Akşam ezanı vakti bugün saat kaçta? Kandil orucu Diyanet 18 Şubat 2021 il il imsak vakitleri…

Milyonlarca vatandaş bugün Regaip kandilini karşıladı ve kandil orucu tutan Müslüman alemi Akşam ezanı vakti bugün saat kaçta? Sorusunun yanıtını merak ederek gündemde sıklıkla araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı imsak saatine göre sahur yapıldı ve oruç tutulmaya başlandı, peki saat kaçta açılacak? Kandil orucu Diyanet 18 Şubat 2021 il il imsak vakitleri haberimizin içeriğinde yer alıyor. Peki kandillerde oruç tutmanın önemi nedir? İşte merak edilen tüm bilgiler…

Giriş Tarihi 18 Şubat 2021, 15:10 Güncelleme 18 Şubat 2021, 15:12
Akşam ezanı vakti bugün saat kaçta? Kandil orucu Diyanet 18 Şubat 2021 il il imsak vakitleri…

İÇİNDEKİLER

Akşam ezanı vakti bugün saat kaçta? Kandil orucu Diyanet 18 Şubat 2021 il il imsak vakitleri arama motorları üzerinden sıklıkla araştırılanlar arasında yer alıyor. Üç Aylar'ın müjdecisi olan Regaip Kandili'nde oruç tutan Müslüman vatandaşlar akşam ezanının kaçta okunacağını merak ederek gündemde sorgular oldu. İllere göre akşam orucun kaçta açılacağına haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki kandil orucunun önemi nedir? İşte merak edilenler…

İL İL AKŞAM EZANI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

REGAİP KANDİLİ'NDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî', II, 85). Bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

REGAİP KANDİLİNDE ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…' buyurur." (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet'u-Salat, 191) demiştir.

Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce'nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; "Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur'an'ın bana vahyedildiği gündür." (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.
Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.