Yasaklıyo'rus

Rusya'nın facebook'u olarak bilinen www.vk.com adlı site mahkeme kararıyla iletişime kapatılınca ortalık karıştı. Hem Rus turistler hem siteyi kullanan Türk erkekler isyanda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2012 Güncelleme 19 Mayıs 2012, 00:50
Yasaklıyo’rus

İÇİNDEKİLER

Tam da turizm sezonu açılmışken Türkiye'ye gelen Rus turistler büyük şok yaşadı. Turistler, Rusya'nın Facebook'u olarak bilinen www.vk.com'un Türkiye'de mahkeme kararıyla erişime kapatılmasını hayretle ve kızgınlıkla karşıladı. 110 milyondan fazla üyesi olan siteyi, ülkelerindeki akraba ve arkadaşlarıyla olan yazışma ve görüşmeleri için kullanan Rus turistler duruma büyük tepki gösterdi.

SANAL VİZE UYGULAMASI
Sitenin internet üzerinden bedava film içeriği sağladığı gerekçesiyle engellendiği iddia edilirken, yaşanan kriz Türkiye'ye yılda ortalama 4 milyon turist gönderen Rusya'dan gelen kişi sayısının da düşmesine sebep oluyor. Rus turistleri getiren acenteler şimdi misafirlerinin ülkeleriyle olan iletişimlerini ve sosyal medya imkanlarını nasıl kullanabileceklerinin yolunu arıyor. Acente yetkililerine göre sırf bu nedenle Rus turistlerden rezervasyon iptalleri gelmeye başladı bile... Konuyu köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz ise "Daha önce de içerik gerekçesiyle youtube'u uzun süre yasaklamıştık. Şimdi bindiğimiz dalı kesiyor ve vizeyi kaldırdığımız Rusya'ya sanal vize koyuyoruz. Bu sayede 4 milyon Rus turistten gelecek olan 4 milyar dolarlık cari açık can suyunu da riske atıyoruz" diyerek durumun ekonomik boyutunu gözler önüne serdi.

TÜRKLER DE ŞİKAYETÇİ
Yüzde 70'i Rus olan sitede kullanıcıların yaklaşık yüzde 10'luk bölümünü ise Türkler oluşturuyor. Özellikle Türk erkeklerinin Rus kadınlarla arkadaşlık kurmak için kullandığı sosyal paylaşım sitesinin yasaklanması, siteye üye olan Türk erkeklerini de kızdırmış görünüyor. İnternet üzerine bir çok forum sitesi ve sosyal paylaşım ağlarında sitenin kapatılmasıyla ilgili protestolar yapılırken, sitenin tekrar yayına girmesi için sanal kampanyalar da başlatıldı. Site üzerinden Ruslarla iletişime geçen binlerce Türk kullanıcı şimdi sitenin tekrar yayına gireceği günü bekliyor.