Soda tartışması

Maden suyu üreten Beypazarı, içeriğindeki bor elementinin doğurganlığı etkilediği gerekçesiyle İsviçre’de yasaklandı. Firma ise “İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB ülkelerinde ise 1’e 5” açıklamasını yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2024 Güncelleme 17 Nisan 2024, 07:01
Soda tartışması

İÇİNDEKİLER

İsviçre, Ankara Beypazarı merkezli ve yaklaşık 67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı Karakoca firmasının bir ürününün içeriğinde tespit edilen bor elementine atıfla yasaklama kararı verdi. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi açıklamasında, "Bor elementi yeraltı sularında ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da doğal olarak bulunuyor. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı bozduğundan şüpheleniliyor. Bu nedenle, uzun vadeli bir sağlık riski göz ardı edilemez" dedi.

'SAĞLIK İÇİN BOR TÜKETİLİYOR'
Beypazarı Soda yetkilisi ise "Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1'e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1'e 5. Amerika'dan Avustralya'ya, Hollanda'dan Belçika'ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre'ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN