İş dünyası Uludağ'da

Türkiye'nin Davos'u olan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde buluşan iş dünyasının önemli isimleri, Türk ve dünya ekonomisini konuştu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 00:00
İş dünyası Uludağ’da

İÇİNDEKİLER

Uludağ Ekonomi Zirvesi, Bursa'da başladı. Bu yıl ikincisi düzenlenen zirve, iş dünyasının çok önemli isimlerini buluşturdu. Türkiye'nin Davos'u olarak nitelendirilen ve 2 gün sürecek zirvede, Türk ve dünya ekonomisi masaya yatırılıyor. Zirveye katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye artık kendi bölgesinde, dünyada yükselen bir marka olduysa, burada Türkiye'nin tuttuğu sözlerin çok çok önemli payı var" dedi. Dünyada zor dönemlerden geçildiğini hatırlatan Babacan, şunları söyledi: "Dünyanın her yerinde, özellikle teknolojinin getirdiği yeni imkanlar sebebiyle çok çok ciddi bir sosyal dönüşüm yaşanıyor. Son krizin tetiklediği dünyadaki ekonomik güç dengesinin hızla batıdan doğuya doğru kayması söz konusu ve yeni dünyada bundan sonraki 10 yılların dünyasında artık Asya çok çok önemli olacak, Afrika çok çok önemli bir bölge olacak."

2023 HEDEFİMİZ ÇOK GERÇEKÇİ
Zirve çerçevesindeki ilk oturum, 'Yeni Türkiye ve Yeni Fırsatlar' başlığıyla yapıldı. Moderatörlüğünü Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner'in yaptığı oturumda konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, 2002 ile 2013 arasında büyük değişim yaşandığına dikkat çekti. Çalık, şunları kaydetti: "2023'e baktığımızda global pazarda iş yapanlar olarak şunu görüyoruz, ülkeler iyi idare edilmediği zaman şirketler gibi halk fakirleşiyor, büyük zararlar görebiliyor. Onun için ülkelerin iyi siyasetçiler tarafından yönetilmesi çok önemli. Onlar sizin önünüzü tıkarsa siz özel sektör olarak ne kadar girişimci olursanız olun önünüzün açılması mümkün değil. Bu bakımdan geçtiğimiz 10 yıl Türkiye'de çok başarılı geçmiştir. Türkiye, 3 katı büyümüştür, hiç duraksamamıştır." 2023'e bakıldığında, Türkiye'nin 10 yılını çok parlak gördüğünü söyleyen Çalık, Türkiye'nin 2023 hedefinin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine olan inancının tam olduğunu belirtti. Çalık, "Elektrikli otomobil, güneş enerjisi, yenilenebilir enerjiler geliyor. Ülkemiz buna şu an hazır durumda. Dünyadaki yenilik ve gelişimleri en iyi yapacak girişimciler, yöneticiler, bilim adamları bizde mevcut. Bu bakımdan 2023 hedefinin çok gerçekçi olduğunu düşünüyorum" dedi.

PATRONLAR ZiRVEDE KONUŞTU
Muharrem Yılmaz (TÜSİ- AD Başkanı): Türkiye, barış sürecini inşallah sağlıklı ve kalıcı bir şekilde tamamlarsa, silahtan, terörden, şiddetten kurtulup uzlaşarak büyük bir toplumsal mutabakatla bir anayasaya kavuşursa Türkiye'yi kimse tutamaz.

Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding Başkanı): Türkiye olarak inovasyon iklimi yaratmak zorundayız. Bu iklim, politik kararlılıkla ve özel sektörün sahiplenmesiyle yaratılabilir. Türkiye'nin bunu başaramaması için hiçbir sebep yok.

Ümit Boyner (Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi): Özellikle Avrupa Birliği ve ABD arasındaki Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması gündemimize girmiş durumda. Türkiye'nin burada pozisyonu ne olacak? Bu önümüzdeki dönem tartışacağımız konulardan bir tanesi olacak diye düşünüyorum.

Ergun Özen (Garanti Bankası Genel Müdürü): İkinci yatırım yapılabilir ülke olma notunu yaz aylarında, çok ihtiyatlı olmamı isterseniz bu sene içerisinde, alacağız ve bu çok şeyi değiştirecektir.

Mehmet Büyükekşi (Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı): Gerek S&P'nin yapmış olduğu not artışı, gerek cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 10'dan yüzde 6'ya düşmesinde en büyük etki ihracatın... Sürdürülebilir büyüme için mutlaka ihracata dayalı bir üretim stratejisine ihtiyacımız var.

Hasan Rahvalı (Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su): İstanbul'a kurulacak finans merkezinin uzun vadede global bir finans merkezi olacağına inancımız arttı. Bireysel emeklilik sigortası projesi ekonomimiz açısından çok önemli. Projeyi Avrupa'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşına anlatarak, burada biriktirdikleri tasarrufları Türkiye'ye aktarmaya çalışacağız.