Küçük ortaklar CHP'yi kopardı: Kendileri grup kurdu! Saadet ve Gelecek anlaştı

8'li koalisyonun yaşadığı çifte seçim hezimetin ardından ittifak, darmadağın oldu. Koalisyonun büyük ortaklarından CHP kendi içinde kaos yaşıyorken, İYİ Parti ise yenilgi için kendine düşen payı üzerine almayıp yerel seçimlerde iş birliği yok demekle yetindi. Küçük ortaklarda da durum pek farklı değildi. CHP listelerinden girerek 25 vekil koparan Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi siyaset tarihin en büyük tokatçılığını yaparak CHP'yi adeta kopardı. Kendi içerisinde de çıkar çatılması yaşayan bu partilerde DEVA ve Saadet'in yaşadığı kriz gündeme bomba gibi düşmüştü. Yaşanan anlaşmazlık sonrası DEVA'yı dışlayan Saadet ve Gelecek Partisi dün yaptıkları ortak basın toplantısıyla iki partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak grup kuracağını duyurdu. Bu kararla birlikte, TBMM'deki siyasi parti grup sayısı 6'ya yükselmiş oldu.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2023, 10:12 Güncelleme 20 Eylül 2023, 10:36
Küçük ortaklar CHP’yi kopardı: Kendileri grup kurdu! Saadet ve Gelecek anlaştı

İÇİNDEKİLER

14 ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tarihi hezimetle kaybeden 8'li koalisyonda sular hiç durulmadı.

Büyük ortaklarından CHP kendi içinde kaosla çalkalanıyor ve 'değişim' rüzgarıyla sallanıyorken, İYİ Parti ise yenilgi için kendi üzerine düşen payı almayı reddederek, yerel seçimlerde iş birliği yok demekle yetindi.

AT PAZARLIĞINA TUTUŞTULAR
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'CHP'den ne koparsam kardır' mottosuyla yürüttüğü at pazarlığı sonrası İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin yerel seçimlerde 81 ilde de kendi adayıyla seçime gireceğini açıkladı. Akşener'in el yükseltme hamlesine karşı rest çeken CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir siyasi partinin aldığı kararı saygı ile karşılayacağız. Seçimden sonra kurduğumuz ittifak zaten bitti." ifadelerini kullandı.

KAPIYI TAM ANLAMIYLA KAPATMADILAR
Akşener'e rest çekmesine rağmen İstanbul ve Ankara için ittifak ihtimalinin devam ettiği sinyalini veren Kılıçdaroğlu, "Ankara ve İstanbul'da İYİ Parti ile bir ittifak var mı?" sorusuna, "O daha sonraki bir aşama." yanıtını verdi.

Seçimler boyunca hesap uzmanı olduğunu iddia eden Kılıçdaoğlu'nun yaşadığı tek bozgun İYİ Parti'den yana değil. Seçimlerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan fark yiyen Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifak'na karşı da Meclis'te çoğunluğu da kaybetti.

Seçimlerin öncesinde bol keseden herkese makam ve koltuk dağıtan Kılıçdaoğlu, adaylığını destekleme karşılığında CHP listelerine adını yazdıran DEVA'ya 15, Gelecek ve Saadet ise 10'ar milletvekili Demokrat Parti'ye ise 3 vekil verdi.

SİYASET TARİHİNİN EN BÜYÜK TOKATÇILIĞI
Seçimlerin ardından CHP'nin oyu yine yüzde 25'i geçemezken küçük ortakların 40'a yakın vekil çıkarması siyasi tarihin en büyük tokatçılığı olarak kayıtlara geçti.

Oy katkısı vermeden CHP'den vekil koparmakla suçlanan küçük ortaklar üstüne bir de CHP'ye sallayarak ittifakı sona erdirdiler.

İTTİFAK RESMEN BİTTİ
İttifakın bittiğini teyit eden isimlerden biri de İYİ Partili Bahadır Erdem oldu. Erdem, Millet İttifakı'nın bir seçim ittifakı olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Seçim ittifakı, seçim sonunda bitti. Bu ittifak cumhurbaşkanı adayı Sayın Kılıçdaroğlu'nu seçtirmek için bir ittifaktı, bir güç birliğiydi. Siyasi partiler doğal olarak birbirlerinin rakibidir ve yollarına böyle devam ederler. Millete kendi kadro ve programlarıyla hizmet etmek üzere siyaset yaparlar. Bugünden itibaren bir seçim ittifakının olması zaten beklenemez. Bu ittifakın devam etmesi siyaseten de doğru bir yaklaşım değil."

CHP'DEN VEKİLLİK KOPARDILAR YEMİN ETTİKLERİ GİBİ İSTİFA ETTİLER
Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık sevdası yüzünden CHP listelerinden Meclis'e giren küçük partiler, yemin ettikten sonra istifa ettiler.

CHP SAYESİNDE MECLİS'E GİRDİLER KENDİLERİ GRUP KURDULAR
CHP'yi tokatlayarak, Meclis'te grup kurmak için kolları sıvayan küçük ortaklar, görüşmeler sırasından kendi içerisinde de anlaşmazlığa düştü. Görüşmelerde DEVA Partisi ortak grup kurmayı reddetti.

DEVA Partisi'nin bu kararının ardından yoluna devam eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, dün yaptıkları ortak basın toplantısıyla iki partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak grup kuracağını duyurdu. Bu kararla birlikte, TBMM'deki siyasi parti grup sayısı 6'ya yükselmiş oldu.

Gelecek Partisi'nden yapılan açıklamaya göre, iki genel başkanın görüşmesinde, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri ve yeni yasama dönemine ilişkin konular ele alındı.

Saadet Partisi Genel Merkezi'nde 28 Temmuz 2023 tarihli görüşmede mutabık kalınan ilkeler ve gündemler sonrasında çalışmalarına başlayan ekiplerin hazırladığı yerel seçim çalışma dosyalarının, genel başkanlar tarafından değerlendirildiği ve tam mutabakatla çalışmalara devam edileceği bildirildi.

İki partinin yeni dönemde meclis gündemine getireceği konu başlıklarıyla ilgili hazırlanan çalışmaların detayları da Karamollaoğlu ve Davutoğlu tarafından değerlendirildi.

YEREL SEÇİMLERDE İŞBİRLİĞİNE GİDİLECEK
Karamollaoğlu, yerel seçimlerde işbirliğine gidileceğini ancak diğer siyasi partilerle de dirsek temasının devam edeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Yerel seçimlerde de bizim başarılı bir çalışma yapmayı arzu ettiğimiz biliniyor. Her birimiz yerel seçimlere prensip olarak her yerde girebilmek için bir çaba içerisindeyiz ama burada esas olan verimliliktir, iyi netice almaktır. Bundan dolayı da kendi aramızda bir işbirliği olacağı gibi diğer siyasilerle de dirsek temasını ihmal etmeyeceğiz. Bütün mesele yerel seçimlerde başarılı olmak, iyi netice almak, mümkün olduğu kadar fazla sayıda belediyeyi kazanmak hiç olmazsa Meclis üyeliklerinde ve il genel meclislerinde daha etkili bir pozisyon kazanabilmek. Bu konuda daha teşkilatlarımız seçimden önce bir iki ay içinde ciddi bir çalışmanın içine girecekler. Temaslarımız sıklaşacak ve verimli bir çalışmayı ümit ediyoruz ki gerçekleştireceğiz.

"MUHALEFET ÖZELEŞTİRİDE EKSİK KALDI"
Davutoğlu ise şu açıklamalarda bulundu:
Muhalefet seçmeni de mutsuz çünkü kaybedilen bir seçim sonrasında muhalefet partileri bir özeleştiriyle hem bu seçimleri değerlendirmek hem de arkasından bir ufuk çizmesi gerekirken, hem neyin eksik yapıldığı konusunda özeleştiride eksik kalındı, hem de çok ciddi iç tartışmalar yaşanmaya başladı.

NEDEN ORTAK GRUP KURUYORUZ?
Karamollaoğlu ve Davutoğlu, ortak grup kurmaya karar vermelerinin nedenlerini şu şekilde açıkladı:

Seçimlerde beklenilen sonucun elde edilememesi,

Meclis'te grup oluşturacak kadar vekil sahibi olmak,

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizi çözmek için ortak bir mücadele vermek.

DAVUTOĞLU: BAŞKA ÇAREMİZ YOK
Karamollaoğlu, ortak grup kurmanın Türkiye için bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Grup olmadan yapılacak çalışmalar çok ama çok zayıf kalıyor." dedi. Davutoğlu ise, "Türkiye'nin içinde bulunduğu bu zor dönemde, ortak bir mücadele vermek için bir araya gelmekten başka çaremiz yok." ifadelerini kullandı.

Ortak grupta Saadet Partisi'nin 62, Gelecek Partisi'nin ise 42 milletvekili yer alacak. Grup başkanvekilliği görevini ise Saadet Partisi milletvekili Bülent Kaya yürütecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN