Dişi Bond

Atatürk Havalimanı'nda ölü olarak bulunan Jacqueline Sutton'ın, geçmişte defalarca casuslukla suçlandığı ortaya çıktı. Eritre'deyken Kraliçe'nin istihbaratı MI6'ya çalıştığı için hapis yatan kadının, üst makamlarının girişimiyle serbest bırakıldığı anlaşıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2015 Güncelleme 21 Ekim 2015, 01:47
Dişi Bond

İÇİNDEKİLER

İngiliz vatandaşı, 50 yaşındaki Jacqueline Anne Sutton, geçen cumartesi günü Atatürk Havalimanı tuvaletinde ölü bulundu. Jacky, THY'nin TK-1986 sefer sayılı uçağıyla saat 21.58'de Londra'dan Atatürk Havalimanı'na gelen ve transit olarak saat 00.15'te Erbil'e gidecek olan uçağa binecekti. İlk başta sade bir İngiliz turistmiş gibi görünen Sutton'ın gazeteci olduğu, yıllarca Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde çalıştığı ve birçok kez casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.

NEREDE OLAY YAŞANDIYSA ORAYA GİTTİ
Hem gazeteci hem BM görevlisi olarak Eritre, Nijerya, Lübnan, Afganistan, İran, Gazze ve son olarak Bağdat'ta çalışan Sutton, Eritre'de İngiliz istihbaratı MI6 için çalıştığı iddiasıyla casus olarak hapse atıldı. İngiliz üst makamlarının yoğun çabası sonrası serbest bırakılırken, Eritre'de hapis yattıktan sonra psikolojik bunalım yaşadı. Travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle anti-depresan ilaç kullanmaya başlayan Sutton, bu rahatsızlığından ömrünün geri kalanında hiç kurtulamadı.

İNGİLİZ BASINI: İNTİHAR DEĞİL, DAEŞ
Bazı İngiliz kaynaklar da Sutton'ın ajan olduğunu kabul ederken, arkadaşı Amanda Whitely'ye gönderdiği e-mail'de DAEŞ'in kendisini hedef alabileceğini yazdı. Erbil'de 'Savaş ve Barışta Muhabirlik Enstitüsü'ndeki başkanvekilliği görevi yapan Sutton'dan önceki başkan Ammar Al Shahbander da, Bağdat'ta bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda ölmüştü. Arkadaşları da Sutton'ın intihar edecek biri olmadığını belirtti. Tüm bunlar intihar ihtimalini zayıflatırken, İngiliz medyası da olayın intihar değil de DAEŞ suikastı olabileceğini yazdı.

İSTİHBARAT HESAPLAŞMASI
İngiliz Jacky Sutton'ın Atatürk Havalimanı'nda ölü bulunmasıyla ilgili önemli görüntülere ulaşıldı. Kamera görüntülerine göre Sutton, havalimanına vardığında uçağın kalkmasına 2 saat vardı. Zaten Sutton, uçağın yolcu alan kapısına giderek defalarca bu bölgede dolaştı. Uçağı kaçırma ihtimali yoktu. Londra'da 1 milyon TL'lik bir dairede oturan kadının yeni bir uçak bileti alacak parasının olmaması da pek ihtimal değildi. Zaten çantasında 2 bin 300 euro parasının olduğu da kesinleşti. Rus basını ise Sutton'ın bir istihbarat hesaplaşması sonucu infaz edildiğini iddia etti.

Geçmişte BBC için de çalışan Jacky Sutton, birçok Afrika ve Ortadoğu ülkesi ile Londra'da gazetecilik yaptı. Daha sonra Birleşmiş Milletler'in yardım organizasyonlarına katılan İngiliz kadın Afganistan, Tunus, Nijerya, Eritre, İran, Irak ve Gazze'de görev aldı.




1) Jacqueline Sutton Atatürk Havalimanı'na uçuştan iki saat önce giriş yaptı...



2) Erbil uçağını kaçırmadığı gibi, uçağa biniş kapısı önünden defalarca geçti...




3) Sutton uçak havalandıktan sonra da sürekli olarak çevresini kontrol etti...