Aşk hediyesi

Boğaz'da 50 milyon dolarlık 2 büyük yalı satışı yapıldı. Ahmet Okumuş adlı işadamı Feyyaz Tokar Yalısı'nı 25 milyon dolara alıp eşine hediye etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2012 Güncelleme 29 Kasım 2012, 00:00
Aşk hediyesi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Boğazı'ndaki yalılar el değiştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Boğaz'da toplam 50 milyon dolara 2 büyük yalı operasyonu daha yapıldı. Bunlardan biri, yalı arsası olan Zarifi Mustafa Paşa Yalısı'nın Haremlik Bölümü. Diğeri de Feyyaz Tokar Yalısı. Anadoluhisarı'nda bulunan her 2 yalı da, 25'er milyon dolara alıcı buldu. Zarifi Mustafa Paşa Yalısı'nın Haremlik Bölümü, Orhan Aslıtürk'e aitken, İstanbul 3. İflas Müdürlüğü kanalı ile satışa çıkarılmıştı. Sonrasında bu satıştan bölümü alan şirket tarafından, birkaç ay içinde TEB'in sahipleri Çolakoğlu Ailesi'ne satıldı. 25 milyon dolara satışı gerçekleşen Zarifi Mustafa Paşa Yalısı-Haremlik Bölümü, 2 parselden oluşuyor. Harem Bölümü olarak kayıtlara giren Zarif Mustafa Paşa Yalısı'nın Selamlık Bölümü ise 2001 yılında 3.5 milyon dolara satın alan Demet Sabancı Çetindoğan'a ait. Binanın tahmini 800 metrekare kullanım alanı var.

EŞİNE HEDİYE ETTİ
Feyyaz Tokar Yalısı ile bilinen yalının mülkiyeti, Feyyaz Tokar ve ablası Mualla Ateş'e aitken, Tokar'ın vefatı ile varisleri Berna, Serra ve Esra Tokar'a miras kaldı. Yalı, ABD finans piyasasının saygın isimlerinden Ahmet Okumuş tarafından eşi Melis Okumuş'a hediye olarak 25 milyon dolara (45 milyon lira) satın alındı. Fon yöneticiliğine 1992'de 15 bin dolarlık sermaye ile başlayan Okumuş'un fonları bugün 260 milyon dolara ulaştı. Yalı, 970 metrekare arsa içinde 750 metrekare kullanım alanına sahip.

FEYYAZ TOKAR KİMDİR?
Bilderberg'e katılan Türk ünlülerinden olan merhum Feyyaz Tokar, gazetecilikle başladığı iş hayatına işadamı olarak devam etti. Bir dönemin büyük şirketlerinden Bosfor Turizm'in sahibiydi. Eşi Rabia Tokar, İzmirli ünlü aile Meserretçioğlu'nun kızıdır. Kız kardeşi Çiğdem Simavi, Rahmi Koç'un ilk eşi ve çocuklarının annesidir. Çiğdem Simavi, Rahmi Koç'tan sonra Haldun Simavi'yle evlendi. Ailenin diğer damatları da Galatasaray'ın eski Başkanı Alp Yalman, BJK'li futbolcu Vecdi Çapa ve gazeteci Yılmaz Çetiner'dir. Feyyaz Tokar, 1997'de vefat etti.

SELAMLIĞI AYAKTA KALDI
Zarif Mustafa Paşa Yalısı harem, selamlık ve mehtabiye köşkü olmak üzere 3 ayrı bölümden meydana geliyor. Arif Mustafa Paşa Yalısı, aslında ayakta kalan yalının sadece selamlık kısmıdır. Zarif Mustafa Paşa, Sultan Abdülaziz döneminin devlet adamlarından birisidir. Yalıyı 1848'te almıştır. Bu bölüme (selamlığa) Esat Paşa Yalısı da denirdi. İsmi 1935'te ölen Esat Bey'den gelir. Esat Bey, Zarif Mustafa Paşa'nın kızı Aziz Hanım'ın oğludur. Yalıyı 2001'de Demet Sabancı Çetindoğan alıp restore ettirdi. Yalının diğer bölümü 1971'de vapur çarpması sonucu yıkılmıştır.


Seda TABAK