Ya sahne ya dizi

Bakan Günay, tiyatro ile birlikte tüm sanat kurumlarının yeniden yapılandırılacağını söyledi. Dizi oyuncusuna sahne zorunluluğu geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ekim 2012 Güncelleme 25 Ekim 2012, 00:22
Ya sahne ya dizi

İÇİNDEKİLER

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu olan tiyatrolarla ilgili getirilecek yeni sistemin detaylarını açıkladı. Günay, yeni model hakkında şunları söyledi: "Sanatçılarımız dizi, konser gibi işlerde piyasadan teklif alıyor. Bunu ilk defa kurala bağlayacağız. Sahneye belli bir sayıda çıkma ve etkinliğe katılma zorunluluğu yani 'asgari performans sistemi' getirilecek."

YENİ DÜZENLEME
Günay, "Ayrıca dizi gibi başka etkinliklerde görev alanların aldığı ücretten bir havuz oluşturulması ve bu gelirin kültür etkinliklerinde kullanılmasını düşünüyoruz. Yapacağımız düzenlemeler sadece tiyatroları değil, Klasik Türk Müziği, Halk Müziği, Senfoni korusu, opera-bale gibi kurumlarımızı da kapsıyor" diye konuştu. Günay şöyle devam etti: "Sanatçılarımızın klasik 657 ile görev yapması akıl dışı. 35-40 yaşından sonra verim elde edilemiyor. Bu nedenle erken emeklilik olacak. Ayrılmak isteyen, kendisinden eskisi gibi verim alınamayan sanatçıların ayrılmasını, yeni yeteneklere kapı açmayı benimsiyoruz." Günay, Beşiktaş İnönü Stadı projesine yönelik olarak, daha önceden dile getirdiği itirazları hala kalbinden çıkaramadığını, kamuoyunun siyasi arkadaşlarını ikna etmiş olması sebebiyle iyileştirme projesine "evet" dediklerini belirtti.

HALKA "GÜZEL" SANAT GİDECEK
Bakan Günay, devlet destekli oyun ve gösterimlerin içeriğine yönelik tartışmalarla ilgili, "Ben devlet olarak güzel sanatlara kaynak ayırıyorsam o gerçekten halka 'güzel' sanatlar olarak yansımalı. 'Efendim başka arayışlar var' diyorlar Bunu özeller yapar. Ama ben kamu olarak kaynak ayırıyorsam iyi, güzel olan şeyleri halka taşımak zorundayım" dedi.


Burcu ÇALIK