2. göç dalgası

Ramazan'dan sonra Kurban göçü başladı.15 milyon vatandaş evini terk edip yola çıktı Türkiye'nin her yerinde trafik adeta durdu. Tatil bölgelerindeki otellerde yer kalmadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2013 Güncelleme 13 Ekim 2013, 01:08
2. göç dalgası

İÇİNDEKİLER

Ramazan Bayramı tatilinde tarihinin en büyük turizm hareketini yaşan Türkiye, 9 günlük Kurban Bayramı'nda ikinci büyük göç dalgasına sahne oluyor. Bayram tatilinin 9 güne çıkmasının da etkisiyle, 15 milyondan fazla vatandaş bulunduğu yeri terkederek yollara düştü. Cuma akşamı bütün yollar tıkanırken hafta sonu hareketlilik devam etti. Türkiye'nin hemen her yerinde trafik kilitlendi. Vatandaşların büyük çoğunluğu karayolunu tercih ederken, uçak, tren ve deniz otobüsü gibi diğer ulaşım araçlarında da yer kalmadı. Havanın da sıcak olması tatil bölgelerine talebi patlattı. Sahil bölgelerindeki oteller yüzde yüz doluluğa ulaşırken, 1 milyon 250 bin vatandaş tur şirketleriyle tatili tercih etti. Özellikle Bodrum, Marmaris, Çeşme ve Antalya gibi yerlerde nüfus patlama yaşanıyor.

TATİLCİLER YÜZDE 30 ARTTI
Yaşanan göç dalgası büyük bir ekonomik hareketliliğe de yol açtı. Bayram alışverişinin 10 milyar lirayı bulması beklenirken, kurban, yol ve tatil masraflarıyla birlikte bu miktarın daha da artacağı bekleniyor. Özellikle benzin satışlarında rekor kırılacağı ifade ediliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kurban Bayramı için yapılan erken rezervasyonlarda geçen yıla göre yüzde 30 artış olduğunu belirterek, "Bu yıl Kurban Bayramı'nda yurt içinde tatile çıkacak kişi sayısı 1 milyon civarında. Yurt dışında tatile çıkacak kişi sayısının ise 250 bin civarında olacağı düşüncesindeyiz" dedi. Ulusoy, yurt içi turlarda başta Antalya bölgesine, kültür turlarında doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu bölgesi, Kapadokya, Eskişehir ve Safranbolu'ya, ayrıca KKTC'ye ilgi gösterildiğini söyledi.

VİZESİZ ÜLKELER REVAÇTA

Başaran Ulusoy, bayram tatilini yurt dışında değerlendirmek isteyenlerin ise vizesiz gidilebilen ülkeler başta olmak üzere İtalya, İspanya, Fransa, Orta Avrupa, Balkan ve Benülüks ülkeleri, Afrika, Uzakdoğu ve Dubai'ye rağbet ettiğini dile getirerek, bunların yanında gemi turlarının da yoğun talep gördüğünü kaydetti.

ERKEN MAAŞ CANLILIĞI
10 milyona yakın emekli ve 2.5 milyon memurun maaşını bayram öncesi alması da piyasayı canlandırdı. Maaşını alan vatandaşlar alışverişe yönelirken, turizm dışında giyim, gıda ve hediyelik eşya sektörleri hareketlendi.

3 MİLYON KURBAN
Bu yıl bayramda kurban satışlarının da artması bekleniyor. Geçen yıl 770 bin büyükbaş, 2 milyondan fazla da küçükbaş kurban kesilerek piyasaya 3.5 milyar lira girmişti. Bu bayram satışların daha da artması ve 4 milyar liralık bir pazar oluşması bekleniyor.