EL KONULUYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gerekli tedbirleri almayan, zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank'a el koydu. 30 Kasım 2001 günü Toprakbank Genel Müdürlüğü'ne Cemalettin Hasdemir atandı. 2001'in ilk 9 ayında 122 trilyon 839 milyar lira zarar açıklayan Toprakbank'ın özkaynakları 37 trilyon 841 milyar lira eksiye düşmüştü. Bu rakam, banka sermayesinin yetersizliği, diğer bir deyişle iflası anlamına geliyordu. Bankaya atanan yeni yönetim, 15.8.2002'de mahkemeye gönderdiği dilekçesinde bankanın 30.11.2001 tarihi itibarıyla 1.3 katrilyon lira zarara uğratıldığı belirtti. Dilekçede şu tespitler vardı: "Toprakbank'ın içi hem ana bankadan grup kredileri kullandırılarak, hem de Toprak Off Shore kullanılarak boşaltıldı. Toprakbank Off Shore Limited, gruba para aktarmak için kuruldu. Banka şubelerinden Toprakbank Off Shore için toplanan mevduat grup şirketlerine teminatsız kredi olarak verildi. Bu yolla gruba 131 milyon dolar, 133 milyon Alman Markı ve 285 trilyon lira kredi kullandırdı. Aktardığı kredilerden yüzde 56'sı geri ödenmedi. Aktarılan krediler, yabancı kaynak gibi gösterilerek Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu yükümlülüğünden de kaçınıldı. 56 kredi dönmedi. Dilekçede toplam 19 kişi hakkında kaynak aktarmak iddiaları ile dava açılması, zararın 874 trilyon 382 milyar liralık kısmının bu kişilerden tahsil edilmesi istendi."
MÜSTEŞAR İLGİSİ
Kendisinden 39 yaş küçük Özlem Özkan'la evlenerek gazetelerin magazin sayfalarını dolduran Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak, Cannes'da genç eşiyle balayı yaparken, Hazine eski Müsteşarı Yener Dinçmen de Toprakbank'taki yönetim kurulu başkanlığı odasına yerleşti. Halis Toprak, 6 yıl içinde arka arkaya üç müsteşarı da transfer etti. 1993'ten beri Hazine müsteşarlığı yapmış bürokratları Toprakbank'a Yönetim Kurulu Başkanı yapan Halis Toprak, yine aynı hızla bu müsteşarları elinden kaçırmıştı. Bunun gerekçesi olarak Halis Toprak'ın eski hazine müsteşarı, yeni banka yönetim kurulu başkanlarının işlerine çok fazla müdahale ettiği iddia edilmişti. Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez bu görevinden ayrıldıktan sonra Toprakbank'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gelmişti. Mahfi Eğilmez daha sonra oradan ayrılıp Doğuş Grubu'nda görev aldı. Ocak 1998'de Toprakbank Yönetim Kurulu Başkanı olan Mahfi Eğilmez, Mart 99'da bu görevinden istifa etti. Eğilmez, Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı, Maliye Müfettişi, Hazine KİT Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı, Dünya Bankası Türkiye Guvernörlüğü Vekilliği, Washington Büyükelçiliği, Ekonomi ve Ticaret Başmüşavirliği, Hazine Müsteşarlığı yapan değerli bir bürokrattı. Mahfi Eğilmez'den sonra boşalan Toprakbank Yönetim Kurulu Başkanlığı'na bu sefer de Hazine'deki müsteşarlık koltuğunu boşaltan Yener Dinçmen getirildi. Dinçmen, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı, Müsteşar Yardımcılığı, Başbakanlık Başdanışmanlığı, Başbakanlık Müşavirliği, İlaç İşverenler Sendikası Genel Sekreterliği, Ziraat Bankası Genel müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı görevlerinde bulunmuştu.
YILDIRIM AKTÜRK GELDİ
Rahmetli Turgut Özal, DPT Müsteşarı olarak 1966 yılında devlet bürokrasisinin zirvesinde yer alır. Devlet Planlama Teşkilatı'nda iyi yetişmiş, bilgili ve tecrübeli uzmanlar vardır. Turgut Özal, bir okul niteliğindeki teşkilatın kadrosunu daha da genişletir, genç ve bilgili çok sayıda uzmanı da kadroya katar. O yıllarda DPT'nin, Yılmaz Ergenekon, Ekrem Pakdemirli, Onur Kumbaracıbaşı, Nejat Ölçen, Hasan Celal Güzel, Hikmet Çetin, Vehbi Dinçerler, Agâh Oktay Güner, Güngör Uras, Mehmet Aydın, Yıldırım Aktürk, Yılmaz Karakoyunlu, Mahir Barutçu, Kutlu Savaş, Kâzım Oksay, Nevzat Yalçıntaş, Yusuf Bozkurt Özal, Hüsnü Doğan, Ekrem Ceyhun, Sevil Korum, Birgen Keleş, Erol Çevikçe, Şadi Pehlivanlıoğlu gibi sonraki yıllarda politikada ve devlet yönetiminde önemli görevler üstlenecek seçkin bir uzman kadrosu vardır.
'İMTİHAN YILI OLACAK'
Yıllar sonra Yıldırım Aktürk, DPT müsteşarı oldu. DPT'den ayrıldıktan sonra Yıldırım Aktürk, Toprakbank'ın başına geçti. Toprakbank'ın 2000 yılında başında bulunan Aktürk, bankaya el konmadan önce şöyle konuşuyordu: "2000 yılı bütün bankacılık sektörü için bir 'imtihan yılı' olacak. Toprakbank'ta denetim mekanizmalarını güçlendiriyoruz. Bünyeye taze kan gelmesi ve mali yapımızı güçlendirmek için bazı çalışmalar yapıyoruz. Aklımızın bir köşesinde de gayrimenkul yatırım ortaklığı projesi duruyor. Şubeler cephede oyuncular gibi. Onları hergün yönlendirmeniz gerekiyor. Bu sistemleri baştan aşağıya gözden geçiriyor. Havadan para kazanma dönemi kapanıyor. Hergün virajlı bir yolda gidiliyor gibi. Direksiyondaki şöförün çok uyanık, her an tetikte olması lazım.''