Keçi sütünde liderlik bizde

Küçükbaş hayvan sayısında lider olan Türkiye, soğuk zincir sayesinde koyun ve keçi sütü üretiminde de birinci olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2012 Güncelleme 29 Mayıs 2012, 00:00
Keçi sütünde liderlik bizde

İÇİNDEKİLER

Süt tüketiminde dünyanın gerisinde kalan Türkiye, üretimde öncü konumda bulunuyor... İzmir Çeşme'de düzenlenen Süt Zirvesi'nde süt ile ilgili önemli konular masaya yatırıldı. Zirvede konuşan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, koyun ve keçi sütünün soğuk zincire alınması için illerde birliklerin ve kooperatiflerin hizmet vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin koyun ve keçi sütü üretiminde lider ülke olabileceğini belirten Türer, şunları kaydetti: "Dünyada ve Türkiye'de koyun-keçi sütü ürünlerine talep katlanarak artıyor. Küçükbaş hayvan sayısı bakımından Türkiye şu anda lider bir ülke. Ancak hayvan hastalıkları ve sütün kalitesi nedeniyle yeteri kadar ihracat potansiyelini değerlendiremiyoruz."

AB STANDARDINDA...
Türkiye'de ilk kez koyun ve keçi sütü soğuk zincir projesini yaşama geçirdiklerini anlatan Türer, İzmir'de AB standartlarında süt topladıklarına dikkat çekti. Özer Türer, "Türkiye koyun ve keçi sütünü soğuk zincire almayı başarırsa ve hastalıklarla mücadele ederse 2023 yılında koyun ve keçi sütü üretiminde lider ülke olacaktır" dedi.

KEÇİ PEYNİRİ DÖNERİNE BAKAN EKER'DEN TAM NOT
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çeşme'de düzenlenen Süt Zirvesi'ne katıldı. İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Bakan Eker'e keçi peyniri döneri ikram etti. Eker, tam not verdiği keçi peyniri dönerini, Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı Richard Doyle'ye tattırdı. Keçi peyniri döneri yabancı konukların da ilgisini çekti.