Kara dava!

Soma'da can veren 301 işçi, Türkiye'nin yüreğini yaktı. Acılar tazeliğini korurken, maden şehidi yakınlarından ilk hukuki adım geldi. İsmail Değirmen'in ailesi, 393 bin liralık tazminat davası açtı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Haziran 2014 Güncelleme 09 Haziran 2014, 03:24
Kara dava!

İÇİNDEKİLER

Tarihler 13 Mayıs 2014'ü gösterdiğinde, Manisa'ın Soma İlçesi'nden kara haber geldi. Tam 301 işçi, ekmek parası kazanmak için girdikleri madende yanarak can verdi. Facianın ardından madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru'nun da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Maden şehitlerinin ocaklarına ise ateş düştü.

'TEHLİKEYE RAĞMEN ÜRETİM'
Soma'nın acısı tazeliğini korurken, önemli bir gelişme yaşandı. Maden şehidi ailelerinden ilk tazminat davası geldi. Ölen işçilerden İsmail Değirmen'in (27) eşi Gamze Değirmen (23), çocukları Yağmur (2) ve Mehmet Han (4) ile birlikte 5 Haziran'da Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyit İşletmesi ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açtı. Gözü yaşlı eş, dava dilekçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerinin, araçlarının ve teminat mektuplarının üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulmasını istedi. İsmail Değirmen'in eşine faciadan 2 ay önce kömür parçalarının kızgın olduğunu ve vücudu yaktığını söylediğine dikkat çekilen dilekçede, "Kömür kızışması ve yangınlar, davalılarca biliniyordu. Tehlikeye rağmen üretim durdurulmadı ve ölümlere göz yumuldu"

RAPOR 2 AY SONRA
Soma'daki maden faciasıyla ilgili bilirkişi heyeti görevlendirildi. Heyet, savcılığa 4 sayfalık ön rapor sundu. Raporda, yargının trafo patlamasından kaynaklanmış olamayacağı, kömürün oksitlenmesi neticesinde ısı oluştuğu, bu ısının da birikerek ocak yanmasına yol açmış olabileceği belirtildi. Savcılık ise ayrıntılı raporun 20 gün içinde tamamlanmasını istedi. Savcılığın verdiği süre önceki gün doldu. Ancak bilirkişi heyeti savcılıktan 60 gün ek süre aldı.