Başarının arka yüzü

Türkiye'nin 2. yüz nakli 6, dünyanın ilk çift kol ve bacak nakli ise 12 saat sürdü. 54'ü doktor 182 sağlık ekibi ise 36 saatlik maratonun ardından ilk kez basınla buluştu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2012 Güncelleme 26 Şubat 2012, 02:17
Başarının arka yüzü

İÇİNDEKİLER

Akdeniz Üniversitesi'nde 21 Ocak'ta yapılan yüz naklinin devamı geldi. Hacettepe Üniversitesi'nde önceki gün, Türkiye'nin ikinci yüz nakli ve dünyanın ilk çift kol ve çift bacak nakli yapıldı. Kazada ölen N.A.'nın (40) yüzü, küçükken yanan Cengiz Gül'e (25), 2 kol ve bacağı ise Şevket Çavdar'a (27) nakledildi. Başarının mimarları ise ilk kez konuştu. Organların vericiden alınması, Ankara'ya getirilmesi ve nakledilmesiyle geçen 36 saatlik maratonun ardından ekibiyle basının karşısına çıkan Doç. Dr. Serdar Nasır'ın açıklamalarına göre, yüz nakli 6 saat, çift kol ve bacak nakli ise 12 saat sürdü.

BURUNDA KRİTİK KARAR
Dünyada ilk olan çift kol-bacak naklinde, literatüre geçecek bir yöntem uygulandı. Nakledilecek bacaklara "radyoterapi" uygulandı ve zararlı hücreler yok edildikten sonra nakil gerçekleşti. Yüz naklinde ise "burun" konusunda kritik bir karar verildi. Operasyonda Gül'e yanaklar, alın ve tek kulak nakledildi. Ekip, "buruna" hasarlı olmadığı için dokunmak istemedi. Ancak ten rengi uyum sorunu ortaya çıkınca burun da değiştirildi. Bu arada N.A.'nın böbreği de Muğlalı İbrahim Yalpak'a (48) hayat verdi.

54'Ü DOKTOR 200 KURTARICI
Tarihe geçen nakillere, 54'ü doktor 200 sağlık personeli katıldı. Doç. Dr. Nasır başkanlığındaki ekip, dönüşümlü olarak dinlendi ve yemek yedi. Nasır, "Böyle bir ekiple çalıştığım için gurur duyuyorum" dedi.

FATURA 250 BiN TL
Arka arkaya yapılan yüz nakilleri Türkiye'nin gündemine oturdu. İlk yüz nakli operasyonunun faturası, Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderildi. Akdeniz Üniversitesi'nde ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'a (19) nakledilen yüzün bedelini 250 bin lira olarak belirledi. SGK'nın yüz nakli için ödenecek bedeli 70 bin TL olarak belirleyeceği tahmin ediliyor.

SINAVDA TEK BAŞINA!
Uğur Acar'dan sonra yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün hayat hikayesi yürek yaktı! 3 yaşında, sobaya dökülen tinerin parlaması sonucu yüzü yanan Gül, 4 yaşında babasını kaybetti.
Annesinin terk ettiği ve babaannesi Şirin Gül'ün büyüttüğü genç, yanık izlerinden hep utandı. Üniversite sınavında ise "Öğrencilerin psikolojisini bozar" diye başka bir sınıfta tek başına sınava sokuldu. Babaanne Gül, torununun yeni yüzünü çok merak ediyor.

HÜSNİYE ORAL - Hamza ALP