Ziya Selçuk'tan son dakika pedagojik formasyon uyarısı! Pedagojik formasyon kalktı mı?

Pedagojik formasyon kalktı mı? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzun zamandır öğretmen adaylarının merak ettiği 'pedagojik formasyon' ile ilgili açıklamalarda bulundu. Daha önceden yapılan açıklamada, pedagojik formasyon ile ilgili düzenlemeye gidileceği bildirilmişti. Peki, pedagojik formasyon kalktı mı? İşte cevaplar...

Giriş Tarihi 06 Şubat 2020, 12:37 Güncelleme 06 Şubat 2020, 12:39
Ziya Selçuk’tan son dakika pedagojik formasyon uyarısı! Pedagojik formasyon kalktı mı?

İÇİNDEKİLER

Pedagojik formasyon kalktı mı? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada öğretmen adaylarını yakından ilgilendiren pedagojik formasyon ile ilgili düzenlemeye gidileceğini duyurmuştu. Bu açıklamaların ardından "Pedagojik formasyon kalktı mı?" gibi sorulara yanıt araştırılmaya başlandı. Konu ile ilgili son açıklama Bakan Selçuk'tan geldi. Peki, pedagojik formasyon kalktı mı? İşte Bakan Ziya Selçuk'un pedagojik formasyon açıklaması...

PEDAGOJİK FORMASYON KALKTI MI?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz yıllarda öğretmen adaylarının eğitim ve öğretim verebilmesi için alması gereken bir eğitim olan pedagojik formasyon hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Daha önce yaptığı açıklamalarında 700 bin civarında atama bekleyen öğretmenin olduğunu, ihtiyacın ise 80 bin civarında olduğunu belirten Bakan Selçuk, her yıl ortalama 40 bin yeni mezun olduğunu bildirerek, pedagojik formasyonun bunun için kaldırılacağını açıklamıştı. Bakan Selçuk sözlerine şöyle devam etmişti; "Hiç kimsenin formasyon alması gerekmiyor. Onu biz hal edeceğiz. Ekonomik imkanlar el verdikçe atama yapacağız."

Bu açıklamanın ardından, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AK Parti Grup Toplantısı'nda "pedagojik formasyon" ile ilgili sorulan soruya 'Daha önce duyuru yaptık. Formasyon almayın dedik. Çok net şekilde söylüyorum. Önümüzdeki yıl formasyonu baz almayacağız.' şeklinde cevap verdi.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Eskiden ALES notuna göre sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.

05 Nisan 2012 tarihinde alınan karar bu program kaldırılmış, gerekçe olarak ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterilmiştir.

Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.