Çeyrek, yarım, gram altın ve ons altının alış - 18-24 ayar satış fiyatları - 25 Eylül altın fiyatı ne oldu?

Gün ortası çeyrek, yarım, gram altın ve ons altının alış ve 18-24 ayar satış fiyatları oldukça yakından takip ediliyor. Çeyrek altın 749 lira, Cumhuriyet altını 2.988 liradan satılıyor. Çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 24 Eylül 2020 anlık ve güncel çeyrek altın kuru fiyatları... Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün ardından rekor üstüne rekor kıran altın fiyatlarınde sert bir düşüş yaşandı. Peki altın fiyatlarını düşüren veya düşürecek olacak neden ne? Psikolojik ve sosyolojik etkenler ile yükselen ya da düşen altın için önemli açıklamalarda bulunan Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu "Aşının üretime geçilip kullanıma başlanması ve üretimin tam kapasiteye dönmesiyle birlikte ons altın 1800 doların altına düşebilir" dedi. İşte detaylar…

Giriş Tarihi 25 Eylül 2020, 09:08 Güncelleme 25 Eylül 2020, 09:08
Çeyrek, yarım, gram altın ve ons altının alış - 18-24 ayar satış fiyatları - 25 Eylül altın fiyatı ne oldu?

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası faiz arttırım kararı sonrasında altın fiyatı fiyatı ve detayları oldukça merak ediliyor. Şu sıralarda altının gramı 453 TL'den işlem görüyor. Altın fiyatları dolardaki yükselişin sürmesinin etkisiyle iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, altın fiyatlarındaki küresel artışın eylül ayı itibariyle durduğunu belirterek, "Aşının üretime geçilip kullanıma başlanması ve üretimin tam kapasiteye dönmesiyle birlikte ons altın 1800 doların altına düşebilir" dedi. Altının ons fiyatı, düşüşünü 4'üncü işlem gününe taşırken, şu dakikalarda yüzde 0,5 değer kaybıyla 1.863 dolar seviyesinde bulunuyor. İşte gün ortası çeyrek, yarım, gram altın ve ons altının alış ve 18-24 ayar altın bilezik satış fiyatları

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI!

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8.25'den yüzde 10.25 düzeyine yükseltti.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8.25'ten yüzde 10.25'e yükseltilmesine karar vermiştir" denildi.

ALTIN NE KADAR OLDU?

Dün, dolar kurundaki yükselişe karşın altının ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden gram altın, günü bir önceki kapanışın yüzde 1,5 altında 461,5 liradan tamamladı. Gram altın, yeni güne de değer kaybıyla başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,7 altında 458,3 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 749 lira, Cumhuriyet altını da 2.988 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, düşüşünü 4'üncü işlem gününe taşırken, şu dakikalarda yüzde 0,5 değer kaybıyla 1.863 dolar seviyesinde bulunuyor.

Analistler, dünya genelinde açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine işaret ettiğini, artan yeni tip corona virüs (Covid-19) vakalarının da tedbirleri yeniden gündeme getirdiğini söyledi.

Bu gelişmelerin yanı sıra ABD ile Çin arasındaki gerilimin de gündemdeki yerini koruduğunu vurgulayan analistler, tüm bunların dolardaki güçlenmeye bağlı olarak altın fiyatlarını baskıladığını kaydetti.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının açıklanacağını, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de yoğun veri gündeminin bulunduğunu aktararak, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.850 doların altında kalınması durumunda 1.835 doların destek olarak izleneceğini, 1.900 doların ise direnç konumuna geldiğini bildirdi.

İşte altın fiyatlarını düşüren neden!

Küresel piyasalar Kovid-19 pandemisinin etkisiyle 2020 ocak ayından itibaren sert bir düşüş yaşarken, yatırımcılar güvenli liman olarak kıymetli madenlere yöneldi. Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, altın fiyatlarındaki küresel artışın eylül ayı itibariyle durduğunu belirterek, "Aşının üretime geçilip kullanıma başlanması ve üretimin tam kapasiteye dönmesiyle birlikte ons altın 1800 doların altına düşebilir" dedi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomi piyasalarına etkisi Uluslararası Para Fonu (IMF) kaynaklarına göre bu yıl ve gelecek yıl 12 trilyon doları bulacak. Dünya piyasalarında güvenli liman olarak bilinen altın, salgın döneminde tarihi rekorlarını art arda tazeledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, 2020 yılı başında altının ons fiyatı 1520 dolar seviyesinden işlem gördüğünü kaydederek, "Koronavirüs salgınının dünyayı etkilemeye başlaması ile birlikte yatımcılar, güvenli liman olarak gördükleri altına yöneldiler. Fiyatlarda yaşanan yükseliş ile ağustos ayında ons altın fiyatı 2075 dolar ile rekor tazeledi. Aynı dönemde Türkiye'de gram altının satış fiyatı da rekor kırarak 509 lirayı gördü." dedi.

YATIRIMCISINA EN FAZLA KAZANDIRAN MADEN ALTIN OLDU

Küresel altın fiyatlarını yükselten nedenleri inceleyen Dr. Aziz Hatipağaoğlu, "Dünyadaki şirketlerin ve devletlerin yüksek borçluluk oranları, koronavirüs salgını ile birlikte birçok sektörde yaşanan sıkıntılı sürecin devam etmesi, dövizlerde yaşanan devalüasyonlar, altın gümüş gibi kıymetli maden piyasası spekülasyonları, küresel piyasadaki yetersiz fiziksel arz ve yatırımcıların güvenli bir limana sığınma ihtiyacından dolayı altın gibi kıymetli madenler 2020 yılının başından itibaren oldukça ilgi gördü ve yatırımcısına en fazla kazandıran araç oldu." ifadelerini kullandı.

AŞI HABERLERİ ALTININ ATEŞİNİ SÖNDÜRDÜ

Altın fiyatlarındaki küresel artışın eylül ayı itibariyle durduğunu belirten Dr. Aziz Hatipağaoğlu, "Koronavirüs aşısına dair haberlerinin önce Rusya'dan ardından Çin'den art arda gelmesi koronavirüs salgınının ilk etkilerinin görülmesiyle rekor düşüş gösteren ABD ve Avrupa borsalarının normal seviyelere dönmesinde etkili oldu. Kısa süre içinde ABD ve İngiltere'den aşı haberlerinin de gelmesi bekleniyor. Aşının üretime geçilip kullanıma başlanması ve üretimin tam kapasiteye dönmesiyle birlikte ons altın 1800 doların altına düşebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"KÜRESEL YATIRIMCILARIN BORSALARA YÖNELMESİ GEREKLİ"

Koronavirüsün piyasalarda bıraktığı korkunun etkisini azaltmak için küresel yatırımcıların borsalara yönelmesi gerektiğini söyleyen Dr. Aziz Hatipağaoğlu, "Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü kıymetli madenlerden ayrılmasıyla küresel piyasalar rahat bir nefes almaya başlayabilir. Ardından küresel piyasalarda görülecek bol miktarda para arzları, faiz oranlarını yükseltecektir. Uluslararası ticaretin de eski günlerine dönmesi piyasalara güven aşılar." şeklinde konuştu.

DÜNYANIN EN ÇOK ALTIN REZERVİ OLAN ÜLKESİ ABD

Dünya Altın Konseyi'nin hazırladığı listeye göre, 2020 yılında dünyanın toplam altın rezervinin 35 bin tonu aştığına dikkat çeken Dr. Aziz Hatipağaoğlu, "ABD, dünyanın altın rezervinin yüzde 79'luk kısmına sahip ve toplamda 8 bin 133 ton altın rezervi bulunuyor. İkinci sırada Almanya 3 bin 363 ton altın rezervi ile ikinci sırada yer alırken Uluslararası Para Fonu (IMF) 2 bin 814 ton altın rezervi ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye ise 583 ton güncel altın rezervi ile dünyanın en çok altın rezervi olan ülkeleri arasında 12. sırada." dedi.