ASELSAN bilmecesi

2006 yılında başlayan ve milli projelerde çalışan 5 ASELSAN mühendisinin intihar ettiği iddiasına önceki gün bir yenisi eklendi. 1 yıl önce kurumda göreve başlayan Erdem Uğur, füze savunma sistemiyle ilgili hazırladığı projenin sunumunu yapacağı gün evinde ölü bulundu. 6 mühendisin sır ölümü akıllarda soru şiareti bıraktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2015 Güncelleme 17 Ocak 2015, 00:00
ASELSAN bilmecesi

İÇİNDEKİLER

Türkiye milli projelerini geliştirme üzerine çalışan bir mühendisini daha şüpheli şeklide toprağa verdi. Geçmiş yıllarda arka arkaya yaşanan 5 'inanılması güç' ölümlerin sırrı aydınlatılamadan önceki gün 1 mühendis daha yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu. Trajik olay Ankara Cebeci Akat Sokak'ta meydana geldi. ASELSAN'da 1 yıl önce işe başlayan ölçüm ve kalibrasyon mühendisi Erdem Uğur (28) füze savunma sistemiyle ilgili hazırladığı projenin sunumunu yapacağı gün yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu. Yatağın yanında bulunan 12 kilogramlık mutfak tüpünden, yorganın içine hortum aracılığıyla gaz verildiği anlaşıldı. Mühendis Erdem Uğur'un, ölümünü şüpheli bulan savcılık soruşturma başlattı. Aile, "Çocuğumuz intihar edecek bir yapıda değildi. Hiç bir sorunu da yoktu. Kendisine ev almıştık. Şubat'ta taşınacaktı. Ölümü araştırılsın" diyerek suç duyurusunda bulundu. Polisin yaptığı çalışma sonucunda genç mühendisin intihar ettiği tüpü iki gün önceden telefonla arayarak sipa riş ettiği belirlendi. Mühendisin akrabaları, çalışma arkadaşları, komşuları ve tüm çevresi mercek altına alındı. Bilgisayar ve cep telefonunun da incelemeye alındı.

GAZA BAĞLI ÖLÜM
ASELSAN'da "Ölçüm ve Kalibrasyon Mühendisi" Uğur'un cansız bedeni Keçiören Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Uğur'un cenazesi yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Uğur'un ön otopsi raporunda gaza bağlı zehirlenerek öldüğü belirtildi. 28 yaşındaki mühendisin cenazesi babası Sezai Uğur ile eniştesi ve çalışma arkadaşları tarafından alındı. Defnedilmek üzere memleketi İzmir'e götürüldü.

İNTİHAR TÜPÜ SİPARİŞ ETMİŞ
Adli Tıp Kurumu'nun ön otopsi raporuna rağmen çocuklarının ölümünü şüpheli bulan aile, "Çocuğumuzun hiç bir sorunu yoktu. Borcu harcı yoktu. Yeni ev almıştık 2 Şubat'ta taşınacaktı. İntihar edecek bir yapıda da değildi. Ölümü araştırılsın" diyerek Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı da ölümü şüpheli bularak soruşturma başlattı. İlk belirlemelere göre intihar olduğu anlaşılan olayla ilgili soruşturma derinleştirildi. Cinayet masası dedektiflerince yapılan araştırmada genç mühendisin intihar etmeden önce mahalledeki tüpçüyü arayıp eve mutfak tüpü istediği belirlendi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Uyuşturucu ve alkol almadığı saptanan genç mühendisin vücudunda da herhangi bir darp izine rastlanmadığı saptandı. İntihar ettiği iddia edilen tüpün hortumunun ölümünden sonra eline tutuşturulmasının imkansız olduğunu değerlendiren yetkililer, el konulan cep telefonuyla yapılan görüşme ve mesaj trafiğinin araştırıldığını kaydetti. Ayrıca, telefonun geçmişe dönük görüşmeleri için HTS raporlarının alınacağı belirtildi. Uğur'un kullandığı bilgisayarın imajları alınarak kriminal incelemeye gönderildi. Komşuları, iş arkadaşları ve yakın akrabalarının ifadesine başvuruldu. Şüpheli bulunan ölümle ilgili kesin sonucun kriminalden gelecek sonuca göre netlik kazanacağı soruşturmanın sürdürüldüğü ifade edildi.

5 MÜHENDİS DAHA ÖLMÜŞTÜ
Türkiye, geçtiğimiz yıllarda ASELSAN'da görevli mühendislerin ölümleriyle sarsıldı. ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen 7 Ağustos 2006'da aracında boğazı ve bileği kesilmiş halde ölü bulundu. 7 Ocak 2007'de yine ASELSAN'da görevli mühendis Halim Ünsem Ünal, kafasından tek kurşunla vurulmuş halde ölü bulundu. 26 Ocak 2007'de ise bir başka ASELSAN mühendisi Evrim Yançeken, oturduğu binanın altıncı katından düşerek hayatını kaybetti. 9 Ekim 2007'de ASELSAN'da yazılım mahindisi olarak görev yapan Burhanettin Volkan, askerliğini yaptığı sırada nöbet esnasında silahıyla intihar etmişti. 26 Ocak 2013'te ise ASELSAN'da mikroelektronik güdüm ve elektro-optik grubu projelerde çalışan Hakan Öksüz trafik kazasında yaşamını yitirmişti.

CHP'DEN SORU ÖNERGESİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "ASELSAN'ın dört mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Burhaneddin Volkan'ın ölüm sebepleri nelerdir? ASELSAN mühendisi Erdem Uğur'un ölümü şüpheli midir?" diye sordu. Tanrıkulu, Başbakan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM'ne milli projelerde görev alan mühendislerin şüpheli ölümlerine ilişkin soru önergesi verdi.