Hamdi Bey farkı

Sanatsever patronların koleksiyonlarında mutlaka Osman Hamdi Bey'in bir tablosu var Uzmanlar, milyonlarca liralık bu tabloların koleksiyonun vazgeçilmezi olduğunu belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2012 Güncelleme 16 Eylül 2012, 00:00
Hamdi Bey farkı

İÇİNDEKİLER

Sabancı, Koç, Eczacıbaşı gibi ünlü ailelerin sanatla ilgileri öteden bu yana bilinirken; şimdi işadamlarının birçoğu da kendi koleksiyonlarını topluyor. Bu koleksiyonların en önemli parçalarından birini de, Osman Hamdi Bey'in eserleri oluşturuyor. Uzmanların, "Eğer üst düzey bir koleksiyoncu olacaksanız, mutlaka Osman Hamdi tablonuz olmalı" dedikleri bu eserlerin birçoğu yurt dışında bulunuyor. Değeri milyon dolarlarla ölçülen eserlerden en meşhuru ise İnan Kıraç'ın aldığı Kaplumbağa Terbiyecisi. İşadamlarının bu tablolara ilgisini TAKVİM'e değerlendiren Artium Sanatevi'nin sahibi Rüştü Sungur, Osman Hamdi Bey'in kendi ülkesinin topraklarında farklı bir sanat anlayışına sahip bir ressam olduğunu söyledi. Kaplumbağa Terbiyecisi'nin Türkiye'nin Mona Lisa'sı olduğunu belirten Sungur, "Bu tablolar çok değerli ve pahalıdır. Bir koleksiyoncuda olması şarttır. Fiyatı nedeniyle de alan kişiler genellikle işadamlarıdır. Yıllar geçse de, öneminden ve fiyatından değer kaybetmezler" dedi.

SABANCI'DA 3 TANE
Osman Hamdi Bey'in eserlerinin sahipleri arasında Sabancı Ailesi de bulunuyor. 'Kuran Tilaveti', 'Arzuhalci' ve 'Naile Hanım' portresi Sabancı Müzesi koleksiyonunda yer alıyor.

KIYMETLİ ESERLER
Demirören Grubu'nun patronu Erdoğan Demirören, sanatçının 'Rüstem Paşa Camisi Önünde' adlı tablosunun sahibi...

İLAHİYATÇI TABLOSU
Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker'de ise 'İlahiyatçı' adlı eser bulunuyor.

5 MİLYON TL'YE ALDI
Suna ve İnan Kıraç çifti, sanata olan düşkünlüklerini Beyoğlu'ndaki Pera Müzesi ile de perçinledi. Müzedeki en önemli eser ise Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosu. 2004 yılında TMSF'nin 5 milyon liraya sattığı bu eseri Suna İnan Kıraç Vakfı almıştı.

SANATSEVER AİLELER ARTIYOR
Sanata düşkün işadamlarının yanında, bu işi kurumsallaştıran aileler de bulunuyor. Bunların başında Koç geliyor. Özellikle Ömer Koç bu konuda öne çıkıyor. Eczacıbaşı Ailesi de sanat konusunda öncülük ediyor. Yine Sabancılar da sanata ilgileriyle biliniyor. Bu üç büyük aile de açtıkları müzelerle sanata katkı sağlıyor. Bu arada Murat Ülker, sanata olan ilgisiyle bu üç aileye yakın bir koleksiyonun sahibi. Ülker, İslam eserleri de topluyor. Vakko'nun sahibi Cem Hakko da sanata düşkün. Hakko, yurt dışından yaptığı alımların yanı sıra Türk sanatçıların eserlerini de topluyor.

REKOR FİYAT
Yurt dışında düzenlenen birçok müzayedede Osman Hamdi Bey'in eserleri büyük paralarla satışa çıkıyor. 2008'deki bir müzayedede 'İstanbul Hanımefendisi' adlı eseri 3 milyon 380 bin sterline satılarak rekor kırmıştı. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir müzayede de yine sanatçının 'Okuyan Genç Emir' adlı eseri 3 milyon sterlinden açık artırmaya çıkartılmıştı.

BÜYÜK SANATÇI
1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının atölyelerinde çıraklık yaparak resim eğitimi aldı. Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı, Lagina ve Sayda'da arkeolojik kazılar gerçekleştirdi. 100'den fazla tablosu bulunuyor. En meşhuru ise Kaplumbağa Terbiyecisi...

KİMDE NE VAR?
Can Has: Kadir Has'ın oğlu. Tablosu ise Çarşaflanan Kadınlar.
Hasan Çolakoğlu: Çolakoğlu Grubu'nun patronu. İhtiyar Balıkçı ve Camiden Çıkan Sultan adlı tabloları var.
Mustafa Taviloğlu: Mudo'nun sahibi. Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız adlı tablonun sahibi.