4 büyük kulubümüz şimdiden yeni sezonun transfer çalışmalarına başlamış durumda... Fakat UEFA ile yapılan Finansal Fair Play anlaşmaları herkesin kafasını karıştırıyor... Kulüplerimizin yaptığı anlaşmanın koşullarıyla ilgili herkes farklı şeyler söylüyor. Peki 4 büyükler nasıl transfer yapacak? Ne gibi kısıtlamalar mevcut? Transfer yapmak için oyuncu satmak gerekiyor mu? UEFA'dan ceza gelebilir mi? Yeni sezon öncesi tüm soru işaretlerini TAKVİM ortadan kaldırıyor.
FENERBAHÇE
1-Anlaşma 2019-2020 sezonunun sonuna kadar. Bu süreç içinde UEFA listesine dahil edilebilecek yeni oyuncu transferlerinde net transfer geliri şartı bulunuyor
2-F.Bahçe'nin transfer yapması için elindeki oyuncuları satıp gelir elde etmesi gerekecek. Kiralık oyuncu transferinde de şartlar değişmiyor. Yine transfer geliri elde etmek zorunlu tutuluyor
3-Başka bir sezondan bütçe aktarımı söz konusu değil. Yani yeni sezon öncesinde Fenerbahçe'nin transfer bütçesi 'sıfır'.
4-Başa baş (break-even) kriterlerine göre 2017-18'de kulübün futbol gelirlerinde maksimum zarar 10 milyon Euro olabilir.
GALATASARAY
1-Transferde herhangi bir bonservis sınırlaması yok. Yani bonservisiyle veya kiralık olarak oyuncu almak için futbolcu satıp gelir elde etmesi gerekmiyor
2-Fakat yıllık 65 milyon Euro 'çalışanlara sağlanan fayda' sınırı bulunuyor. Bunun içinde futbolcu-teknik kadro yıllık ücretleriyle beraber; primler, vergiler ve ev-araba kiraları bile var.
3-UEFA 3 yıl için maksimum 30 milyon Euro zarara izin veriyor. Ama Mayıs 2017 itibariyle 2 yıl 9 aylık zarar tam 117 milyon Euro.
4-Yeni bir ceza gelmemesi için UEFA ile kesinlikle yeni bir protokol imzalamansı gerekiyor. Görüşmeler başlamış durumda.
BEŞiKTAŞ
1-Anlaşma 2018-2019 sezonunun sonuna kadar. Bu süreç içinde UEFA listesine dahil edilebilecek yeni oyuncu transferlerinde net transfer geliri şartı bulunuyor.
2-Beşiktaş'ın transfer yapması için elindeki oyuncuları satıp gelir elde etmesi gerekecek. Kiralık oyuncu transferinde şartlar değişmiyor. Yine transfer geliri elde etmek zorunlu tutuluyor
3-Başka bir sezondan bütçe aktarımı söz konusu değil. Yani yeni sezon öncesinde Beşiktaş'ın da transfer bütçesi 'sıfır'.
4-Futbol gelirleri bu sezon maksimum 10 milyon Euro zarar verebilir. Fakat 9 ayda yaklaşık 1 milyon Euro kar açıklandı.
TRABZONSPOR
1-Yapılan protokol 2018-2019'a kadar... Kulübün bonservis sınırlaması bulunmuyor. Yani transfer yapmak için oyuncu satarak transfer geliri elde etmesi gerekmiyor.
2-Trabzonspor 2016-2017 sezonu itibariyle çalışanlara sağlanan fayda toplamının toplam gelirlere oranını sınırda tutmak zorunda. Bu oran da kurallara göre yüzde 70'le sınırlı.
3-Yani Trabzonspor'un 100 milyon lira geliri varsa futbolculara ve teknik ekibe ödenen ücret toplamı 70 milyon lirayı aşamaz.
EN İYİ TABLO BEŞİKTAŞ'TA!
4 büyük kulübe bakıldığında UEFA şartlarını en iyi yerine getiren kulüp Beşiktaş... Fakat Siyah- Beyazlılar'ın da öz kaynağı tükeniyor ve borçları da sürekli artıyor. Yani tehlike geçmiş değil.
'BOMBA' TRANSFER ZOR!
4 büyükler için artık har vurup harman savurma devri sona erdi. Bundan sonra ayaklar yorgana göre uzatılmak zorunda
EN FAZLA MAAŞ KAPTAN ONUR'A
Maaş bütçesine çok dikkat etmek zorunda olan Trabzonspor, Onur'a yıllık 2.2 milyon Euro ödüyor.
ABOUBAKAR BÜYÜK SORUN
Oyuncu almak için gelir elde etmek zorunda olan Beşiktaş'ta Aboubakar'ın transferi can sıkabilir
PODOLSKİ RAHATLATACAK
G.Saray, Podolski'nin gidişiyle maaş bütçesinde, vergi ve masraflarla birlikte önemli bir boşluk açacak.
KANARYA'DA UMUT KJAER
Fenerbahçe yönetimi, Simon Kjaer'i iyi bir rakama satarak transfer bütçesi oluşturmayı hedefliyor
KULÜPLERİMİZİN DURUMU İÇLER ACISI
Dört büyük kulübümüzün mali verilerine baktığımızda durumun içler acısı olduğu görülüyor. Bu açıdan UEFA uyguladığı protokoller kapsamında kulüplerimizi denetim altında tutmak istiyor. Bu konuda da son derece haklı. Kulüplerimizin 9 aylık mali dönemde zarar toplamı 409 milyon Euro'yu bulmuş. Sadece Beşiktaş'ın durumunu biraz düzeltmeyi başardığını ve kara geçtiğini görüyoruz. Fenerbahçe ve Trabzonspor geçen yıl başlayan protokollerinde belirtilen şartlar dışında kaldı ve hedeflerini tutturamadı. Bu yüzden UEFA'nın men tehlikesi devam ediyor. Galatasaray'ın son dönemde gördüğü zarar ise tarihi rekor seviyesinde. Özbek yönetiminde geçen son 3 yılda toplam zarar 125 milyon Euro'ya ulaşmış. Kulüplerimizin toplam negatif öz sermayesi yaklaşık 1.5 milyar Euro; finansal borçlar toplamı ise 1.9 milyar Euro seviyesinde. Oysa kulüplerin bu tutarda varlıkları dahi bulunmuyor. Sadece Beşiktaş'ın protokol hükümlerine uyabildiği bu ortamda diğer takımların da bir an önce bu taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor. Yoksa yeni yaptırımlar kapıya dayanmış durumda.(Volkan YILMAZ)
ARAPLAR'A FFP ÖNLEMİ
Kulüp sahiplerinin veya yöneticilerinin sponsor olmaları belirli şartlara bağlanmış durumda. Buna göre toplam gelirin maksimum yüzde 30'u kadar sponsorluk verilebiliyor. PSG ve M.City'nin durumu buna en büyük örnektir. Aslında bu kulüplerin gelirlerinde sıkıntı yok. Ancak bu gelirler sponsorluk kapsamında 'futbol' geliri sayılmadığı için bu kulüpler sınırlamaların altında kaldılar.
ONUR ÖZKAN/ TAKVİM ÖZEL