200 bin gence iş

İŞKUR, bu yıl en az 200 bin genci iş başı eğitiminden yararlandıracak. Gençler hem meslek edinirken hem de 1 yıllık eğitim süresince ayda bin 300 lira alacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2016 Güncelleme 25 Nisan 2016, 00:00
200 bin gence iş

İÇİNDEKİLER

Hükümet, her yıl 1 milyon gence istihdam için iş başı eğitim programlarında yıl sonu hedefini büyüttü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) bu yıl en az 200 bin işsiz veya öğrenciyi iş başı eğitiminden yararlandıracağını belirtirken, katılımcılara günlük asgari 50 lira ödeme yapıldığını söyledi. İŞKUR, bu yılın ilk 3 ayında işyerlerinde iş başı eğitimi programına katılanların yaklaşık yüzde 80'ini işe yerleştirdi.

3.3 MİLYAR AKTARILACAK
İşverene nitelikli eleman kazandırmada önemli rol üstlenen 'iş başı eğitiminde' adeta talep patlaması yaşanıyor. Hükümetin süreyi uzatması, bankalar, sendikalar, meslek birliklerine de faydalanma fırsatı getirmesi ile birlikte başvurularda ciddi artış yaşandı. Bu program kapsamında işe alınanlara İşsizlik Fonu'ndan aylık bin 300 lira ödeme yapılıyor. Geçen yıl yaklaşık 160 bin kişinin yararlandığı bu programa katılanlar için 1 milyar 328 milyon lira maaş ödemesi yapıldı. Bakan Soylu, iş başı eğitim programına katılacaklar için 1 yıl maaşlarının devlet tarafından ödenmesinin maliyetinin yaklaşık 3.3 milyar lira olduğunu bildirdi.

DAHA HIZLI İŞ BULUYORLAR
Bakanlık verilerine göre: programa katılanların yüzde 60'ı yaklaşık 4 ayda daimi işe yerleşebiliyor. Programdan yararlanmak isteyenlerin öncelikle İŞ- KUR'a başvurması gerekiyor. Program kapsamında işyerlerinin yaptığı harcamalar da vergi matrahından düşülülüyor. Eğitimi bitiren gençleri 3 ay içinde işe alan işverenlerden 42 aya kadar sigorta primi alınmıyor.

KIDEM TAZMİNATI MASADA
Bakan Soylu, kıdem tazminatı çalışmalarıyla ilgili, tüm paydaşlarla görüşülerek ortak bir mutabakatı sağlayabilecek adımları atacaklarını söyledi. Kıdem tazminatı meselesinin uzun zamandan beri tartışıldığına işaret eden Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımız'ın talimatları, Sayın Başbakanımız'ın yönlendirmeleri sonucunda 64. Hükümet'in bu konudaki kararı şudur; özellikle biz tüm paydaşlarımızla birlikte yani işçi ve işveren sendikalarımız, toplumumuzun diğer kesimleri, özellikle bu konudan etkilenen sessiz çoğunluk ile görüşerek ortak mutabakatı sağlayabilecek bir adımı atarak, bu konuda belirleyicilik ortaya koymayı düşünüyoruz. Her 100 kişiden 14'ü tazminatını alabiliyor."

Hazal ATEŞ