Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan S-400 açıklaması: İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam ediyor

Türkiye'nin ABD ve Batı'nın tehditlerine rağmen savunma hamlesi olarak aldığı S-400'lere ilişkin, İngiliz merkezli Reuters 'Türkiye ve Rusya arasında S-400'lerin ikinci parti sevkiyatının imzalandığını' iddia etti. Savunma Sanayi Başkanlığından açıklama yapıldı. Açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2022, 15:57 Güncelleme 16 Ağustos 2022, 17:58
Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan S-400 açıklaması: İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam ediyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ABD ve Batı'nın tehditlerine rağmen savunma hamlesi olarak aldığı S-400'lerle ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

REUTERS'TAN İDDİA
S-400'lere ilişkin İngiliz merkezli Reuters 'Türkiye ve Rusya arasında S-400'lerin ikinci parti sevkiyatının imzalandığını' iddia etti.

SSB'DEN AÇIKLAMA GELDİ: YENİ GELİŞME YOK
Savunma Sanayi Başkanlığından iddiaya karşılık açıklama yapıldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı resmi kaynaklarından S-400 tedarik süreciyle ilgili yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" denildi.

ABD BATI VE MUHALEFET S-400 LERE KARŞI ÇIKMIŞTI
Türkiye'nin S-400'lerin satın alma girişimlerine başladığı dönemde, Amerika ve Avrupa'nın yanı sıra Türkiye'den de bazı isimler bu satın almaya karşı çıkmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400'leri gereksiz görürken İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, S-400'lerin depolarda küfleneceğini söylemişti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Türkiye'nin S-400'lere ihtiyacının olmadığını savunuyordu.

Siyasi isimlerin yanı sıra S-400'e karşı çıkan muhalif gazeteciler de oldu. Sözcü yazarlarından Yılmaz Özdil, "Türkiye S-400'lerin fişini bile takamaz." derken, Uğur Dündar "S-400'ler boru haline geldi." demişti.

Nevşin Mengü ise o günlerde yaptığı analizlerde S-400'lerin Türkiye'yi koruyamayacağını ifade ediyordu.

NE OLMUŞTU?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15 Ocak tarihindeki TSK'nın Rus yapımı S-400 sistemlerini göreve hazır hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti.

Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla gerçekleştirilmişti.

S-400 GERGİNLİĞİ TÜRKİYE - ABD ARASINDAKİ TANSİYONU YÜKSELTMİŞTİ
ABD ve AB ülkeleri Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini alınmasından rahatsız olmuştu. Ankara-Washington hattında tansiyon yükselmiş ve ABD, Türkiye'yi F-35 savaş jeti programından çıkarmıştı. Fakat ABD, Türkiye'nin 2020'ye kadar F-35 parçası üretmeye devam edeceğini de duyurmuştu. ABD o dönemde Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri kurması durumunda yaptırım uygulanabileceğini de dile getirmişti.

S-400'ÜN ÖZELLİKLERİ
Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN