Bir milyon verse hayatımız kurtulur

Orhan Ince 'Reza Zarrab'dan rüsvet almadığı icin sürülen polis' olarak tanınmıstı. Ancak hakkında Zarrab'dan rüsvet isteme iddiasıyla sorusturma acıldı. İnceleme sonunda rüsvete karıstığı anlasıldı. Müfettis raporundaki en önemli ifade ise kurye Adem Delgec'in "Orhan İnce 1 milyon dolar istemem için beni Zerrab'a gönderdi. O parayı alırsa mesleği bırakacaktı" sözleri oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2014 Güncelleme 04 Mayıs 2014, 22:10
Bir milyon verse hayatımız kurtulur

İÇİNDEKİLER

17 Aralık operasyonu ardından Reza Zarrab'dan rüşvet istediği gündeme gelen Emniyet Müdürü Orhan İnce hakkındaki müfettiş incelemesi tamamlandı. İki polis baş müfettişi tarafından hazırlanan araştırma raporu savcılığa gönderildi. Müfettiş raporunda İnce'nin rüşvete karıştığı ve yetkisi ile nüfuzunu çıkar sağlamak amacıyla kötüye kullandığı belirtildi.

'KORKMA, POLİSİZ. ARKANDAYIZ'
11 sayfadan oluşan raporda Reza Zarrab tarafından gündeme getirilen rüşvet ve yetkisini ve nüfuzunu çıkar sağlamak amacıyla kötüye kullanma iddiaları incelendi. Müfettişlere cezaevinde olduğu dönemde ifade veren Reza Zarrab, Orhan İnce ile Kapalıçarşı'da iş yaptığı dönemde tanıştığını, İnce'nin o dönemde Kapalıçarşı Karakolu amiri olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl şahsın ofisine aracılar göndererek kendisinden 1 milyon dolar rüşvet istediğini, aksi takdirde MASAK'a asılsız ihbarda bulunmakla gözünün korkutulduğunu belirten Reza Zarrab, bu talebi de geri çevirince 12 Ağustos 2013 günü gelen bir telefonda ölümle tehdit edildiğini kaydetti. Bu tehdit üzerine Asayiş Şube'ye şikayetçi olduğunu, verdiği ifadenin bir süre sonra Orhan İnce'nin eline geçtiğini öğrendiğini kaydetti. Tahkikat çerçevesinde birçok ifadeye başvuruldu. İfadesi alınan şahıslar Orhan İnce'nin Reza Zarrab'tan 1 milyon dolar rüşvet istediğini belirtti. Adem Delgeç isimli tanık, Orhan İnce'nin kendisini kullanarak Reza Zarrab'dan menfaat sağlamaya çalıştığını belirterek şöyle konuştu: "Reza'ya, 'MASAK'a şikayet edeceğim' diye söylememi istedi. 'En azından iki milyon verirse hayatımız kurtulur, ben de mesleği bırakırım. Korkma, biz polisiz, arkandayız' diye tembihte bulundu." Başka bir sefer ise bir restoranda buluştuklarını ve Orhan İnce'nin Zarrab'tan 1 milyon dolar istemesini tembihlediğini kaydeden Delgeç, "Yanımda amca oğlu Adnan Delgeç de vardı. 'Arkandayım korkma' dedi" itirafında bulundu.



BELGELERİ GAZETECİYE VERDİ
Raporda yer alan Mustafa Öz isimli tanık ise Orhan İnce'nin Şeref Deveci ile bir gazeteye gidip tanıdıkları bu gazeteciye Reza Zarrab ile ilgili belge ve bilgi verdiğini ifade etti. Şeref Deveci de ifadesinde bu iddiayı doğruladı. Zarrab'ın Bugün gazetesinde çalışan bir muhabir tarafından hakkında olumsuz haber yapılmaması karşılığında bir milyon dolar rüşvet istediği de dava kayıtlarına geçmişti. Orhan İnce ise Reza Zarrab'ın iş yaptığı bölgelerde görev yaptığı için şahsın kendisi ile samimi olmaya çalıştığını, para talebinde bulunduğu iddialarının ise iftira olduğunu belirtti. 1 milyon dolar verilmemesi durumunda MASAK'a Adem Delgeç kanalı ile şikayette bulunacağı iddiasını da kabul etmeyen Orhan İnce, Adem Delgeç ve arkadaşlarının olaya kendi adını karıştırdıklarını, bunun asılsız olduğunu iddia etti.

ÖLÜMLE EDİLDİ
Cezaevinde olduğu dönemde müfettişlere ifade veren Reza Zarrab, Orhan İnce ile Kapalıçarşı'da iş yaptığı dönemde tanıştığını, İnce'nin o dönemde Kapalıçarşı Karakolu amiri olduğunu belirtti. İnce'nin dükkanında yaptığı tadilat sırasında kendisinden 100 bin dolar para istediğini, reddettiğini, bunun üzerine çarşı giriş çıkışlarında kendisine zorluk çıkarıldığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl şahsın ofisine aracılar göndererek kendisinden 1 milyon dolar rüşvet istediğini, vermeyince de 12 Ağustos 2013 günü gelen bir telefonda ölümle tehdit edildiğini kaydetti.

SAHTECİLİĞE TEŞEBBÜS
17 Aralık Operasyonu sonrası gündeme gelen Orhan İnce, Reza Zarrab'ın rüşvetini almayan polis olarak tanındı. Zerrab'ın 3.5 milyon dolarlık rüşveti sonrası dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından Fatih'ten Zonguldak'a sürüldüğü iddia edilen İnce'nin, aslında bir hırsızlık soruşturmasında ifadeleri değiştirmek suçundan görev yerinin değiştirildiği belirtilmişti. İnce hakkında "Resmi belgede sahteciliğe teşebbüs" suçundan dolayı 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istemiyle soruşturma açılmıştı.

RAPOR SAVCILIKTA
İki müfettiş tarafından hazırlanan raporda, 4. Sınıf Emniyet Müdürü Orhan İnce hakkında ortaya atılan rüşvet iddiaları ve yetkisi ile nüfuzunu kötüye kullanarak çıkar sağlama suçunun oluştuğu kanaati bildirildi. Söz konusu rapor, emniyet tarafından savcılığa ulaştırıldı. Diğer taraftan Zonguldak Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Orhan İnce'nin bir süre önce idari yargı kararıyla İstanbul'daki görevine döndüğü ortaya çıktı.

Nazif KARAMAN