BM neye yarar?

Suriye'de 110 bin kişi öldürüldü. BM neye yarar? 196 tane üyesi var. Peki görevini şu anda yapabiliyor mu? Maalesef görevini yapamıyor. Dünya 5'ten daha büyüktür...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2013 Güncelleme 24 Eylül 2013, 01:43
BM neye yarar?

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Asya Pasifik Perakendeciler Zirvesi'nin açılışına katıldı. Açılışta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra AMPD Başkanı Mehmet Nane, Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu (FAPRA) Başkanı Dr. Jannie Chan ve sektörün önde gelen temsilcileri de yer aldı. Konuşmasında Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren ve BM'yi de sert sözlerle eleştiren Erdoğan, şu konuları vurguladı:

BİRÇOĞUNUN İŞİNE GELMEZ

Suriye'deki savaşlar ve çatışmalar, ticaretin yollarını kapıyor. Adaletsizlik, katliamlar, darbeler, ticaretin yollarını kapatır. Çocukların kimyasal silahlarla öldürüldüğü, çocukların kanının aktığı bir dünya, vicdanı, kalbi kuruttuğu kadar, refahı da kurutur. İşte onun için, vicdanın küreselleşmesi, kanaatin küreselleşmesi, ekonomi ve ticaretin farklı bir boyut kazanması hepimiz için, bizim ve geleceğimiz için şarttır.

911 kilometre sınırımız olan Suriye'de şu anda sadece bin 700 insan, -bunların 400'ü çocuktur- kimyasal silahlarla öldürüldü. Hala BM Güvenlik Konseyi bununla ilgili kararını veremedi. Aynı şekilde 110 bin insan bombalarla yaklaşık 3 yıldır öldürülüyor. BM neye yarar? 196 tane üyesi var. Peki görevini şu anda yapabiliyor mu? Yapamıyor. O zaman niye kurduk biz BM teşkilatını?

5 tane daimi üyenin dudakları arasına kilitlenmiş olan bir dünya adil bir dünya olamaz. Ama şimdi ben diyorum ki bizim gençlerimiz güzel bir kampanya başlattılar. Dünya 5'ten büyüktür. 5'ten büyük olan dünyanın artık görevini yapması lazım.

BM'de yaptığım konuşmalarda da dile getirdim. Tabii birçoğunun işine gelmiyor. St Petersburg'daki G-20 zirvesinde de bunları açıkça ortaya koydum. İstiyorlar ki dünyayı biz yönetelim. Bizim dışımızda kimse bu işe müdahale etmesin.

HANİ HALKIN İRADESİ
Mısır'da 70 yıldan sonra bakıyorsunuz, halkın yüzde 52'yle işbaşına getirdiği bir cumhurbaşkanını, kendi milli savunma bakanı yaptığı kişi askeri darbeyle indirebiliyor. Nerede dünya? Hani demokrasi diyordunuz. Hani halkın iradesine saygı diyordunuz. Maalesef kimsenin buna saygısı yok...

11 YILLIK SöZ
Dünyanın daha yaşanabilir bir yer olacağını biliyor ve bunun için mücadele ediyoruz. Bölgemizdeki tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye, istikrarla kalkınmaya, kararlı şekilde büyümeye devam ediyor. Ülke içinde var olan mevcut sorunları, tamamen demokrasi ve hukuk çerçevesinde tek tek çözüme kavuşturuyoruz. Ayın 30'unda inşallah demokrasi paketini açıklayacağım. Bu da 11 yılık süreç içinde söz verdiklerimiz, tüzüğümüzde, programımızda, kongremizde söz verdiklerimizin yeni bir aşamasıdır...

DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR
Başbakan Erdoğan dün ayrıca Kasımpaşa'nın Kemerburgaz'daki tesislerini açtı. Erdoğan, "İnanıyorum ki bundan sonra altyapısıyla birlikte çok daha güçlü bir Kasımpaşa olacak" dedi.