Bayram dopingi

Giyimden gıdaya, ulaşımdan turizme kadar her sektörde bayram canlılığı var Emekli maaşlarının ödenmesiyle de, 8 milyar liraya yakın bir ekonomi oluştu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2012 Güncelleme 19 Ağustos 2012, 02:49
Bayram dopingi

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayı ile hareketlenen alışveriş özellikle gıda sektörünün yüzünü güldürürken; bayramla birlikte ekonomide de büyük bir canlılık yaşandı. Giyimden gıdaya, hediyelik eşyadan turizm ve ulaşıma kadar onlarca sektör bayram ekonomisinden payını aldı; yaklaşık 8 milyar liralık bir pazar oluştuğu tahmin ediliyor. Bayramın kamuda maaş ödemelerinden sonraya rastlaması ve emekli ücretlerinin erken ödenmesi de harcamaları artıran bir etki oluşturdu.

HİÇBİR YERDE BİLET KALMADI
Gıdanın dışında tekstil ve hazır giyim sektörü bayram öncesi satışlarını yüzde 50'nin üzerinde artırdı. Bu yıl ulaşım sektörü adeta tavan yaptı. Arife gününün Cumartesi olması dolayısıyla yolculuklar cuma akşamından başladı. Otobüs, uçak, tren, deniz otobüsü gibi toplu ulaşım araçlarında bilet bulmak mümkün olmazken; konulan ek seferler de günler öncesinden doldu. Yaklaşık 10 milyon vatandaşın bu bayramda seyahat etmesi ve şehir değiştirmesi bekleniyor. Toplu ulaşım araçlarının dışında, araç kiralama şirketleri de büyük bir hareketlilik yaşadı. Bayram öncesinde hiçbir yerde kiralık araç kalmazken; talep yüzde 40 arttı. Özellikle sahil bölgelerinde otellerde doluluk oranı yüzde 90'ları aştı; yurt dışına gidenlerin sayısı da arttı. Çarşı-pazar, sadece Türk vatandaşlarıyla değil, Ortadoğu başta olmak üzere çevre ülkelerden Ramazan dolayısıyla gelen turistlerin de etkisiyle canlandı.

KARTLAR AKARYAKITA ÇALIŞTI
Bayram öncesinde başlayan kredi kartı harcamalarının özellikle bayram süresince ve dönüş yolunda da devam etmesi bekleniyor. Kredi kartıyla gıda ve market alışverişinin dışında en yüksek harcama akaryakıtta görülüyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nda kredi kartıyla yapılan alışverişler 2 milyar 587 milyon lirayı bulmuştu. Yapılan işlem adedi ise 2010 yılına göre yüzde 45 artmıştı. Bu yılki artışın da yüzde 50'lere ulaşması bekleniyor. Geçen yıl da kredi kartı harcamalarının yüzde 30'a yakını akaryakıt istasyonlarında yapılmıştı.

BAĞ-KUR'LU TEPKİLİ
İşçi emeklilerinin maaşlarının bayram öncesi ödenmesi memnuniyete sebep olurken, Bağ-Kur emeklileri ise üzüldü. Maaşlarını bayram öncesi alamadığı için tepkili olan Bağ-Kur emeklileri TAKVİM'i arayarak, "Neden ayrım yapıldı? Bu bayramı biz de paramızı alıp daha mutlu geçirebilirdik" dedi.

ESNAF MEMNUN
Bayram öncesi yaşanan ekonomik hareketlilik esnafın da yüzünü güldürdü. Ramazan'da işleri hareketlenen esnaf bayramla birlikte canlılık yaşadı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, çarşı-pazarda hareketlilik yaşandığını belirterek, şöyle konuştu: "Bayram tatilinin kısa olması çarşıpazara canlılık getirecektir. Geçmiş bayramlardaki satışlara oranla bu yılki bayramda daha çok yaşanacak canlılık da, esnafımızı sevindirecek."