0,78 ve 0,79 faiz fırsatı! En uygun kredi veren banka açıklandı

En uygun konut kredisi veren banka değişti. Bu bağlamda konut kredi oranları 0,78 ve 0,98 aralığında yer almaktadır. Konut kredisi 2019 yılı içinde pek çok bankanın faiz indirimine gitmesiyle beraber konut satışlarını artırdı. Peki konut kredisi faiz oranları ne kadar? E

Giriş Tarihi 27 Aralık 2019, 09:07 Güncelleme 08 Ocak 2020, 16:10
0,78 ve 0,79 faiz fırsatı! En uygun kredi veren banka açıklandı

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankafaiz indirim kararları sonrasında gözler bankalara çevrilmiş durumda. Vatandaşlar en uygun kredi faiz oranlarını araştırıyor.
0,78 ve 0,79 faizi ile kredi başvuru şartları ise oldukça cazip görünüyor. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kredi faiz oranları için indirim kararı beklenirken özel bankaların kredi faiz oranları ise düşmeye devam ediyor. Uzman yorumları ile faizler düşmeye devam eder mi, ev almak isteyenlere müjde ne zaman gelecek? 2019 yılının son ayında yapılan güncellemeler ile konut kredileri yüzde 1,50'lerden yüzde 0,98'lere kadar düşmüştür. Tüm detaylar takvim.com.tr sayfasında...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

26 ARALIK KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI

Yapı Kredisi konut kredisi – yüzde 0,99

Akbank - yüzde 0,99

Garanti BBVA Kiracıya Mortgage: %1,10

ICBC Turkey Yeni Evim Kredisi: %1,15

ING Bank konut kredisi – yüzde 0,98

Ziraat Bankası konut kredisi – yüzde 0,99

Halkbank konut kredisi – yüzde 0,99 şeklinde sıralanıyor.

KONUT KREDİSİ GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DENİZBANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.59

Tüketici kredisi: 1.59

Taşıt kredisi: 1.31

GARANTİ BBVA FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.54

Konut kredisi: 1.1

Taşıt kredisi: 1.23

ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI

Tüketici kredisi: 1.17

Taşıt kredisi: 1.19

Konut kredisi: 0.99

AKBANK FAİZ ORANLARI

Direkt kredi: 1.55

İhtiyaç kredisi: 1.51

Taşıt kredisi: 1.13

Konut kredisi: 0.99

VAKIFBANK FAİZ ORANLARI

Konut kredisi: 0.99

İhtiyaç kredisi: 1.25

Taşıt kredisi: 1.19

KREDİ BORCU OLAN EV NASIL SATILIR?

Türkiye'de konut kredilerinin vadeleri 20 yıla kadar uzadığı için bu süre içinde evi satmak gündeme gelebilir. Peki, üzerinde bankanın ipoteği bulunan ev, nasıl satılır? Birkaç yöntemi var.

Türkiye'de konut almak isteyenlerin çoğu kredi kullanıyor. Satılan her 100 konuttan 35'i kredi ile alınıyor. Konut kredileri 5-10 hatta 20 yıllık uzun vadelerle çekilebiliyor. Kredinin çekildiği banka, borcu bitene kadar evin üzerine ipotek koyuyor. Ancak kredi borcunun devam ettiği bu yıllar içerisinde evin satışı da gündeme gelebiliyor. Kredi borcu olan evin satışı mümkün mü? Bu sorunun cevabı evet, hatta birden fazla yolu var.

1- Alıcı da kredi kullanacaksa

Kredi borcu olan evi almak isteyen kişi de konut kredisi kullanacaksa, işlemlerin büyük çoğunluğu bankalar arasında yürüyor. Alıcı önce kredi başvurusu yapıyor. Başvurduğu banka, borçlu olunan bankadan ipotek kaldırma yazısı ve güncel kredi kapama tutarını belirten yazı talep ediyor. Bu yazı geldikten sonra, taraflar tapuda devir işlemlerini yapıyor. Tapuya yeni kredi kullanılan bankanın da ipoteği konuluyor. Tapu devrinin ardından banka yeni krediyi, kredi kullanan kişiye değil mevcut borcun olduğu bankaya borç tutarı kadar gönderiyor. Kalan tutarı da kredi kullanan kişiye ödüyor. Bunun üzerine ilk bankanın ipoteği de tapudan kaldırılıyor. Yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği birinci dereceye çıkıyor.

2-Alıcı nakit ödeyecekse

Bu yöntemde ise devreye 'blokeli çek' giriyor. İlk önce bankaya gidilerek güncel borç tutarı ve erken kapama cezasıyla birlikte satıcının borcu olan miktar karşılığı bankaya yatırılıyor, karşılığında blokeli çek alınıyor. Kapama tutarı haricindeki nakit de bankaya 'blokeli çek' karşılığında yatırılıyor. Ardından evin devir işlemi tapuda ipotekli olarak yapılıyor ve blokeli çek satıcıya teslim ediliyor. Satıcı, bu çek ile alacağını bankadan tahsil ediyor. Kredi borcu bulunan bankaya, toplam kredi kapama tutarı yatırılıyor. Tapu üzerinden ipoteği kaldırmak için de yazı alınıyor. Bu yazı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor.

3- Önce ipoteği kaldırmak gerekirse

Alıcı bu yöntemlerin hiç birini kabul etmek istemezse, satıcının evin üzerindeki ipoteği kaldırmaktan başka şansı yok. Bu ipoteğin kaldırılabilmesi için de satıcı, bankadan önce tüketici kredisi çeker. Ardından konut kredisi borcunu kapatıp, tapudan ipoteği kaldırır. Evi sattıktan sonra eline geçecek parayla da tüketici kredisini kapatabilir. Ancak bu durumda hem konut hem de ihtiyaç kredisi için iki kez erken kapatma cezası ödemek durumunda kalır.