Kredi erken kapama ve yapılandırma nasıl yapılır? Kredi erken ödeme kapama hesaplaması haberimizde

Bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte on binlerce vatandaş ödedikleri yüksek kredi faiz oranından dolayı mağduriyet yaşıyor. Bunun için bankaların konut kredisi yeniden yapılandırma işlemlerine olan ilgi giderek artıyor. İşte bilinmesi gerekenler... Özellikle konut kredisi erken ödeme işleminde diğer kredilerden ayrılıyor. Konut kredisinde erken ödeme nedir sorusuna cevap vermeden önce ise uzun vadeli konut kredilerinin geri ödeme şekline göre türlerini bilmek gerekiyor.

Giriş Tarihi 26 Aralık 2019, 09:33 Güncelleme 26 Aralık 2019, 09:33
Kredi erken kapama ve yapılandırma nasıl yapılır? Kredi erken ödeme kapama hesaplaması haberimizde

İÇİNDEKİLER

Konut kredisi kampanyalarında son dönemde gerçekleşen faiz oranı indirimleri ile birlikte tüketiciler kredi geri ödemelerinde düşük faiz oranlarından yararlanmak istiyor. Bu bağlamda tüketicilerin halihazırda ödemekte oldukları kredi borcu tamamen kapatılıyor ve düşük faizden yeni bir kredi borcu açılıyor. Satın almak istediğiniz gayrimenkulün ödediğiniz peşinat dışında kalan kısmına banka tarafından ipotek konularak verilen kredi; konut kredisi olarak tanımlanıyor. 2007 yılında kabul edilen mortgage yasasına göre konut kredileri genellikle sabit faizli olarak 5 ile 30 yıl vade ile veriliyor. Peki kredi erken ödeme ve kapama hesaplaması nasıl yapılır?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Konut Kredisi Yapılandırma Nedir?

Konut kredisi kampanyalarında son dönemde gerçekleşen faiz oranı indirimleri ile birlikte tüketiciler kredi geri ödemelerinde düşük faiz oranlarından yararlanmak istiyor. Bu durumda tüketicilerin halihazırda ödemekte oldukları kredi borcu tamamen kapatılıyor ve düşük faizden yeni bir kredi borcu açılıyor. Bankalar tarafından yılın belirli dönemlerinde kampanya şeklinde müşterilere duyurulan bu kredi yenileme işlemlerine kredi yapılandırma adı veriliyor.

Konut kredisi yeniden yapılandırma olarak bankaların son dönemde en çok dikkat çeken kampanyaları arasına giren bu refinansman, bankadan daha önce kullanılmış bir kredinin kapatılarak, daha düşük faiz oranları ile yeniden kredi kullanılması işlemi olarak biliniyor. Örneğin faiz oranlarının yüksek seviyelerde olduğu dönemde bir bankadan konut kredisi kullanan vatandaş, faizlerin düşmesine rağmen bankaya anlaşmış olduğu yüksek faiz oranından ödeme yaptığı için mağduriyet yaşıyor. Bu sebeple bankalar, yılın belirli dönemlerinde daha önceden konut kredisi kullanmış ve yüksek faiz oranları ile ödeme yapmak zorunda kalan müşterilerinin memnuniyeti ve mağduriyetlerinin giderilmesi için konut kredisi yeniden yapılandırma kampanyalarını duyuruyor.

Konut Kredisi Yapılandırmanın Avantajı

Geçmiş dönemde konut kredisi faizlerinde uygulanan yüksek faiz oranı döneminde konut kredisi kullanmış olan müşteriler, bankanın faiz oranlarında indirim yapmasının ardından kredi borçlarını yeniden yapılandırma imkanından faydalanabiliyor. Bu sayede tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut borcunu kapatmış hem de faiz ödemelerini düşürmüş olmaktadır. Konut kredisi yapılandırma aynı bankada veya başka bir bankada yapılabilmektedir.

Konut kredisi yapılandırmanın avantajları sayesinde tüketiciler, güncel dönemin düşük faiz oranlarından yararlanabiliyor, borç taksitlerini azaltabiliyor ve bankaya daha az faiz ödeme fırsatından faydalanabiliyor.

Konut Kredisi Yapılandırma Masrafları

Bankalar, konut kredisi yapılandırma yapmak isteyen müşterilerinden bazı kalemlerde masraflar talep ediyor. Bunların başında erken kapatma cezası yer alıyor. Yüksek faizli kredi kapatılacağı için banka müşterisinden bu farkı isteyebiliyor. Konut kredisinde yüzde 2 oranında ödenmesi gereken ceza, müşterinin cebinden çıkıyor. Ayrıca yeni bir kredi açılacağı için dosya ücreti, sigorta ücreti ve diğer kredi masrafları da yapılandırma başvurusunda bulunan tüketiciden talep ediliyor.

Kredisi devam eden ev satılır mı, nasıl satılır?

Kredisi devam eden evlerin satışında blokeli çek işlemleri şu şekilde yapılır : Konut kredisi alınan bankaya kredi borcu ve erken ödeme cezası ile bütün kapama tutarı hakkında bilgi alınmalıdır. Kapama tutarı dışındaki ev tutarı, kişi tarafından kredi çekilen bankaya ödenir. Ödenen para karşılığında çek alınır.

Çek alındıktan sonra Tapu Genel Müdürlüğü'nden ipotekli konut satışı yapılır. Tapu alınınca çek, satışı gerçekleştirilen kişiye teslim edilir. Satan kişi, aldığı çeki bozdurarak parayı alır. İpotekli ev satışlarında bankaya borcu kapama ücreti ödenmelidir. Böylece ipotek kalkmış olur. İpotek kaldırma yazısının bankadan alınmasıyla ev satışı bitmiş olur.

Kredi Ödemesi Devam Eden Evlerin Kredili Satışı Nasıl Yapılır?

Kredisi devam etmekte olan evin satışında kredi kullanan ve kredi kullanacak bankalar birbiri ile yazışma yapmak durumundadır. Kredi ödemesi devam etmekte olan evlerin kredili satışı şu şekilde yapılır : Alıcı kredi başvurusu onaylandıktan sonra eve eksper verilir. Eksper raporunda evin hangi banka ile ipotekli olduğu gösterilir. Kredi kullanılan ve kullanılacak olan bankalar arasından ipoteğin kaldırılması konusunda yazışma gerçekleştirilir. Bu yazışmada kredi kapama tutarına da karar verilir.

Kredi kullanılacak banka, tapu işlemlerini başlatır. Kredi kullanan bankaysa tapuya ipotek koyar. Kredi kullanılacak bankaya tapu satış belgeleri gönderilir. Konut kredisi başlatılmış olur. Kredi borcu, kredi tutarı krediyi alacak kişiye gönderilecek şekilde verilir. Bankadan ipotek kaldırma yazısı alınır. Satan kişi ipotek kaldırma yazısını tapuya gönderir ve ipotek kalkmış olur. İpoteğin kalkmasıyla ikinci derece ipotek, birinci derece ipoteğe dönüşmüş olur ve satış tamamlanır.