Mobing kararı

Patronun 'Küçük beyinli aç köpekler' hakaretine 6 bin lira ceza verildi Türkiye'de Mobbing (işyerinde baskı) ilk kez mahkeme kararına girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2011 Güncelleme 18 Ocak 2011, 16:44
Mobing kararı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da 5 yıl önce bir kuyumcu firmasında muhasebe müdürü olarak çalışan 38 yaşındaki N.K, işverenin mobing uyguladığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Mahkemenin gerekçeli kararında da 'mobing' ifadesine yer verildi.

ZÜPPE, AÇ KÖPEK
Muhasebe müdiresi N.K'ya 'züppe', 'küçük beyinli', 'aç köpek' gibi ifadeler kullanan patron, ayak işleri yaptırmaya başladı. Odasının yerini değiştirip, masasındaki telefonları kilitletti. N.K, mobinge 1.5 yıl dayandı.
Psikolojisi bozulmaya başlayınca istifa eden genç kadın, işten ayrılır ayrılmaz 1. İş Mahkemesi'nde tazminat davası açtı.

İşverenin kendisine kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin parasıyla, manevi tazminat ödemesini istedi. Dava 5 yıl sonra bitti. Gerekçeli kararda, hakim mobing ifadesini kullandı, ancak mevzuatta böyle bir suç yer almadığı için genel hükümlere göre karar verdi. 6 bin TL manevi tazminata mahkum edilen işveren, faiziyle birlikte 9 bin lira ödeyecek. Avukat Alev ve Murat Kutlu Sezen, İstanbul'da ilk kez mobing kelimesinin bir kararda kullanıldığını, davanın emsal teşkil edeceğini belirttiler.