Yüzyılın felaketinde TOKİ'nin deprem bölgesindeki 134 bin konutu sapasağlam ayakta!

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde asrın çifte depremlerinin ardından 1509 artçı depremle 6 bin 444 binanın çökerek ağır hasar aldı. TOKİ’nin deprem bölgesinde inşa ettiği 134 bin konutu ise depreme dayanıklı sistemler sayesinde zarar görmedi. TOKİ Konutlarında yaşayan vatandaşlar, sıvada bile kavlama olmadığını söyledi. Peki depreme dayanıklı TOKİ konutları nasıl inşa ediliyor? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 12 Şubat 2023, 12:39 Güncelleme 14 Şubat 2023, 13:30
Yüzyılın felaketinde TOKİ’nin deprem bölgesindeki 134 bin konutu sapasağlam ayakta!

İÇİNDEKİLER

7.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde birçok bina yıkıldı. TOKİ tarafından ilçeye bağlı Kara Elbistan Mahallesi'nde yaptırılan 609 konutlu sitede ise bütün binalar depremden zarar görmedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), Kahramanmaraş merkezli depremin yaşandığı 10 ilde inşa edilen 133 bin 759 konutun, depremlerden yapısal hasar görmediğini duyurdu.

TOKİ, 2002'DEN BU YANA 1 MİLYON 180 BİN KONUT ÜRETTİ

20 yılı aşkın süredir dar gelirli vatandaşlar için sosyal konutlar üreten TOKİ, kentsel dönüşümlerle de il ve ilçelerde güvenli konutlar inşaa etmeye hızla devam ediyor. TOKİ, kentsel dönüşümlerde 2002'den bu yana toplam 1 milyon 180 bin konut üretti.

DEPREM BÖLGESİNDE TOKİ'LERDE HASAR MEYDANA GELMEDİ

TOKİ, deprem bölgesinde bugüne kadar Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912, Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut İnşa etti. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde TOKİ eliyle inşa edilen binalarda yıkım olmadığı, TOKİ konutlarının hiçbirinde yapısal hasarın oluşmadığı bildirildi.

DEPREME DAYANIKLI TOKİ EVLERİ NASIL İNŞAA EDİLİYOR?

TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda öncelikle yerinde zemin etüt raporu çıkartılıyor. Rapordan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapılıyor. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştiriliyor.

TOKİ'NİN DEPREME DAYANIKLI ÇÖZÜMLERİ SARSINTIYI AZALTIYOR

TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor. TOKİ'nin deprem bölgesindeki 134 bin konutu, depreme dayanıklı sistemler sayesinde zarar görmedi.

TOKİ KONUTLARINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARDAN TOKİ'LERE TAM NOT!

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta 7.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Elbistan ilçesinde birçok ev yıkılırken, TOKİ tarafından ilçeye bağlı Kara Elbistan Mahallesi'nde yaptırılan 609 konutlu sitede bütün binalar ayakta kaldı. Sitenin sağlamlığı dron ile havadan görüntülenirken, bazı vatandaşların da binalara yerleştiği gözlemlendi. Kara Elbistan Mahallesi'nde TOKİ konutlarında yaşayan Ramazan Gök, depremde TOKİ konutlarının sağlam kaldığını söyleyerek, 609 konutluk alanı gezdiğini ve sıvalarda bile kavlama göremediğini aktardı.

ELAZIĞ

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından kentte 24 bin 83 TOKİ konutu yapıldı. Konutlarla şehir adeta yenilenirken, vatandaşlar güven içerisinde oturmanın mutluluğunu yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından vatandaşlar kısa süreliğinde panikleyip dışarı çıksa da yeniden evlerine girdiler. TOKİ konutlarında güven içerisinde oturduklarını belirten vatandaşlar, artık deprem korkusu yaşamadıklarını ifade etti.

"ESKİ BİNALAR OLSAYDI TUZLA BUZ OLMUŞTU"

Elazığ'da yapılan TOKİ konutlarından çok memnun olduklarını belirten vatandaşlardan Tuban Kaya, "Eski binalar tamamen yıkıldı ve darbe aldı. Elazığ'da yapılan TOKİ'lerde hiçbir sorun yok, tamamen sağlam. En ufak bir çatlak bile yok. Çok memnunuz. Eski binalar olsaydı tuzla buz olmuştu. 7 şiddetindeki depreme dayanamazdı, mümkün değildi. Devletin yaptığı TOKİ'ler gerçekten çok sağlam. İnşallah Antep'e de, Kahramanmaraş'a da devletimiz iyi müdahale eder ve TOKİ'leri yapar. TOKİ'lerden çok memnun kalırlar. TOKİ'ler 7 şiddetindeki depremi kaldıracak güçte yapılıyor. O konuda Allah devletimizden razı olsun. Eski bina olsaydı Elazığ'da hiçbir yer kalmazdı. Ama şimdi millet rahat rahat oturuyor" dedi.

MALATYA'DA BULUNAN TOKİ KONUTLARI'NDA ÇATLAK BİLE OLUŞMADI

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de gerçekleşen 6,8 büyüklüğündeki depremde Malatya da büyük hasar gördü. Bu afet sonrası evleri yıkılan vatandaşlar için Malatya'nın Battalgazi ilçesi Gelincik Tepesi'ne TOKİ Konutları inşa edildi. 6 Şubat 2023' de gerçekleşen Kahramanmaraş Depremi sonrası Malatya'da 300 bina yıkılırken yüzlerce yapıda hasar meydana geldi. Elazığ depreminden sonra yapılan Gelincik Tepesi TOKİ Konutları'nda ise çatlak bile oluşmadı. Bu durum sonrası TOKİ sakinleri, yakınlarını kendi evine aldı. Bölgede nüfus üç katına çıktı.

"DEPREMİ HAFİF HİSSETTİK"

TOKİ sakinlerinden Vedat Gürbüz "Biz depremi hafif hissettik. Çok şükür binalarımız sapasağlam. Kimsenin burnu bile kanamadı. Afetten sonra annemi, babamı, kardeşimi ve çocuklarını evime çağırdım. Kardeşimin ve iki yeğenimin şehir merkezindeki evleri yıkıldı. Burada oturduğumuz için çok şanslıyız" dedi.

"ALÇILAR BİLE ÇATLAMADI"

Ömer Şimşek adlı vatandaş da "Öncelikle bütün Türkiye'nin başı sağ olsun. Buraya Elazığ depreminden sonra geldik. Şehir merkezindeki evlerin yüzde 90'ında hasar var. Maşallah, bize hiçbir şey olmadı. Alçılar da bile çatlama yok" ifadelerini kullandı.

"BİNALARIMIZDA EN UFAK ÇATLAK VE BOYA DÖKÜLMESİ DAHİ YOK"

Gelincik Tepesi TOKİ Site Müdürü Talay Erol ise şunları aktardı: Binalarımızda en ufak çatlak ve boya dökülmesi dahi yok. Elektriğimizde, suyumuzda, ısınmamızda da problem yaşanmıyor. Güvenli diye birçok kişi buraya geldi. 1.231 daire var. Nüfusumuz 5 binden 15 bine çıktı. Çünkü her evde 3-4 aile katılıyor.

"TOKİ'LER SAĞLAM DİYE GELDİK"

Malatya Doğanşehir'den Elazığ'a gelen depremzede Ahmet Çelebi, "Deprem vurunca evin içerisindeydik. Çökmedi ama patladı. Kızım Elazığ'daydı, onun yanına geldim. TOKİ'lerde kalıyoruz. Burası sağlam diye geldik. Doğanşehir ilçesi bitti, hiçbir şey kalmadı. Traktörüm, eşyam her şeyim içeride kaldı. Giyecek elbisemizi bile alamadık. TOKİ'ler güzel. Sarsıntı olsa bile çok hafif hissediyoruz" diye konuştu.

" TOKİ KONUTLARINDA BİR SIKINTI DUYMADIK"

Vatandaşlardan Tekin Baykara, "Bugüne kadar TOKİ konutlarında bir sıkıntı duymadık. Sallanmaya her yer sallanır ama TOKİ konutları güvenli. Malatya bizim hemen yanımızda. Orada çok büyük bir yıkım olmuş. İnsanlar hep buraya taşındı" diye konuştu.

"TOKİ ÖNCEKİ OTURDUĞUMUZ KONUTLARA GÖRE DAHA GÜVENİLİR"

TOKİ konutlarında oturduğunu aktaran Nadir Görgöz ise, "Allah devletimize zeval vermesin. Hiçbir sıkıntı yok. Depremi üç sefer yaşadık. Şu anda bir sıkıntı yok. TOKİ önceki oturduğumuz konutlara göre daha güvenilir. Önceki evimiz şu anda olsaydı yıkılabilirdi" ifadelerini kullandı.

ADANA'DA BULUAN 908 KONUT DEPREMDEN ETKİLENMEDİ

Adana'nın Çukurova ilçesinde bulunan Şambayat TOKİ konutları, Kahramanmaraş merkezli depremleri hasar almadan atlatmayı başardı. Adana'da, 12 apartmanın yıkıldığı Çukurova ilçesinde 2007 yılında yapılan TOKİ konutları, depremi hasarsız atlattı. 3 değişik tipte, toplam 84 bloktan oluşan 908 konutun bulunduğu TOKİ konutlarında binalarda hiçbir hasar oluşmaması dikkat çekerken sakinlerine de güven verdi. Drone ile havadan görüntülenen TOKİ konutlarının sakinleri, evlerinde hasar olmadığını ancak depremin artçılarının sürmesi nedeni ile korktukları için tedbiren bir süre daha dışarıda kalmak istediklerini kaydettiler.

"ÇOK ŞÜKÜR BİR HASAR YOK"

TOKİ konutlarında yaşayan Onur Duman Karakuş "Görünen bir sorun yok. Kendimiz baktık bir çatlak görmedik. Adana'da deprem olunca insanlar buraya doğru geldiler. İleride Allah korusun başka deprem olursa bir şey olursa bilemeyiz. Bunun uzmanı değiliz ama şimdilik çok şükür bir hasar yok. Biz depreme evde annemle yakalandık. Ben kendimden vazgeçtim annem çok paniklemişti. Onu sakinleştirip apartmandan indik. İkinci depremde de araçta yakalandık. Hepimize geçmiş olsun" dedi.

BAKAN KURUM: "CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN BÜYÜK AFET KONUTU SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATIYORUZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliği başlattıklarını belirterek, "Arama kurtarma süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte, hayatın normale dönmesi için çalışmalarımıza hemen başlayacağız. Enkaz kaldırma çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız. Ve 10 ilimizde eş zamanlı olarak; Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutu seferberliğini başlatıyoruz. Şu anda yeni yuvalar için yer tespit çalışmalarına hızla başladık. TOKİ eliyle ilk afet konutlarımızın temellerini hızlıca atacağız. Yeni şehirlerimizi, 1 yıl gibi kısa bir sürede hep beraber inşa edeceğiz. Ben şu an afetzede kardeşlerimiz için, hakikaten neredeyse hiç uyumadan sahada vazife alan, AFAD'ımıza, UMKE'mize, askerimize; yine tüm kamu görevlilerimize, valimize, kaymakamlarımıza, polisimize, belediyelerimize, gönüllü kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN TALİMATI VERDİ: YENİ KONUTLAR İÇİN ÇALIŞMALARA HIZLA BAŞLANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin bir yandan enkaz hasar tespit çalışmalarını yürüttüğü, diğer yandan da Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda yeni yapılacak binalara ilişkin çalışmalara hızla başladığı öğrenildi.

"YETKİLİLER DEPREMİN ARDINDAN BURANIN SAĞLAM OLDUĞUNU BELİRLEDİ"

TOKİ Konutlarında yaşayan vatandaşlardan Ramazan Gök, Elbistan'ın depremden çok etkilendiğini söyledi. Gök, "Kahramanmaraş'ta çok büyük deprem oldu biri Elbistan'daydı. Kayıplarımız var, Allah rahmet eylesin. Temennimiz böyle olmamasıydı ama kader bu şekildeymiş. Biz burada TOKİ'ye yazılmıştık o da çıktı. Yetkililer depremin ardından buranın sağlam olduğunu belirlediler. Biz de gelip gördük, çatlak falan da yok. 1 etapta sağlam. Burada da 609 konut var, burası da sağlam. Burayı gezdim, sıvada bile kavlama göremedim. Hiçbir şey yok" diye konuştu.

TEK BİRİ BİLE YIKILMADI
TOKİ'nin, 9 saat arayla önce 7,7, sonra 7,6 büyüklüğündeki depremin yaşandığı Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'ın da aralarında bulunduğu 10 ilde 133 bin 759 konut yaptığı öğrenildi.

Depreme dayanıklı radye temel üzerine kurulu konutlardan hiçbirinin asrın felaketinde yıkılmadığı ve kullanılamaz hale gelmediği tespit edildi.

"EVLERİNE GİREBİLİRSİNİZ"
Başkan Erdoğan'ın talimatıyla bir yıl içerisinde deprem bölgesini yeniden inşa edecek TOKİ, şimdiye kadar ürettiği konutlarla son yılların en büyük depreminde olumlu sınav vermiş oldu.

Bakanlık, Valiliklere "TOKİ konutlarında oturan vatandaşların evlerine girebileceği" yazısını gönderdi.

HEDEF 1 YIL İÇİDEN YENİLEME
Son yılların en büyük depremini yaşayan Türkiye, asrın felaketi karşısında yaraların sarılması için canla başla mücadele ediyor.

10 ili etkileyen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem sonrasında 1509 artçı depremle 6 bin 444 binanın çöktü ya da ağır hasar aldı.

Deprem bölgesine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konutların yeniden yapılmasıyla ilgili "Hedefimiz 1 yıl içinde diğer felaket yaşadığımız illerde nasıl toplu konut operasyonları yaptıysak 10 ilde de bunları gerçekleştireceğiz" diyerek TOKİ'yi işaret etti.

133 BİN 759 KONUT DEPREMİ YAŞADI
Sabah gazetesinin haberine göre; depremin hasar verdiği 10 ildeki TOKİ tarafından bu tarihe kadar kaç konut yapıldığını ve son durumunu araştırdı.

TOKİ depremin merkezi Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912.

Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut yaptı. 10 ilde 133 bin 759 konutun yanı sıra bu illerde, cami, okul ve güvenlik güçleri için birçok bina da inşa edildi.

TOKİ SAĞLAM DURDU
TOKİ asrın felaketi karşısında başarılı bir sınav verdi. Hiçbiri yıkılmayan TOKİ binalarının hepsi oturabilir durumda kaldı. TOKİ'nin binaları depreme dayanıklı radye temel üzerine kurduğu öğrenildi.

TOKİ'nin deprem yaşayan şehirlerinden Gaziantep İslahiye ve Nurdağı'ndaki konutlarını vatandaşlara teslim etme hazırlığında olduğu bildirildi.

EVLERİNE GİREBİLİR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, hasar tespit çalışmalarında TOKİ konutlarında hiçbir hasar olmadığını tespit etti. Bakanlık, 10 il Valilik ve Kaymakamlıkları TOKİ konutları sakinlerinin evlerine girebileceğini belirten yazı gönderdi.

TOKİ BİNALARI YIKILMAZ ÇÜNKÜ TÜNEL KALIPTIR
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüsnü Korkmaz, TOKİ binalarının depreme nasıl dayanıklı kaldığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TOKİ tarafından yapılan binaların yıkılmayacağını çünkü tünel kalıp olarak yapıldığını belirten Prof. Dr. Korkmaz "Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşmaktadır. Tünel kalıp yapılırsa binalar depremde yıkılmaz. TOKİ tarafından da bu yöntem kullanılmıştır. Zaten yektin inşaat mühendisleri tarafından deprem bölgelerine uygun beton ve donatı kullanarak temelin de buna göre yapılmasıyla hiçbir binanın yıkılması beklenmez. Binaların içindeki tuğla ya da duvarların hasar görmesi depremlerde beklenir ancak hiçbir binanın tamamen yıkılması beklenmez" dedi.

YENİ KONUTLAR İÇİN YER BELİRLENİYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin bir yandan enkaz hasar tespit çalışmalarını yürüttüğü, diğer yandan da Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda yeni yapılacak binalara ilişkin çalışmalara hızla başladığı öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN