'Cilt'ten tehlikeli!

Cildi güzelleştirmek için makyaj ürünleri kullanılıyor. Ancak üst üste kullanımı erken yaşlandırıyor. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, "40'lı yaşlarda başlaması gereken cilt bariyeri 18'li yaşlarda çöküyor" diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Nisan 2024 Güncelleme 15 Nisan 2024, 07:00
’Cilt’ten tehlikeli!

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda özellikle sosyal medyada trend haline gelen türlü türlü cilt ya da makyaj ürünlerinin üst üste kullanımına dair paylaşımlar artıyor. Bunun etkisiyle de henüz 18'li yaşlardaki gençlerin cilt bariyerleri çöküyor.

Dermatoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, cilt bakımı ya da makyaj için onlarca çeşit temizleyici, krem, cilt serumu, fondöten, kapatıcı vb makyaj malzemesi kullanımının, 40'lı yaşlarda başlaması gereken cilt bariyerindeki bozulmayı, çok daha erken yaşlara taşıdığını kaydediyor. "Günde 6-8 ürün kullanan genç kızlar var.

En ağır tablolardan biri atopik egzama dediğimiz egzama benzeri kabuklu, kepekli, kaşıntılı bir cildin oluşması. İkincisi de kistik akne dediğimiz, nohut/fındık büyüklüğüne dahi ulaşabilen abartılı sivilcelerle giden aknelerin ortaya çıkması. Daha uzun süreli, daha ciddi, daha üst seviyedeki ilaçları kullanmamız gereken tedavi tablolarıyla karşı karşıya kalıyoruz bu sefer" diyor.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Pelin Koçyiğit, "Cildi güzelleştiren mucizevi krem yok. Her gün güneş kremi kullanılmalı. Makyajla uyunmamalı. Gözenekleri kapatan fondötenler sürülmemeli. Cilt nemsiz bırakılmamalı" diye konuştu.
Burcu ŞEN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN