Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren kredi kartlarına taksit sınırlaması getiriyor. Kredi kartıyla gıda ve akaryakıt alımında ise taksite son veriliyor. Taslakla Babacan'ın "Yurtiçi tasarrufumuz tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 12.6'da, kredi hacmimiz ise yeni bir rekorla 1 trilyon lirayı geçti" diye eleştirdiği harcama eğilimine de ciddi bir fren konacak. BDDK'nın hazırladığı ve üç yönetmelikte değişiklik öngören taslak kredi kartı ile taksitli alışverişlerde önemli düzenlemeler içeriyor. Yönetmeliklere göre kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek.
TAŞITA DA SINIRLAMA GELDİ
Düzenleme taşıt kredilerine de yeni sınırlamalar getiriyor. Burada da konutta olduğu gibi, kredi kullananların tutara bağlı olarak teminat oranı uygulamasına gidilecek. Hazırlanan taslakta araç alımlarında 50 bin liranın altındakilerde yüzde 70, bu rakamın üstündekilere ise yüzde 50 kredi sınırlandırılması getiriliyor. Konut alımında tüketicilere kullandırılacak kredilerle, konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, tutarın teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i aşamayacak.
KONUT: Konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i aşamayacak.
BİNEK ARAÇ: Kredilendirme oranı taşıt değerinin 50 bin lira ve altı olması halinde yüzde 70, 50 bin lirayı aşan tutar için ise yüzde 50 olarak sınırlandırılacak.
TÜKETİCİ KREDİLERİ: Konut kredileri hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı aşamayacak.
TÜREV İŞLEMLER: BDDK türev işlemleri de yakından izlediğini açıkladı. Gerekli görüldüğü takdirde bu işlemlere yönelik yeni düzenlemeler uygulamaya geçirilecek. BDDK Başkanı Öztekin, vatandaşları içeriklerini bilmedikleri türev ürünlerini almamaları konusunda uyardı.
KISA VADEDE CİRO DÜŞER
TAMPF Başkanı-Vahap Küçük: Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, taksit sınırlamasının kısa vadeli ciroları düşürebileceğini söyledi. Küçük, dayanıklı tüketim mallarında ciro kaybına dikkat çekti.
BİZİ ETKİLEMEZ
GPD Başkanı-Nihat Özdemir: Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, "Zaten gıda sektöründe taksit uygulaması yoktu. Yıllar önce kaldırılmıştı. Dolayısıyla bizi etkileyecek bir durum yok" diye konuştu.
EKONOMİK SINIF ETKİLENMEZ
Boydak Holding-Nazif Türkoğlu: İstikbal ve Bellona'nın bağlı olduğu Boldak Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Türkoğlu, "Orta gelir grubuna yönelik bu ürünlerde çok ciddi ciro kaybı olmaz" dedi.