Çözüm Irak değil

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra Irak’a bir ziyaret gerçekleştirecek. İki ülke arasında, terör örgütü PKK’ya yönelik önemli adımlar atılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2024 Güncelleme 12 Nisan 2024, 07:01
Çözüm Irak değil

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan'da Irak'a bir ziyaret gerçekleştirecek. 12 yıl sonra yapılacak ziyarette, en önemli konu başlığı ise terörle mücadele olacak. Ziyaret öncesinde mart ayında Bağdat'ta yapılan Güvenlik Mekanizması toplantısı sırasında PKK'nın Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından Irak'ta "yasaklı örgüt" ilan edilmesi büyük bir adım olarak değerlendirilmişti. Erdoğan'ın ziyaretinde, terörle mücadelede bu gelişmeyi tamamlayıcı nitelikte yeni adımlar atılması planlanıyor.

ORTAK MERKEZ
Erdoğan, seçimden önceki son Kabine toplantısı açıklamasında "Bu yaz Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız. Bölgedeki herkesi kendilerine de açıkça söylediğimiz bu güvenlik stratejimize saygılı olmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde ortaya çıkacak gerilimlerin sebebi kendileri olacaktır" uyarısında bulunmuştu. Ziyarette PKK'ya yönelik müşterek hareket edilmesi, Türkiye ve Irak'ın "ortak operasyon merkezi" kurması, Irak-Suriye sınırları arasında terör unsurlarının geçişinin önlenmesi gibi konuların da masaya yatırılması bekleniyor. Ayrıca, iki ülke arasında ticaret, enerji, sağlık, su, tarım, ulaştırma, sınır kapılarının işletilmesi gibi çeşitli alanlarda işbirliğine gidilmesini öngören bir çerçeve anlaşması hazırlığı da yapılıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN