak.

KARAR ÖNCEDEN ALINDI
Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, grev kararının daha önceden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki değişikliklere ilişkin alındığını ancak son yaşanan Gezi Parkı olayları nedeniyle Gezi Parkı'nı da içereceğini dile getirdi.

YOLCULARA TEHDİT!
Elinde silah olan bu kişilerin görüntüsü, dün twitter'da en çok paylaşılan fotoğraflardan birisi oldu... Kimliği belli olmayan iki kişi, belediye otobüsünü zorla durdurup içindeki yolcuları eyleme katılmaa çağırdı...



ERGENEKON DESTEK VERDİ
Ergenekon davasında dün duruşmaya katılan CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, emekli albaylar Dursun Çiçek ve Fuat Selvi, İşçi Partili Erkan Önsel ve Turan Özlü'nün aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık, avukatları aracılıyla gazetecilere ortak bir yazılı basın açıklaması metni gönderdi. Açıklamada, "Türk Milleti yıllardır sürmekte olan adaletsizliğe karşı büyük bir irade göstermiş ve buna 'dur' demiştir. Taksim'de başlayıp bütün ülkeye yayılan direniş, halkımızın özgürlük talebinin ifadesidir" denildi

Barış SÖZAL- Mustafa KAYA - Mesut ALTUN- Ali BALCI-Erdoğan YAPIK-Alper SANCAR-Ersan ATAR