AK Parti'den Danıştay'a cevap

Danıştay'ın ALES klavuzu kararına AK Parti'den cevap geldi...

Giriş Tarihi 19 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 19 Ocak 2011, 17:07
AK Parti’den Danıştay’a cevap

İÇİNDEKİLER

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Adalet adil olmadığı, ideolojik davrandığı sürece Türkiye'de yargıya olan güvenin zafiyete uğradığını, yargının güven verici ortamdan uzaklaştığını görürüz ki en büyük tehlike buradadır" dedi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, Danıştay'ın, başörtülü öğrencilerin Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavına (ALES) girmesine izin veren düzenlemeyi durdurmasına ilişkin soruya, "üniversiteye girebilen öğrencilerin ALES'e girme hakkının bulunmadığını kabul eden bir Danıştay ile karşı karşıya olduklarını" söyledi.

Konuyla ilgili kişilerin Danıştay'a müracaat etmesi gerekirken, konuyla zerre kadar alakası olmayan bir sendikanın müracaatı üzerine bu kararın alındığına ifade eden Elitaş, "Anayasamız, erkler ayrılığı ilkesini benimsemiş. Yasama, yasaları yapacak, yürütme yapılan yasalara uygun bir şekilde faaliyetlerine devam edecek, yargı da yürütmenin yaptığı icraatların yasalara uygun olup olmadığı konusunu denetleyecek" diye konuştu.

Elitaş, Anayasa'da, "yerindelik denetimi yapılmaz" hükmünün açık ve net olmasına rağmen, "özellikle AK Parti iktidarının icraatının yargı yoluyla engellenmesini kendisine ilke edinmiş olan bir kısım yargı mensuplarının, Anayasayı ihlal ederek yerindelik denetimi yapması üzerine, 12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen Anayasa değişikliğiyle, 'herhangi bir yargı organı yerindelik denetimi yapamaz' hükmünün altını kalın çizgilerle çizdiklerini" söyledi.

İlgisiz şahısların müracaatıyla bu kararı verme gereğini hisseden Danıştay'ın "aynı ideolojik tavır içinde olduğunu gördüklerini" ifade eden Elitaş, "Türkiye'de demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını ileri seviyeye ulaştırmak için gayret göstereceksek, öncelikle adaletin adil olması gerekir. Adalet adil olmadığı, ideolojik davrandığı sürece Türkiye'de yargıya olan güvenin zafiyete uğradığını, yargının güven verici ortamdan uzaklaştığını görürüz ki en büyük tehlike buradadır. Üst yargı mensupları adalete olan güveni artırmak için gayret gösterme mecburiyetindedir" diye konuştu.

Elitaş, bu gelişmeyi ÖSYM ve YÖK Başkanlığının değerlendireceğini belirterek, "Konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı ortaya çıkacak. Yargı kararları ne kadar yanlış olursa olsun Anayasamız gereğince yargı kararlarına uymak zorundayız. Ama Anayasa'ya da herhalde bir hüküm koymak gerekir. Yargı kararlarını denetleyecek bir organın olması gerekir diye düşünüyorum" dedi. Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemede bu anlamda bir hüküm bulunduğunu hatırlatan Elitaş, yüksek yargının bir kısmının, kendisinin denetimine gösterdiği tepkinin nereden kaynaklandığını da son Danıştay kararının ortaya çıkardığını ifade etti.

Elitaş, "İlgisiz şahısların müracaatını kabul edip yargılamaya başvuran bir yargının herhalde kararının da denetlenmesi gerekir. TBMM'nin yaptığı Anayasa değişiklikleri denetlenebiliyorsa, yaptığı kanunların Anayasa'ya uygun olup olmadığı denetlenebiliyorsa, yargının da verdiği kararların Anayasaya uygun olup olmadığı denetlenebilmeli" görüşünü savundu.