Bakan Nebati'den kayıt dışı ekonomiyle mücadele mesajı: Eylem planını yürürlüğe koyuyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati " Türkiye Yüzyılı vizyonumuzda yer alan "Sürdürülebilirliğin Yüzyılı, Kalkınmanın Yüzyılı ve İstikrarın Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planını yürürlüğe koymaktayız" dedi. Hükümetin kayıt dışı ekonomiyle mücadele için atacağı 44 adım arasında kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden düzenlenmesi, işverenlerin çalışanlara ücretlerinin tamamını banka aracılığıyla vermesi, kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmesi için yeni istihdam modeli ile ilgili mevzuatın yenilenmesi gibi adımlar yer alıyor.

Giriş Tarihi 19 Aralık 2022, 13:19 Güncelleme 19 Aralık 2022, 17:02
Bakan Nebati’den kayıt dışı ekonomiyle mücadele mesajı: Eylem planını yürürlüğe koyuyoruz

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nı yürürlüğe koyduklarını bildirdi.

Bakan Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kayıt dışı ekonomik faaliyetleri kayıt altına alarak rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize devam ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bu mücadeleyi, işbirliğinin öneminin farkında olarak sürdürdüklerine dikkati çeken Nebati, şunları kaydetti:

"Eylem planımızın hazırlığı sürecinde vatandaşlarımız tarafından iletilen tüm öneriler dikkate alınmış, 291 kurum ve kuruluşumuzla istişareler yapılmış ve yaklaşık 900 öneri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzda yer alan 'Sürdürülebilirliğin Yüzyılı, Kalkınmanın Yüzyılı ve İstikrarın Yüzyılı' hedefleri doğrultusunda 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nı yürürlüğe koymaktayız."

EKONOMİNİN SAĞLIKLI BİR ZEMİNDE BÜYÜMEYİ SÜRDÜRMESİ AMAÇLANIYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sayfasında yayımlanan duyuruda, kayıt dışı ekonominin az gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmiş ülke ekonomilerinin takibinde olan ve mücadele edilen bir alan olduğu belirterek, şu ifadeler kullanıldı:

"Kayıt dışı ekonominin azaltılması, gelir dağılımı, ekonomik büyüme, istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları, ekonomimizin sağlıklı bir zeminde büyümeye devam etmesini sağlamak amacıyla kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye azim ve kararlılıkla devam etmektedir. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele sürecinde başarılı olabilmek için kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplumun tüm kesimlerinin desteği ve işbirliği büyük önem arz etmektedir. 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı çerçevesinde Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı (2023-2025), Risk Analizi Genel Müdürlüğünce hazırlanarak yürürlüğe girmiştir."

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELEDE ATILACAK 44 ADIM
Eylem Planı, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirliği sonucunda 2023-2025 dönemini kapsayan "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı"nı yürürlüğe koydu. Eylem planına göre 2025 yılı sonuna kadar, kayıt dışılığın önlenmesi için 44 eylem tamamlanacak.

Hükümet, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için önemli adımlar atmaya hazırlanırken planda yer alan bazı düzenlenlemeler ise şu şekilde;

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE E-DEVLET DÖNEMİ
Bu kapsamdan, ekonomide kayıt dışılığın önüne geçilmesi için kira sözleşmeleri artık e-Devlet'ten yapılacak. Kira sözleşmelerinin elektronik ortamdan yapılmasını sağlayan düzenleme 2024 yılının sonuna kadar tamamlanacak.

İŞÇİYE ÜCRET ÖDEMELERİNİN TAMAMI BANKADAN
Eylem planına göre işverenlerin çalışanına elden maaş ödeme dönemi de yeni düzenleme ile sona eriyor. Buna göre, yeni düzenleme ile tüm ücret ödemeleri bankalar aracılığıyla yapılacak.

KAMU İHALESİ YASAĞI
Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik atılan adımlardan bir tanesi de kamu ihalelerine yönelik. Buna göre kayıt dışı işçi çalıştıranlar, devlet teşvikinden faydalanamayacak ve kamu ihalelerine giremeyecekler.

SEBZE-MEYVE İÇİN ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ
Eylem planında yer alan bir başka düzenleme ise akaryakıt ile tütün ve alkol ürünlerinde kaçakçılığın önlenmesine yönelik olacak. Ayrıca Hal Kayıt Sistemi'nin entegrasyonu ile de sebze-meyve ticaretinde kayıt dışılığın önlenmesi sağlanacak. Başta gıda ürünleri için olmak üzere Ürün Takip Sistemi oluşturulacak.

İSTİHDAM MODELİ MEVZUATI YENİLECEK
Koronavirüs pandemisi ile birlikte uzaktan ve esnek çalışma başta olmak üzere yeni istihdam modelleriyle ilgili mevzuat yenilenerek bu modellerin kayıt dışı çalışmanın çalışmaya yol açması engellenecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN