Tifo yapıyor

Damacana sularında yapılan analizlerdeki korkunç gerçek: Bu suları içenler tifo, dizanteri, sarılık ve nörovirüs gibi ölümcül hastalıklara yakalanabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ağustos 2012 Güncelleme 05 Ağustos 2012, 00:00
Tifo yapıyor

İÇİNDEKİLER

Halkı zehirleyenleri açıklayan Sağlık Bakanlığı, TAKVİM'in dün sorduğu soruları da cevapladı. Vatandaşın endişelerini dile getiren TAKVİM, Sağlık Bakanlığı'na 4 soru yöneltmiş; sulardaki 'uygunsuzluk' sözünün ne anlama geldiğini, piyasadaki suların ne olacağını, zehirli suların hangi hastalıklara yol açtığını, 'geçici olarak durdurma'nın ne demek olduğunu sormuştu. Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili bu sorulara cevaplar verirken, korkunç bir gerçeği de gözler önüne serdi: "Bu sulardan içenler ölümcül hastalıklara yakalanabilir."

HASTALIK YUVASI
Sadece İstanbul'da değil, yurt genelindeki damacana su markalarını mercek altına alan Sağlık Bakanlığı, kaynağından satış noktasına kadar damacana suların her aşamasını takibe aldı. Bu suları fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açılardan inceledi. Damacanaları, renk-koku gibi fiziksel 50 ayrı kimyasal ve içinde insanhayvan dışkısı, parazit, bakteri gibi insan sağlığını doğrudan etkileyen mikroorganizmaların araştırıldığı mikrobiyolojik analizden geçiren Sağlık Bakanlığı, 1 hafta süren bu analizlerin ardından suların sarılık, tifo, dizanteri ve nörovirüs gibi ölümcül hastalıklara neden olan mikrop yuvası olduğunu tespit etti. Damacana sulardaki analiz sonuçları Türk insanının hayatının 'sudan ucuz' olduğunu ortaya koyarken; sağlıkçılar da, damacanaların kendisinde bulunan Bisfenol A (BPA) adlı kimyasal maddenin kanser başta olmak üzere, kısırlık, cinsel fonksiyonlarda bozukluk, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açtığını vurgulamıştı.

KENDİLERİ İMHA EDECEK
Halkın içme suyunda ölümcül bakterilerin tespit edilmesi üzerine TAKVİM'e açıklama yapan Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, ceza verilen firmaların hem kaynaklarının hem de tesislerinin güvenli olmadığını, bu nedenle üretimlerinin durdurulduğunu söyledi. Yetkili, şu bilgileri verdi: "Firmalar kaynakların çevresinde insan yerleşimi, hayvan giriş-çıkışını engelleyen önlemler alacak. Hijyeni sağlanacak. Ayrıca ceza verilen bu firmalar, piyasadaki sorunlu sularını kendileri imha edecek. Sular toplatılarak bakanlık yetkilisi gözetiminde imha edilecek."