VIP belde

Antalya'nın dev turizm ilçeleri yanında adı sanı duyulmamış olan İbradı, Türkiye'ye hizmet ediyor. 300'ün üzerinde bilim insanı, bu şirin kasabada doğup büyüdü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Eylül 2012 Güncelleme 27 Eylül 2012, 00:00
VIP belde

İÇİNDEKİLER

Antalya'nın İbradı İlçesi, geçtiğimiz 100 yıl içinde yetiştirdiği değerlerle tarih kitaplarında yerini aldı. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde 'taşlık ve çalılık olduğu için ulaşamadım' dediği İbradı, uzun yıllar belde olarak yönetildi. Antalya'nın dev turizm merkezi olan ilçelerinin yanında adı pek duyulmamış küçücük bir dağlık yerleşim yeri olana İbradı, 1990'da ilçe yapıldı. Önce 18 köy bağlıydı ama zamanla 14 köy bu ilçeden ayrılınca şu an yalnızca 4 köyü kaldı. Şu anda toplam nüfusu 13 bin olan ilçede 1900'den bu yana "VIP" insanlar çıktı. Tarihi evleri ve kültür mirasıyla da dikkat çeken ilçede, okuma yazma oranı yüzde 100'e ulaşmış durumda.

PROF., SİYASETÇİ, HUKUKCU
İşte bu ilçede yetişmiş ünlülerimiz: Halit Nazmi Bey 1897 yılında İbradı'da doğdu, 1946 seçimlerinden sonra kurulan CHP kabinelerinde maliye bakanlığı yaptı. CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay'ın ailesi İbradılı'dır. İbradılı Mekki Keskin ve Ziya Keskin Bey'ler de Konya Milletvekilliği yaptılar. Bursa'nın en zengin işadamlarından ve aynı zamanda Bursa milletvekiliği de yapmış olan Faik Yılmaz İpek de bu küçük kasabının yetiştirdiği isimlerden. Kandilli Rasathanesini yaşatıp geliştiren Prof. Osman Sipahioğlu da, bu ilçenin yetiştirdiği ender insanlardan biridir. Türegün ailesi İbradılı'dır. Hazım Türegün 1952'de Danıştay başkanlığına seçildi.

ORHAN PAMUK'LA EVLENDİ
Torun Ayşe Türegün ise Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'la uzun süre evli kaldı. Prof. Dr. Muammer Aksoy da İbradı doğumludur. Muammer Aksoy'un kardeşi Prof. Muzaffer Aksoy da Türk tıp tarihine geçmiş bir doktordu. CHP'li Kasım Gülek ile DSP'li Tayyibe Gülek de bu şirin kasabanın ünlülerindendir. Ünlü iktisat Prof. Korkut Boratav ve ilk doktorlarımızdan Müeyyet Boratav da İbradı İlçesi'ne kayıtlıdır. Dünyaca ünlü moda devimiz Zeki Başeskioğlu da bu ilçedendir. Kısacası bu "Taşlı ve çalılıklı" ilçe, 24 milletvekili ve 7 bakanla birlikte çok sayıda işadamı, bilim adamı ve hukukçu yetiştirdi. "Bu başarı nereden geliyor" sorusuna cevap bulmak için, sosyolog ve araştırmacıların bu kasabayı ziyaret etmesi gerekiyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI
Ali (Hüsrev) Bozer de, İbradı'nın yetiştirdiği önemli siyasetçilerden biridir. Pdof. Bozer, Başbakan yardımcılığı ve devlet bakanlığı yaptı. Kardeşi Prof. Yüksel Bozer ise uzun yıllar Hacettepe Üniversitesi'nin rektörlüğünü yaptı. Bayındırlık eski Bakanı Safa Giray da İbradı doğumludur. Diyarbakır Milletvekili Kamil Tayşi, Niğde Milletvekili Asım Eren, Bilecik Milletvekili Ahmet Esen ve Ali Esen'in yanı sıra Kayseri Milletvekilleri Reşit Turgut Yusuf Ziya Turgut da İbradılı milletvekillerinden.

YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLER
* Hukukçu 109
* İdareci 58
* Tıp doktoru 55
* Mimar-mühendis 40
* Subay 21
* Maliyeci 15
Bu mesleklerden milletvekili ve bakan olanların sayısı 24, profesör olanlar 21, Yargıtay Danıştay, Sayıştay başkan ve üyesi olanların sayısı da 25 kişidir.