Orucu bozan haller şeyler Diyanet açıklaması yapıldı mı?

Diş fırçalamak sakız çiğnemek orucu bozar mı Orucu bozan haller şeyler Diyanet açıklaması yapıldı mı? Mübarek Ramazan ayının ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlar bu soruların cevabını merak etmeye başladı. Bu soruların başında Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu başı çekiyor. Peki, Diş fırçalamak orucu bozar mı? Orucu bozan şeyler nelerdir? Diyanet açıklama yaptı.... Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar.

Giriş Tarihi 07 Mayıs 2019, 16:47 Güncelleme 24 Nisan 2020, 09:22
Orucu bozan haller şeyler Diyanet açıklaması yapıldı mı?

İÇİNDEKİLER

On bir ayın sultanı Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Oruç ibadetini gerçekleştiren milyonlarca vatandaş diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı sorusunun cevabını merak edip aramaya başladı. Peki diş fırçalamak ve sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz. Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmaz. Diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

DİŞ MACUNU YUTULURSA

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmaz. Diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır