The imam

Din adamı görünümlü ajanlarıyla Ortadoğu'yu yüzyıl önce dizayn eden İngilizler yine aynı yönteme başvurdu. Londra'da eğitilen 50 imamın, Irak ile Suriye'ye gönderileceği ve DAEŞ hakkında bilgi toplayacağı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2016 Güncelleme 01 Mart 2016, 03:37
The imam

İÇİNDEKİLER

Birinci Dünya Savaşı öncesinde Ortadoğu'ya gönderdiği din adamı görünümündeki ajanlarıyla bölgeyi istediği gibi dizayn eden İngilizler, bir kez daha benzer bir metoda başvurdu. İngiliz basınında yer alan haberlere göre ülkedeki bazı imamların DAEŞ propagandasıyla mücadele için Suriye ve Irak'a gideceği açıklandı. Londra'da eğitim alacak 50 imamın DAEŞ kontrolündeki bölgelere yakın yerleri ziyaret edecekleri ve yaşam tarzı hakkında bilgi edinecekleri belirtildi.

MODERN LAWRENCE SAHNEDE
Aynı imamların, Suriye ve Irak'ın birçok bölgesinde DAEŞ'e karşı kampanya yürütecekleri açıklandı. İngiliz yetkililer, "Ülke genelinde camileri temsil eden bir grup imam, veri toplama görevi için Irak'a gidecek. Bu konuda çalışmalar tamamlandı. İmamlar daha önce DAEŞ kontrolünde olan bölgeleri ziyaret edecekler ve Ezidiler dahil DAEŞ mağdurlarıyla da görüşecekler" dedi. Kraliçe'nin bölgeye gidecek din adamları için sonraki planı ise daha ilginç... İngilizler, Iraklı imamları da İngiltere'ye getirmeyi planladı. Getirilecek imamlar, DAEŞ kontrolündeki bölgelerdeki hayatın gerçekleriyle ilgili camilerde konuşma yapacak ve genç İngiliz Müslümanlar'a seslenerek onların DAEŞ'e katılmasını önleyecek. Daha sonra ise bu imamlar Londra'da eğitimlere tabi tutulup tekrar Irak'a geri gönderilecek. İngiliz medyası ve parlamentoda konuşulan bu plan için uluslararası medya ise "Irak ve Suriye'ye gidecek imamlar aslında çok özel yetiştirilmiş MI 6 (Kraliçe'ye bağlı İngiliz istihbarat servisi) ajanları olacak. Tıpkı geçmişte olduğu gibi... Ortadoğu'da sınırlar değişecekse, bunu modern Lawrence'lar yapacak" yorumunu yaptı.

İngiliz medyasına göre Suriye ve Irak'a gönderilecek 50 İngiliz imam, bölgede DAEŞ karşıtı propaganda yapacak. 50 imamın, İngiliz istihbaratında doğrudan Kraliçe'ye bağlı olan MI6 ajanı olduğu söyleniyor.