Türk futboluna CAS gevşetici!

UEFA'dan gelen 'hızlı yargılama' talebi F.Bahçe tarafından kabul edilince tedbir kararı geri çekildi... Sarı-Lacivertliler bugün Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu kurasında yer alacak... Fakat bu kararın çok büyük riskleri de var. Eğer Fenerbahçe ilk ön elemeyi geçemez, CAS'taki davasını da kazanamazsa bu sezon Avrupa'ya katılmış sayılacak ve cezası seneye başlayacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2013 Güncelleme 19 Temmuz 2013, 01:39
Türk futboluna CAS gevşetici!

İÇİNDEKİLER

UEFA sürecinden büyük darbe yiyen Türk futbolu için dün sevindirici bir haber geldi... Önceki gün Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuran Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın itirazları sonuç verdi. UEFA iki kulübümüzün üzerindeki tedbiri kaldırdı ve yeniden Avrupa yolunu açtı. Hızlı yargılama sürecini başlatan CAS, 21 ve 23 Ağustos'taki duruşmaların ardından 28 Ağustos'da Fenerbahçe, 30 Ağustos'ta Beşiktaş'la ilgili kararını verecek. Peki bu sürpriz gelişme nasıl yaşandı? İşte yanıtı: Fenerbahçe'nin CAS'a yaptığı yürütmeyi durdurma talebinin ardından dün sabah UEFA'dan Sarı-Lacivertli kulübe bir mektup geldi. Mektupta "CAS'ta hızlı yargılama sürecinin başlatılmasını istiyoruz" deniyordu. UEFA, F.Bahçe'nin olumlu yaklaşımı sonrası CAS'a yapılan başvuruya itiraz etmedi. Fenerbahçe, CAS'ın yürütmeyi durdurduğunu açıkladı. Fakat CAS, kararın UEFA ile kulüplerin anlaşması sonrası alındığını belirtti. Sonuç itibariyle Fenerbahçe bugün 13.00'te Nyon'da yapılacak Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu kurasına yeniden katılma hakkı kazandı. Beşiktaş da 9 Ağustos'ta UEFA Avrupa Ligi play-off turu kurasında yer alacak. Fenerbahçe eğer iki ön eleme turunu da geçer, ayrıca CAS'taki davayı da kazanırsa Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanacak. Fakat Sarı-Lacivertliler'in ön elemede elenmesi durumunda işler karışacak.

CEZANIN 3 YILA ÇIKMA TEHLİKESİ VAR!
Fenerbahçe bugünkü kurada belli olacak rakibine elenir, CAS'taki davayı kaybederse UEFA'nın verdiği 2 yıllık ceza önümüzdeki sezondan itibaren geçerlilik kazanacak. Yani Kanarya'nın cezası 3 yıla çıkacak. Fenerbahçe iki ön elemeyi de geçer, CAS davasını kaybederse gruplara kalamayacak fakat 1 yıllık cezasını çekmiş olacak. Bu durumda Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak Bursaspor katılacak.

TAZMİNAT TALEP EDİLEMEYECEK!
UEFA ile yapılan anlaşma sonrasında Fenerbahçe, CAS'taki davasını kazanırsa tazminat elde edemeyecek. Bunun nedeni ise Sarı-Lacivertli kulübün üzerindeki tedbirin kalkması ve ön elemelerde mücadele edecek olması. Fakat F.Bahçe yönetimi bu riski göze alarak hızlı yargılama sürecine geçilmesini kabul etti.

BURSASPOR DA CAS'A GİTTİ
Öte yandan dünkü sürpriz gelişmelerin ardından Bursaspor da bir açıklama yaptı... Yeşil-Beyazlı kulüp, yargılamaya fer'i müdahelede olarak katılma talebiyle CAS'a başvurulduğu belirtildi. Açıklamada, "CAS sürecini çok yakından takip ettiğimizi kamuoyuna bildiririz" ifadesi kullanıldı.

MERTENS'İN PAYI ÇOK BÜYÜK
Başkan Aziz Yıldırım, FBTV'de yaptığı açıklamada Mertens hukuk bürosuna teşekkür etmişti. Salı günü öğle saatlerinde Almanya'ya giden Yıldırım burada hukuk bürosunun yetkilileri ile bir araya gelmiş ve CAS'a gönderilen itiraz dosyası hazırlanmıştı. Mertens hukuk bürosunun iki gün içinde hazırladığı bu dosyanın dünkü kararın alınmasında büyük rol oynadığı gelen bilgiler arasında.

RESMİ SİTEDEN EGEMENOĞLU TEPKİSİ
F.Bahçe'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Yunus Egemenoğlu'nun gerçeği yansıtmayan, kasıtlı konuşmalarla gündemi değiştirdiği belirtildi.

EMiN ÖZKURT
OLUMLU BİR NETİCEDİR
CAS yürütmeyi durdurma kararını almış durumda. Yani Şampiyonlar Ligi kura çekiminde Fenerbahçe yerini alacak. Bu, Fenerbahçe bakımından olumlu bir neticedir fakat CAS'da dava devam edecek. CAS "Eğer Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi kura çekiminin dışında tutarsam telafisi mümkün olmayan bir zarara yol açarım" şeklinde düşünmüş olabilir.

ALPAY KÖSE
F.BAHÇE'NİN TERCİHİ!
UEFA, Fenerbahçe'nin kabul etmesiyle yargılamanın çok daha hızlı yürümesini tercih etti. Bu durum Fenerbahçe için avantaj gibi gözükse de büyük risk var. Fenerbahçe davayı kaybederse ceza önümüzdeki yıldan başlayacak ve 3 yıla çıkmış olacak. Fenerbahçe ön elemedeki rakibini eler ve CAS'tan da olumsuz sonuç çıkarsa gruplara elenen takım gidecek.

NiHAT GÜRMAN
UEFA RİSK İSTEMİYOR
CAS 28 Ağustos'a kadar karar alacak. UEFA bu nedenle tedbiri kaldırma kararı aldı. Çünkü UEFA risk almak istemiyor. Aleyhte kararda çok ağır bir tazminat ödeyebilir. F.Bahçe, ön eleme kurasına katılacak. Fakat 28 Ağustos'ta CAS, UEFA'nın kararını onaylarsa F.Bahçe, Şampiyonlar Ligi'nden çıkarılacak. Yerine de Bursaspor gidecek.