Tekfur'un kızı Nilüfer Hatun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2012 Güncelleme 23 Mart 2012, 02:16
Tekfur’un kızı Nilüfer Hatun

İÇİNDEKİLER

Osmanlı henüz Söğüt'te küçük bir beylik iken bile çevresindeki güçlerle askeri ve siyasi ilişkilere büyük önem veriyordu. Bizans'ı çok yakından izleyen Osman Gazi, komşu tekfurun kızını esir alarak bu ilişkiyi bir adım ileriye taşıdı. Kendiliğinden Müslüman olan Nilüfer Hatun'u, Orhan Bey ile evlendirdi. Sögüt'e yerleşen Nilüfer Hatun, Osmanlı hanedanında yüzyıllar boyunca sürecek 'yabancı' gelin geleneğinin de ilk temsilcisi oldu.

1. MURAT'IN (1326-1389) ANNESİ NİLÜFER HATUN
Nilüfer, geniş yapraklı, durgun sularda yetişen bir su bitkisinin ismidir. Nilüfer Hatun, babası Bizans tekfuru iken Osman Gazi tarafından bir düğün sırasında esir alındı. Daha sonra oğlu Orhan Gazi ile evlendirmek suretiyle Bizans ile siyasi ilişki kurmayı düşündü. Kendi isteğiyle Müslüman olan Nilüfer Hatun, 1. Murat'ı Söğüt'te dünyaya getirdi. Nilüfer Hatun oğlunun beyliğinde ömrünü hayır işlerinde geçirdi. Kabri Bursa'da Sultan Orhan Gazi türbesindedir. 1. Murat'ın stratejik hamleleri: Babası Orhan Gazi'nin önce Bizans İmparatoru 3. Andronikus'un kızı Asporça Hatun ve sonra 6. John Kantakuzen'in kızı Teodora (Maria) ile evlenerek Rumeli'ye geçişin imkân dâhiline almasını çok iyi değerlendirdi. Kartakuzen, Orhan Bey'in kuvvetleri sayesinde İstanbul'a girerek İmparatorluğa kavuşmuştu. Bu yardımlarına karşılık Gelibolu yarım adasındaki Çimbi kalesini Osmanlılara vermiştir. İşte bu kale üzerinden Trakya'ya geçen Osmanlı Beyliği, 1. Murat'la beraber Balkanlar'a yönelmiştir. 1. Murat, Bulgar Kralı'nın kız kardeşi Tamara (Maria) ile evlenerek yeni hedeflere yönelmiş, Bulgarlar'dan Aydos, Karinabad, Süzeboli, Pınarhisar ve Vize'yi ele geçirme başarısını göstermiştir. Marya kendi isteğiyle Müslüman olmuş, Gülçiçek Hatun ismini almış ve Yıldırım Beyazıt'ı dünyaya getirmiştir.



YILDIRIM BEYAZIT'IN (1360-1403) ANNESİ GÜLÇİÇEK HATUN
Yıldırım Beyazıt'ın annesinin aldığı Gülçiçek ismi, gül gibi taze, çiçek tazeliği taşıyan manasındadır. Yıldırım Beyazıt'ı Bursa'da doğurdu. Bursa'da kendisine ait türbesi olan ilk padişah annesidir. Bir çok vakfiyesi var. Oğlunun padişahlığını göremeden vefat etti. Yıldırım Beyazıt, Türk beyliklerini bir arada tutmak ve tek bir güç olarak Avrupa ve Asya'da gelişmek için uzun vadeli planlar yapıyordu. Bu düşüncesini, Türk beyliği Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun'la evlenerek oluşturmaya başladı. Oğlu 1. Mehmet Çelebi, daha sonra tahta oturdu.

1. MEHMET ÇELEBİ'NİN (1382 - 1421) ANNESİ DEVLET HATUN
Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun'un annesi Mutaharra Hatun, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin oğlu Sultan Veled'in kızıydı. Mevlana hazretlerinin bütün torunları gibi, Devlet Hatun'un padişah olan oğlu Sultan Mehmet de Çelebi unvanını almıştır. Kabri Bursa'dadır. 1. Mehmet Çelebi'de Anadolu beylikleri üzerinde babası gibi akıllı politika izledi. Anadolu'da çok etkili olan Mevleviler ile annesi sayesinde tarihi beraberliği sağladı. Güçlü Anadolu Beyliği Dulkadiroğluları'ndan Nasıreddin Mehmed Suli Bey'in kızı Emine Hatun'la evlendi. Emine Hatun 2. Murat'ın annesidir.

* Bizans tekfurunun kızı iken kaçırılan Nilüfer, kendiliğinden Müslüman oldu. Orhan Bey'le evlendi. Nilüfer Hatun'un daha sonra yapılan yağlı boya tablosu güzelliğini yansıtıyor.