TAMAMEN KiMYASAL...
Peki, "3 kavanoz alana biri bedava", '4 kilo bal sadece 100 TL" gibi kampanyalarla satılan balın aslı neydi? İşte bu sorunun cevabını araştıran uzmanlar, şok bir gerçekle yüz yüze geldi. Söz konusu araştırmada, vatandaşa "Bal" diye satılan ürünün aslında mısır şurubundan yapılan fabrikasyon bir tatlı olduğu belirlendi. Yani TV'deki ve internetteki reklamlara kanıp sipariş veren yurdum insanı, bal değil tamamen kimyasal olan bir tatlı yemişti.
'ÇAKMASI' FARK EDiLMiYOR
Kilosu 2 TL'ye mal edilen arısız ballarla ilgili bir şok açıklama da BALDER Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak'tan geldi. Altıparmak, "Mısır şurubuna, esans, enzim ve polen katılarak sahte bal üretiliyor. Bu teknik ile arıyı devreden çıkardılar. Ama insanoğlu o ürünün sahte bal olduğunun ayırdına varamıyor" dedi.
2.ORDU'YA DA SATMIŞLAR
Ekrandaki "tatlı" yalan tat kaçırırken, bir iddia da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden geldi. Geçen yıl 2. Ordu Komutanlığı, 40 gramlık poşetlerde 300 bin adet bal alım ihalesi düzenledi. Mustafa Ençetin adlı girişimci, ihaleyi 58 bin TL bedel ile kazandı. Balları da orduya teslim etti. Ancak yapılan incelemede, balın 'sahte' olduğu ortaya çıktı. Çünkü muammel bedeli 150 bin TL olan balın neredeyse üçte bir fiyatına gitmesi, Arı Yetiştiricileri Derneği'ni şüphelendirmişti. Araştırma sonrası bal sahte çıkınca, TSK yetkilileri söz konusu firmaya dava açtı.
UCUZ TATLILARADİKKAT EDİN!
Çakma balın hammaddesini oluşturan mısır şurubu, adeta hastalık saçıyor. Mısır şurubu Fransa, Hollanda ve İngiltere'de yasak. Ancak bu tehlikeli kimyasalın kotası Türkiye'de yüzde 15'e çıkartıldı. Arısız bal yapımında kullanılan mısır şurubunun tehlikeleri ise saymakla bitmiyor. Çakma bal başta olmak üzere çok sayıda tatlıda kullanılan mısır şurubu kanser, kalp, siroz, diyabet gibi hastalıklara yol açıyor. Uzmanlar, "Bisküvi, kolalı içecekler, şekerlemeler, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlılar, ucuz ballar ve hazır pastalardan uzak durun" diyor.
TAM 4 ÇEŞİDİ VAR
Bal tebliğine göre 4 tür bal bulunuyor. Kaynağına göre ballardan çiçek veya nektar balı elde ediliyor. Salgı balı ise bitkilerin canlı kısımlarının salgılarından yapılıyor. Diğer ballar da süzme, petekli, sızma, pres ve filtre edilmiş ballar... Çerçeve balı ise içine temel peteklerin yerleştirildiği malzemelerden oluşuyor.
ALO 174'Ü ARAYIN
Sahte ballarla ilgili şikayet üzerine Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlık yetkilileri, şu uyarıyı yaptı: "Sahte balları, bakanlığın 'Alo 174 Gıda Hattı'na bildirebilirsiniz."