Şık alternatif

Gençler geleceğini şıklıyor. Bazıları binlerce TL verip, özele gidiyor. Yurt dışındaki okullar ise harç fiyatına öğrenci alıyor. Örneğin Barcelona Üniversitesi gibi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2013 Güncelleme 18 Temmuz 2013, 00:00
Şık alternatif

İÇİNDEKİLER

Eğitim sistemindeki belirsizlikler, herkesi gerdi. Öğrencisi velisi, bir sınavdan ötekine kilitlendi. YGS, LYS derken bir yaz da üniversite derdiyle geçti. Çocuğunu şehir dışına göndermek istemeyen velilerin ikinci alternatifi ise özel üniversitelerdi. Ancak özellerin fiyatı, "Pes" dedirtti. İşte veliler ve gençler kara kara düşünürken yurt dışındaki okullar da yeni bir seçenek haline geldi. Avrupa'nın iyi üniversitelerinin yıllık eğitim ücretleri şaşkınlık yarattı. Örneğin Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi'nin öğrencilerden talep ettiği yıllık ücret sadece bin 400 euro (yaklaşık 3 bin TL). İtalya'daki Bologna Üniversitesi'nde okumak isteyenlerin ödediği yıllık ücret ise bin 500 euro (3 bin 500 TL).

YABANCI DİL AVANTAJI
Bu arada eğitim uzmanları, yurt dışındaki birçok eğitim kurumunun kesinlikle kar düşünmediğini belirtiyor. Söz konusu uzmanlar, "Yurt dışında okumak, öncelikle yabancı dil konusunda avantaj sağlıyor. Farklı kültürleri görmek için de önemli" diyor.

YABANCI OKULLAR
BARCELONA ÜNİVERSİTESİ: 500 Euro
FRANKFURT ÜNİVERSİTESİ: 300 Euro
OSLO ÜNİVERSİTESİ: 300 Euro.
HUMBLOT ÜNİVERSİTESİ (BERLİN): 300 Euro
MÜNİH ÜNİVERSİTESİ: (Yıllık) Bin 400 Euro
BOLOGNA ÜNİVERSİTESİ: (YILLIK) Bin 500 Euro

YERLİ OKULLAR
SABANCI ÜNİ.: 33 bin TL
KOÇ ÜNİV.: 33 bin 500 TL TIP FAKÜ. 46 bin 200 TL
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ: 18 bin TL TIP Fakültesi 24 bin TL
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ: 20 bin 800 TL
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ: 22 BİN 500 TL
BAHÇEŞEHİR ÜNİ.: 24 bin 750 TL

ÇALIŞMA İMKANI
Yurt dışındaki üniversiteler, öğrencilerine sadece okul değil iş imkanı da sunuyor. Almanya, İngiltere ve Fransa'yı tercih eden öğrenciler, isterlerse yarı zamanlı işlerde çalışma imkanı kazanıyor.

SOSYAL ÖĞRENCİ
Farklı ülkelerdeki yabancı okulların sosyal kulüpleri de öğrencilerin çok sayıda aktiviteye katılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca herhangi bir projenin onaylanması halinde öğrencilere burs imkanı da veriliyor.