Biz değil siz kaybettiniz

Buenos Aires'teki yarış nefesleri kesti... İlk oylamada Madrid'i geçen İstanbul, finalde Tokyo'ya kaybetti. Japonlar 60 oy alırken 36 oyda kalan İstanbul, hayalini erteledi. Sosyal medyada ise 'Biz değil onlar kaybetti. Bu güzelliği kaçırdınız' yorumları yapıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2013 Güncelleme 08 Eylül 2013, 02:16
Biz değil siz kaybettiniz

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunlarını düzenleme hayali bir kez daha gerçekleşmedi. IOC yetkilileri 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı Tokyo'nun düzenleyeceğini açıkladı. İlk yapılan oylamada 98 üye oy kullandı ve Tokyo bu oylamada 46 oy alırken Türkiye ve İspanya 26'şar oy aldılar. Bunun üzerine yetkililer, "İstanbul ve Madrid arasında bir eşitlik var ara vereceğiz" şeklinde konuştu. İkinci oylamada İstanbul 49, Madrid 45 oy alınca Tokyo ve İstanbul finale kaldı.

JACGUES ROGGE KAZANAN KENTİ AÇIKLADI
Bu dakikadan sonra Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te Hilton Otel'de nefesler tutuldu ve herkes 2020'yi kimin alacağını beklemeye başladı. Evsahibi kenti açıklayacak IOC Başkanı Jacgues Rogge kürsüye geldikten sonra salondakiler önce olimpiyat marşını dinledi. Ardından Rogge kazanan kentin Tokyo olduğunu açıkladı.

JAPON HEYETİ BÜYÜK BİR SEVİNÇ YAŞADI
İkinci tur oylamaya 96 delege katılırken Japonya'nın 60, Türkiye'nin de 36 oy aldığı ortaya çıktı. Sonucun açıklanmasının ardından Japon 2020 heyeti büyük bir sevinç yaşadı ve herkes birbiriyle sarmaş dolaş oldu. Olimpiyatlar için çok iyi bir çalışma yapan İstanbul 2020 heyeti ise bu sonuçtan sonra çok büyük üzüntü yaşadı.

3 KENT FAIR-PLAY RUHUNA UYGUN DAVRANDI
Sonucu açıklayan IOC Başkanı Jacgues Rogge, Tokyo'nun oylamayı kazanmasını açıklamasından sonra yaptığı açıklamada, "Üç kente de çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Tokyo, İstanbul ve Madrid fair play biçimde çalıştı. Bu da çok önemli bir unsurdur. Kazanan Tokyo'yu da tebrik ediyorum" diye konuştu.

GELECEĞE IŞIK TUTAMADI
"Geleceğe ışık tut" sloganıyla yola çıkan Madrid ilk oylamada Türkiye'ye elendi. Olimpiyatlara 4 kez aday olan başkent Madrid, İstanbul'a 49-45 yenilerek yarış dışı kaldı ve olimpiyat yapma şansını kaçırdı. İlk kez 1972 yılında olimpiyata talip olan Madrid bu oyunları Münih'e kaptırmıştı. Londra'nın evsahipliğinde yapılan 2012 Olimpiyatları'na da aday olan Madrid bu kez oylamanın 3. turunda elenmişti. 2016'yı da Rio Janeiro'ya kaptıran Madrid dün de yarış dışı kaldı.

TÜRK HEYETİNDEN ETKİLİ SUNUM
İlk sunumu İstanbul 2020 heyeti yaptı. Heyet İstanbul hakkında çok çarpıcı ve etkili bir sunum gerçekleştirdi. Salonu dolduran üyeler bu sunumdan etkilendi. Sunumun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililer kutlandı.

PRENSLERDEN ÇIKARMA
IOC Genel Kurulu'nun Buenos Aires'teki açılışına İspanya Prensi Felipe ve eşi prenses Letica, Japon prensesi Masako, İngiltere prensesi Anne katıldı. Böylece Arjantin 14 yıllık bir aradan sonra ilk kez kraliyet ailesine mensup biri resmi olarak yer aldı. Prensler için Arjantin polisi özel güvenlik önlemleri alındı.

2500 GAZETECİ HABER İÇİN TER DÖKTÜ
Aday ülkelerden gelen gazete ve televizyon çalışanlarının yanı sıra dünya medyasının da ilgiyle izlediği Arjantin'deki olimpiyat oylamasını yaklaşık 2500 medya mensubu takip etti. Türkiye'den ise 200'e yakın gazete ve televizyoncu görev başındaydı.

TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDERiM
İstanbul 2020 Yaz Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat seçimden sonra Türk halkına teşekkür etti.

DESTEK
Arat, "Kazanamadık ama rakiplerimiz güçlüydü. Türkiye konuşuldu. Ülkemiz birlik ve beraberliğini kaybetmemeli" dedi.

5 KEZ ADAYDIK AMA KAZANAMADIK
Türkiye bugüne kadar 5 kez aday oldu, 3 kez oylamaya katıldı ama yine de kazanamadı. 2000'de ilk adaylığı gerçekleştirdik. 2004'te aday olduk. 2008'te 4. olup elendik. 2012'de aday adaylığıyla yetindik.

MÜKEMMEL SUNUMDU
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Rogge İstanbul'un muhteşem bir sunumla tanıtıldığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da tebrik eden Rogge olimpiyat hazırlığındaki başarıları nedeniyle Başbakan Erdoğan'a bir diploma verdi.